אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עושים חשבון למשק רואי חשבון | צילום: יח"צ

עושים חשבון למשק

בתוך הסערה הפיננסית אשר מתרחשת על פני פרק זמן של כשנתיים וחצי, רואי החשבון מוצאים עצמם כשומרי הסף, כגלגל הצלה, כאלו שמחזיקים את המקל משני צדיו. מצד אחד, מנסים להציל את העסק ומלווים אותו בתקופה המאתגרת, מצד שני, מנסים לסייע לעסקים לצמוח ולנהל הזדמנויות כלכליות בצורה האפשרית הנכונה ביותר. לרגל דירוג Duns 100 של משרדי רואי החשבון לשנת 2022 מסבירים נציגים מכמה פירמות רו"ח מובילות כיצד הם התמודדו - ועדיין מתמודדים - מול האתגרים הכלכליים של העת הנוכחית

31.08.2022, 09:13 | ניסן שטראוכלר, בשיתוף dun's 100

החודש התפרסם דירוג Duns 100 של משרדי רואי החשבון לשנת 2022 והתוצאות מצביעות על כך שרשימת המשרדים המובילים שומרת על יציבות, ובתקופה שכזאת, שמירה על יציבות היא מצרך מבוקש, כל שכן כשמדובר על המשרדים והאנשים שאחראים על ניהול הכספים של המגזר העסקי בישראל.

במשך 30 החודשים האחרונים, לאורך תקופת הקורונה והלחימה של רוסיה באוקראינה, המשיכו משרדי רואי החשבון במלאכתם, ואפילו ביתר שאת, כדי להתמודד עם אתגרי התקופה. הם נאבקו במדינה וברשויות המס על קבלת מענקים שיבטיחו את הישרדותם של עסקים וניהלו פיננסית את כל ההיבטים הכספיים המגוונים של המגזר העסקי בישראל עם החזרה לשגרה אחרי דעיכת מגפת הקורונה. הם היו שם עבור לקוחות שהתמודדו עם שווקים פיננסיים משתנים המושפעים מהתפשטות המגפה ומהפלישה של רוסיה לאוקראינה, הגורמים לקריסת עסקים כהרף עין, ובמקביל, הם נתנו את התמיכה לעסקים אחרים שחוו צמיחה מטאורית והצליחו למנף את ההזדמנויות העסקיות שנקרו בדרכם בתקופה לא יציבה זאת. בתוך שגרת חוסר השגרה שאפפה את השווקים המקומיים והגלובליים, בין נתוני צמיחה, אינפלציה וריבית משתנים, משרדי ראיית החשבון היו גורם ששמר על יציבות. הרבה פעמים היו אלה משרדי רואי החשבון שהשמיעו את הקול השפוי, המרגיע, המסביר, וזה שיודע לפרוט את האפשרויות העסקיות הקיימות במצב המשברי, או לרגל ההזדמנויות העסקיות שנוצרו. אלה שייעצו כיצד לשרוד את התקופה המאתגרת, במידת האפשר, או כיצד למנף בצורה חוקית, יעילה ונכונה את חלון ההזדמנויות העסקי שנוצר לפתע.

על רקע פרסום דירוג Duns 100 של משרדי רואי החשבון לשנת 2022, משתפים רואי חשבון מכמה משרדים בולטים ומובילים בענף כיצד הם התמודדו ועודם מתמודדים עם המציאות העסקית של התקופה האחרונה והתקופה הנוכחית. רואי החשבון מסבירים כיצד ניתן לבקר את החברות באופן מיטבי, הן מבחינת סיוע לחברה להתנהל באופן נכון מבחינה פיננסית ומול רשויות המס, ועד להגנה על החברה מפני מעילות והונאות עסקיות. אנשי המקצוע גם מפרטים כיצד שומרים על אותה יציבות גם בתקופות סוערות, הן כגורם הנותן שירות, והן כלפי פנים, בתוך הפירמה בה הם עובדים.

לכתבה התראיינו רו"ח שמוליק הירשפלד, מנהל במשרד רו"ח 'שטיינמץ עמינח ושות', רו"ח אבי גולדברג שותף במשרד רו"ח 'שורץ לרנר דובשני ושות', ורו"ח שמואל רוזנבלום, שותף מייסד ב'רוזנבלום הולצמן ושות' רואי חשבון'.


 , צילום: יח"צ צילום: יח"צ  , צילום: יח"צ


מדינת ישראל מוצאת עצמה שוב במערכת בחירות ועסקים רבים במשק צפויים להתמודד עם השפעת "כלכלת הבחירות", אשר עשויה לייצר עבורם לא מעט אתגרים. מה הם לדעתך האתגרים העיקריים ומה הם הצעדים הנכונים להתמודדות עימם?

רו"ח שמוליק הירשפלד, מנהל במשרד רו"ח 'שטיינמץ עמינח ושות': "מספר רב של תחומים הדורשים ודאות והסדרה נמצאים בהקפאה עמוקה. בהעדר חקיקה בתחומים, כגון: מיסוי שותפויות, ניי"ע, נדל"ן, קריפטו, וכן סוגיות חדשות הקשורות לחובת ניכוי מס במקור בתחומי ה'איקומרס' והכלכלה השיתופית, אין פתרונות ודאיים, כמו שיכולים להתקיים כאשר יש חקיקה. לכן, בכל אחד מהתחומים האמורים יש להתייעץ עם מומחי מס ולהסתייע בחוות דעת מומחה".

רו"ח אבי גולדברג שותף במשרד רו"ח 'שורץ לרנר דובשני ושות': "תקופת בחירות תמיד מביאה איתה חוסר ודאות המלווה בהשהיית רפורמות והחלטות חיוניות מחד, והפרחת הבטחות בלתי ישימות מאידך. המצב הפוליטי, ככל שניתן להתרשם, מעורר חשש שגם לאחר הבחירות לא תושג יציבות. במצב שכזה הייתי ממליץ לדחות עד לאחר הבחירות החלטות על השקעות מהותיות שהודאות לכדאיותן אינה ברורה. יש לקחת בחשבון שתקציב 2023 יהיה שוב תקציב המשכי והשקעות הממשלה יעצרו. מי שבנה על עצירת העליות בשוק הנדל"ן יתבדה ולכן אין כדאיות בדחיית צעדים בתחום הזה. במקביל, האינפלציה כבר נמצאת במגמת עלייה משמעותית וייקח זמן עד שתוכנית כלכלית ממשלתית תתמודד איתה, יש לקחת זאת בחשבון בהחלטות על אופי ההשקעות בשוק ההון".

רו"ח שמואל רוזנבלום, שותף מייסד ב'רוזנבלום הולצמן ושות' רואי חשבון': "תקופת בחירות יכולה לגרום למצב בעייתי בתחום שינויי חקיקה. אי לכך, חובה להיערך ולבצע חשיבה מקדימה לגבי צעדים שידוע היום שיתכן והחקיקה החדשה תשנה, לעיתים רטרואקטיבית. מדובר בהיערכות לא קלה המחייבת עיון והיערכות מראש לשינויים עתידיים אפשריים. לעיתים תהיה חובה לעיין במצעי הבחירות השונים ובהלכי הרוח שיכולים להביא לשינויי חקיקה ספציפיים".

על רקע הפסקת הסיוע הממשלתי לעסקים שנפגעו בתקופת הקורונה ועל רקע הימשכות המשבר הכלכלי כתוצאה מפלישת רוסיה לאוקראינה: האם יש תופעות משמעותיות חדשות בקרב חלק מהעסקים אותם אתם מלווים בתקופה עסקית מאתגרת זאת?

רו"ח אבי גולדברג: "יש כמה שינויים מרכזיים, כגון: עיכובים בשרשרת האספקה, עליית מחירים במוצרי חיטה, חשש מעליית מחירי האנרגיה באירופה והשפעות אפשריות על הפעילות התעשייתית בה, ועוד. למעשה כל מי שהשקיע ברוסיה מנסה לחלץ את השקעותיו בכל מחיר כאשר יש תחושה של מיתון כללי בעולם".

רו"ח שמואל רוזנבלום: "השינויים הנובעים ממלחמת אוקראינה הינם שינויים המשפיעים על כלל המשק. למעשה, אין ענף שאינו מושפע. כל מי שחושב שהוא איננו מושפע ככל הנראה לוקה באבחון הפעילות העסקית שלו. ההשפעה מורגשת אצל יבואנים בהוצאות שינוע, עליית מחירי הגלם וכו', וגם אצל תעשיינים התלויים בחומרי גלם, ויש עוד הרבה דוגמאות – כך שבכל מקרה הסיוע הממשלתי הינו קריטי. אני רוצה להבהיר כאן שהכוונה היא לאו דווקא לסיוע ממשלתי בדמות מענקים. אני מדבר על "סיוע ממשלתי" בדמות הקלה בשיעורי המכס, הקלה בבירוקרטיה ובתהליכים השונים במשק. זה הסיוע הממשלתי הנחוץ ביותר למדינת ישראל בימים אלה".

רו"ח שמוליק הירשפלד: "נתקלנו במספר רב של חברות רוסיות שהעתיקו חלק מפעילותן לישראל כדי להתמודד עם הסנקציות".

עד כמה מקרים כמו המקרה הידוע של חברת וויירקארד (Wirecard) יכולים לקרות שוב, בדגש על התרחשות של אירוע שכזה בישראל? מה ניתן לעשות כדי לוודא שמקרה שכזה לא יתרחש בחברות מקומיות גדולות, בינוניות וקטנות כאחד?

רו"ח שמואל רוזנבלום: ""NEVER SAY NEVER" אין אירוע בארץ או בעולם שניתן לומר עליו כי הוא אירוע חד פעמי ולא יהיה כמותו לעולם. הניסיון מלמד כי ההיפך הוא הנכון. ההיסטוריה חוזרת על עצמה. "וישן מפני חדש תוציאו" – דהיינו כל אירוע חדש שהוא מדהים בהיקפו ובנועזותו משכיח את האירוע הקודם הדומה לו. כדי לחסום אירועים מעין אלה, לשיטתי, יש לפעול במיפוי מסודר של סקר סיכונים דינמי. אנחנו נתקלים בשוק במקרים רבים בהם אנו נקראים לבצע סקרי סיכונים - הן בצד הכלכלי והן בצד הפנימי של מניעת מעילות - ולאחר הגשת סקר הסיכונים הדו"ח נגנז ואינו משמש כ- WAZE דינמי להנהלה, לדירקטוריון ולגופי הפיקוח. אין פתרון חד משמעי, אולם מבט חודשי, רבעוני, בסקר הסיכונים, יתרום לחשיבה מונעת. חסימה מוחלטת אינה אפשרית".

רו"ח שמוליק הירשפלד: "יש לבחון את מערכות הבקרה הפנימיות של הארגונים ולזהות חברות בעלי סיכון גבוה. במקרים בהם הציבור מעורב ומושקע, נדרשת תשומת לב רבה יותר של הרגולטור".

רו"ח אבי גולדברג: "לגבי החלק הראשון של השאלה הרי שאין ודאות שמקרים כאלה לא יחזרו על עצמם וגם חברות האשראי המקומיות לא חסינות. לגבי החלק השני בשאלה, נדרשת הגברת הפיקוח והרגולציה הממשלתית, בצד ביצוע בקרה פנימית, חיצונית, מקצועית, עצמאית ונטולת אינטרסים".

כפירמת רו"ח מובילה המדורגת בדירוג Duns 100 - מהם העקרונות המנחים שלכם וכיצד הם מסייעים ליציבות ולהצלחה העסקית שלכם, כפי שמשתקפת בדירוג?

רו"ח שמוליק הירשפלד: "אנו רואים את הלקוח במרכז ובהתאם לתפיסת העולם הזאת אנו מעניקים שירות מיידי וזמין בכל תחומי המיסוי השונים. בנוסף אנחנו עושים כל מאמץ כדי לייצג את הלקוח שלנו בצורה מוצלחת מול רשויות המס, וכן לבחון ביחד עימו פתרונות מס חכמים שיקטינו בצורה חוקית ואופטימלית את תשלומי המס החלים עליו".

רו"ח שמואל רוזנבלום: "מבין העקרונות שמנחים אותנו - וישנם מספר עקרונות - אבחר בעיקרון הפשוט ביותר והקשה ביותר לביצוע: ביצעת פעולה חשבונאית, נתת המלצה לטיפול באירוע מסוים, בדקת התנהלות מסוימת והגעת למסקנה מסוימת. השאלה הנשאלת היא: מה יקרה אם כעבור חצי שנה יתברר לך שטעית?! וכאן קיימות שתי שיטות. הראשונה היא 'השיטה הנפסדת' – לבלוע את הרוק ולהתפלל שהעצה או הטעות עליה התבססת לא תיחשף והחיים המקצועיים שלך ימשיכו לזרום בנחת. השנייה היא האפשרות המועדפת – רוץ מייד לנוגעים בדבר, תקן את מה שניתן לתקן, ואל תיוותר עם טעות בעלת השלכות הן על הלקוח והן על שנתך בלילות. אנחנו מנחים את הפרקטיקה שלנו לישון שנת ישרים".

רו"ח אבי גולדברג: "השקעה בכוח אדם איכותי והכשרתו ברמה מקצועית גבוהה. אנחנו מאמינים בשמירת על קשר וליווי הלקוחות באופן מתמיד, תוך כדי תמיכה שתאפשר להם להתמודד עם האתגרים הכלכליים והעסקיים. עקרון נוסף הוא השמירה על מיומנות מקצועית תוך התמקצעות בהתאם לצרכי השוק. לבסוף ובמקביל, אנחנו פועלים ליצירת קשרים שיביאו קהל לקוחות חדש ויזינו את המשך הצמיחה בפירמה".

d&b – לדעת להחליט



תגיות