אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מזהים הזדמנות: המוסדיים שוב קיבלו תיאבון למניות האנרגיה הירוקה שדה סולארי שסולאיר הקימה עבור אנרג'יקס בנאות חובב | צילום: ויקיפדיה

מזהים הזדמנות: המוסדיים שוב קיבלו תיאבון למניות האנרגיה הירוקה

משבר האנרגיה באירופה והמאבק במשבר האקלים דחפו את המוסדיים להשקיע בחודש האחרון 1.3 מיליארד שקל בחברות אנרגיה מתחדשת. רוב הסכום הגיע מאלטשולר שחם, שהשקיע 789 מיליון שקל באנרג'יקס ואנלייט

11.09.2022, 06:30 | אמיר פרגר

בחודש האחרון השקיעו שורה של גופים מוסדיים ישראליים כ־1.3 מיליארד שקל ברכישת מניות של כמה מחברות האנרגיה המתחדשת הנסחרות בתל אביב.

בפברואר 2021, היו מניות חברות האנרגיה המתחדשת הלהיט של הבורסה - וגופים מוסדיים הזרימו לסקטור כספים רבים. אולם מעט לאחר מכן, כתוצר לוואי של משבר הקורונה, השתוללות האינפלציה ובעקבות המלחמה בין רוסיה ואוקראינה - החלו טלטלות בשוקי המניות - ומניות אלה ספגו, בדומה למניות של חברות רבות אחרות, ירידות חדות. כביטוי למגמה, מדד ת"א־קלינטק - שבו נכללות חברות האנרגיה המתחדשת - ירד ב־43% מתחילת 2021 ועד לאמצע יוני 2022.

ואולם, בחודשים האחרונים קיבלו חברות האנרגיה המתחדשת שורה של בשורות מעודדות. משבר האנרגיה שחווה אירופה בעקבות המלחמה בין רוסיה ואוקראינה והשפעות משבר האקלים, הוביל לעלייה חדה בתעריפי החשמל שמוכרות החברות הישראליות שפועלות ביבשת. כמו כן, המשבר הגביר את נכונות מקבלי ההחלטות במדינות השונות לפעול לגיוון מקורות האנרגיה ולהשקיע משאבים באנרגיות מתחדשות.

כך, בארה"ב, שגם בה פועלות חברות ישראליות וגם בה עלו תעריפי החשמל, פעל הממשל לקדם את ההפקה של אנרגיה מתחדשת. ראשית כשהודיע בתחילת יוני על הסרת מכסים על יצרניות פאנלים סולאריים, ובאופן חד יותר - כשהצליח לאשר סופית באוגוסט את חקיקת Inflation Reduction Act שבמסגרתה יוקצו כ־370 מיליארד שקל למאבק במשבר האקלים וכחלק מכך לעידוד הפקת אנרגיה מתחדשת.



בעקבות זאת, חברות אנרגיה מתחדשת ישראליות שפועלות בארה"ב הציגו תוצאות משופרות בסיכום המחצית הראשונה של השנה, וכמה מהן אף הציגו תחזית משופרת להמשך. כך, אנלייט העלתה את תחזית הכנסותיה העתידיות, ואנרג'יקס התייחסה לאישור החקיקה בארה"ב כבעל השפעה מהותית על פעילותה. כביטוי לשינוי המגמה, מדד ת"א־קלינטק טיפס בחודשיים וחצי האחרונים ב־15%.

מי שזיהו היטב את שינוי המגמה ופעלו בהתאם לה הם הגופים המוסדיים. כך, לאחר שבפברואר 2021 הוא סירב להשקיע בחברות מהסקטור בטענה שמחירי המניות שלהן גבוהים מדי, אלטשולר שחם השקיע בחודש שעבר 789 מיליון שקל במניות של חברות האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס ואנלייט, אשר פועלות בתחום הסולארי ובתחום אנרגיית רוח בישראל, ארה"ב ואירופה. בהמשך לכך, בשבוע שעבר השקיעו כמה גופים מוסדיים 487 מיליון שקל (עשוי לעלות ל־528 מיליון שקל) ברכישת מניות של שלוש חברות אנרגיה מתחדשת. במסגרת זאת, מיטב רכש 2% ממניות נופר אנרג'י מידי קרן נוי בתמורה ל־73 מיליון שקל והגדיל את אחזקתו בה למעט פחות מ־5%. אחריו היו אלה הפניקס, מור ומשקיעים נוספים שהתקשרו עם יצרנית היריעות הסולאריות אפולו פאוור להשקעה של 60 מיליון שקל בתמורה ל־4% ממניותיה. ביום חמישי דיווחה דוראל, המפתחת ומקימה מתקנים סולאריים בשילוב מתקני אגירת אנרגיה, על הנפקת מניות תמורת 354 מיליון שקל עבור כמה גופים מוסדיים - ובהם כלל, הפניקס, מגדל ומיטב.

גיא מני, מנהל השקעות ראשי במיטב: "התקופה הנוכחית מהווה הזדמנות עבור חברות האנרגיה המתחדשת, שכן מדינות אירופה מנסות להסיט את תלותן בגז הרוסי, לצד עלייה בתעריפי החשמל"

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי של מיטב, הסביר בשיחה עם "כלכליסט" כי בית ההשקעות משקיע בתחום האנרגיה המתחדשת במניות של חברות וכן בפרויקטים נקודתיים שהחברות יוזמות ומקימות. לדבריו, "התקופה הנוכחית משקפת הזדמנות עבור חברות האנרגיה המתחדשת, שכן בעקבות המלחמה בין רוסיה ואוקראינה, מדינות אירופה מנסות להסיט את תלותן בגז הרוסי ומשקיעות בפרויקטים של אנרגיה מתחדשת, כשבטווח הקצר מצטרפת לכך גם העלייה בתעריפי החשמל בעקבות המצב באירופה ואף בארה"ב".

מני ושי בן עמר ממחלקת המחקר של מיטב מעריכים כי "השוק תימחר עד כה את שווין של נופר אנרג'י ושל דוראל בחוסר, כשלנופר פוטנציאל רב להמשך התפתחות בפעילותה בישראל בשל התמחותה בהתקנות על גבי גגות מבנים קיימים והיא פחות תלויה בהקמת שדות סולאריים על פני קרקעות נרחבות". השניים ציינו גם כי "מיטב מתמקד בהשקעות בחברות האנרגיה הגדולות, בעוד מול החברות הקטנות יש מקום לבחינת שיתופי פעולה".

תגיות