אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי ההרשעה הפלילית: תביעת ענק נגד בית שמש  אחד המבנים שבמרכז הפרשה. צו משטרה אוסר על כניסה לשטח הפרויקט | צילום: עמית שאבי

אחרי ההרשעה הפלילית: תביעת ענק נגד בית שמש

פרשת מיזם הנדל"ן הלא חוקי לחסידות סאטמר הולידה כעת תביעת פיצויים בסכום של 70 מיליון שקל מצד איש העסקים היהודי־אמריקאי שהשקיע בקרקע

20.10.2022, 06:00 | דותן לוי

אחרי ההרשעה הפלילית מגיעה תביעת ענק: לפני ארבעה חודשים בלבד הורשע מהנדס העיר בית שמש לשעבר דני צרפתי על קידום מיזם נדל"ן לקהילת חסידות סאטמר תוך הפרת חוקי התכנון, תמורת טובות הנאה. כעת הוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים תביעת בסכום של 70 מיליון שקל נגד עיריית בית שמש והוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיר, צרפתי, מתכנן העירייה לשעבר מרדכי חורש, היועץ המשפטי לעירייה עו"ד מיכאל גסטוירט וכן נגד רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). התביעה הוגשה על ידי אברהם יהודה רוזנברג, איש עסקים יהודי אמריקאי, הנמנה עם ראשי קהילת חסידות סאטמר בברוקלין.

בתביעה נטען כי יהודה רוזנברג נענה לקריאה של ראשי החסידות בארץ לסייע בהקמה של קריית לימוד ומגורים עבור אברכי הקהילה בישראל, והחל באמצעות נאמן מטעמו לחפש קרקעות מתאימות. במהלך החיפושים אותרה קרקע בבית שמש שהיתה באותה העת בבעלות חברה פרטית בשם ברכת השמש. הנאמן מטעם יהודה רוזנברג בחן את התאמת הקרקע ברחוב שפת אמת לפרויקט הנדרש תוך שהוא מסתמך על מצגים של הנתבעים, שכללו היתרי בנייה בתוקף וזכויות בנייה התואמות לצורכי האברכים. ב־2017 רכש יהודה רוזנברג את הקרקע תמורת 27 מיליון שקל, ובהמשך הזרים כ־43 מיליון שקל נוספים עבור קידום הפרויקט. הפרויקט התקדם במהירות, וב־2018 כבר הושלמה הבנייה של שלדי הבניינים.

לפי התביעה – אשר הוגשה באמצעות עורכי הדין ברוך (בוקי) כצמן ויניב לוי ממשרד AYR – עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות', ועורכי הדין אוהד שלם, יעקב (יענקל'ה) כרם ויעלה שחר ממשרד שלם־כרם – היתר הבנייה לפרויקט ניתן כמה שנים בטרם נרכשה הקרקע על ידי יהודה רוזנברג. ההיתר שהתקבל ב־2014 כלל אולמות, מרפאות ו־36 דירות פנימייה, וב־2015 הוחלט להגדיל את הזכויות ל־48 דירות. תחילת הסתבכות הפרויקט החלה בנובמבר 2017, כאשר אנשי מבקר המדינה יצרו קשר עם אנשי העירייה וטענו כי התוכנית אינה תואמת את התב"ע. הנאמן מטעם המשקיע התבקש על ידי המהנדס צרפתי לפצל את היתרי הבנייה ולהגיש שתי בקשות חדשות, אחת לחלק של השטחים הציבוריים והשנייה לדירות המגורים. הוועדה המקומית אישרה את ההיתרים החדשים, ובהמשך באותו חודש אף הושגה הסכמה עקרונית של העירייה להגדלת מספר הדירות בפרויקט ל־108 שיתחלקו בין שלושה בניינים בני תשע קומות.

אלא שבהמשך נפתחה חקירה משטרתית בנוגע לחוקיות הפרויקט והוגשו כתבי אישום בעבירות של קבלת שוחד ומתן היתרים שלא כדין. כחלק מהמהלך גם הוקפאה הבנייה על הקרקע בצו בית משפט. במאי השנה הודה והורשע המהנדס צרפתי, ובעסקת טיעון נגזרו עליו תשעה חודשי עבודות שירות. ההליכים בנוגע ליתר הנאשמים עדיין מתנהלים.

בתביעה נטען כי במסגרת רכישת הקרקע דרש הנאמן מטעם יהודה רוזנברג כי יומצא להם אישור מחודש להחלטה להגדלת היקף הדירות במגרש, ואישור כזה אכן הומצא להם. עוד עולה מכתב התביעה כי הנזקים אינם מסתכמים רק בקרקע ובבנייה. בעקבות הקפאת הבנייה תבעו את יהודה רוזנברג אברכים חברי העמותה שהוקמה לטובת הפרויקט בטענה שנחתמו עמם הסכמים שלא קוימו, ובהליך בוררות נקבע שיהודה רוזנברג יפצה אותם ב־100 אלף שקל למשפחה.

יהודה רוזנברג טוען כי בשל פעולותיהם של צרפתי ויתר הנתבעים ירדו לטמיון עשרות מיליוני שקלים, ולצד זאת במסגרת ההליכים שננקטו נגד הנאשמים אושרה בקשת משטרת ישראל לצו תפיסה לקרקע האוסר על כניסה לשטח הפרויקט, על המשך העבודות ועל כל פעילות הנוגעת אליו, כך שעד היום לא ניתן להשלים את הפרויקט.

מעיריית בית שמש נמסר כי תגובתה לעתירה תימסר בבית המשפט.

בשם דניאל צרפתי מסר עו"ד ד"ר קובי קפלנסקי: "באופן תמוה התביעה לא הוגשה נגד המעורבים המרכזיים בפרשה. את יתר טענותיו של צרפתי נפרט בבית המשפט".

תגיות