אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לוין מכנס את הוועדה לבחירת שופטים כדי לברוח מבג"ץ יריב לוין. ינסה להתיש את המערכת? | צילום: שלו שלום

פרשנות

לוין מכנס את הוועדה לבחירת שופטים כדי לברוח מבג"ץ

השר לוין הודיע לבג"ץ כי יכנס את הוועדה לבחירת שופטים. האם מדובר על החלטה שנולדה בעקבות המלחמה או טריק נוסף? עולה גם התהייה האם הוא יאפשר לוועדה לבצע את תפקידה ולמנות שופטים

05.11.2023, 15:32 | משה גורלי

שר המשפטים יריב לוין יעשה הכל כדי למנוע ולהימנע מהדיון בבג"ץ בעתירות שנועדו לכפות עליו את כינוס הוועדה לבחירת שופטים. והכל זה כולל, לא תאמינו – כינוס הוועדה. היום היה עליו להגיש תצהיר תשובה לבג"ץ לקראת הדיון ב־12 בנובמבר. לוין הישיר מבט אל הרכבת המתקרבת ושלח הודעה קצרה שמסתיימת במילים הבאות: "השר יכנס את הוועדה לבחירת שופטים בתוך 15 יום, ויביא בפני הוועדה החלטות שיש לגביהן הסכמה רחבה".

שופטי בג"ץ מיהרו להגיב. לנוכח הודעת לוין כי בדעתו לכנס את הוועדה, הם כותבים: "נראה כי העתירות מיצו את עצמן. לפיכך, העותרים יודיעו עד ליום ה־7 בנובמבר 2023 אם הם עומדים על עתירותיהם". העותרים, התנועה לאיכות השלטון, יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד וטל אורון אמורים להודיע עד מחר האם הם מתעקשים להמשיך. העתירה מוצתה במובן זה שהוועדה תתכנס, אבל האם היא גם תבחר שופטים? חשוב לשים לב לניואנס הזה - העתירה היא על עצם כינוס הוועדה, ואין התחכמות שלוין לא יחמיץ. לכן, צריך לראות האם כוונתו לכנס את הוועדה כוללת גם כוונה לבחור שופטים בהתאם לניסוחו המעורפל והכללי "החלטות שיש עליהן הסכמה רחבה".

הסייפא הזו הדליקה מיד את הסקרנות: מהן ההחלטות שיש לגביהן הסכמה רחבה? דובר השר מיהר להרגיע: "אין כרגע הסכמות, לוין ינסה להגיע להסכמות בימים הקרובים". צריך להיזהר מהקבלות, אבל בדומה למאמצים דומים באזורנו, השר עשוי להתרצות ככל שהטבעת מתהדקת סביבו. ככל שקרב הרגע ששופטי בג"ץ יפנו אליו, באמצעות בא כוחו, את השאלה הפשוטה: למה בעצם אינך מכנס את הוועדה וממנה שופטים?

כאשר שר המשפטים לא מכנס את הוועדה הוא מפר את החוק. את הסעיף שמורה לו לכנסה כאשר נוצר מחסור בשופטים. כאשר השר פוגע בכך באינטרס ציבורי מובהק כשהוא מגביר את העומס והסחבת ללא טעם ונימוק הגיוני, הוא אפילו מפר אמונים כלפי הציבור. במיוחד כשהנימוק שלו – לכנס את הוועדה רק לאחר שישנה את הרכבה ויוכל לשלוט בתוצריה – מחזיק את מערך השפיטה כבן ערובה עד להגשמתה של ההפיכה המשטרית.

ועכשיו, כשהדיון בבג"ץ מתקרב והחוק לשינוי הרכב הוועדה לא נראה באופק, חייב השר להוציא את מיטב השפנים כדי להימנע מהתנגשות חזיתית בבג"ץ ועם צו שככל הנראה יורה לו לכנס את הוועדה.

השפן הראשון, שנשלף כבר בסוף השבוע שעבר, הוא מינוי 14 שופטים עמיתים. הנשיא בפועל של העליון עוזי פוגלמן סייע לו כשהודיע שהמינויים האלה עלו מנשיאי בתי המשפט. "נבקש להבהיר כי מינוי שופטים עמיתים נעשה ביוזמת מערכת בתי המשפט ובהתאם לצרכיה", הודיעה דוברת בתי המשפט.

השפן השני הוקפץ היום, הוא יכנס את הוועדה ל"החלטות שיש לגביהן הסכמה רחבה". זה יכול להיות הסכמות למינויים של שופטים שכבר נמצאים בצנרת. זה יכול לתקף את מינוי השופטים העמיתים. זה יכול להיות החלטות פרוצדורליות להמשך עבודת הוועדה. מה שברור שהוא לא יעלה את סעיף בחירת נשיא קבוע לבית המשפט העליון מהסיבה הפשוטה: ליצחק עמית יהיה רוב מכריע בהצבעה כזו על פני יוסף אלרון. סביר להניח שגם בחירת שני שופטים לעליון לא תיכלל במסגרת ההסכמות.

לוין מסוגל להתיש, לחפש עוד טריקים, אבל בסוף עליו להחליט: או שהוא חוזר להפיכה המשטרית ומשנה את הרכב הוועדה או שהוא מכיר בקיומה הנוכחי ומקבל עליו את הפעלתה ומשימותיה.

תגיות