אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא סיפקו את הסחורה: צפו בטבלה - ביצועי מסלולי האג"ח בגמל כסף מטבעות פנסיה חיסכון | שאטרסטוק

לא סיפקו את הסחורה: צפו בטבלה - ביצועי מסלולי האג"ח בגמל

בתקופה של חששות ממיתון ומגמה שלילית בשוקי המניות אמורים היו מסלולי האג"ח השמרניים להציע לחוסכים מקלט. אבל מבדיקת הענף עולה כי המסלולים האג"חיים איבדו נכסים בשנה האחרונה — וזאת על רקע תשואה שלילית של 5.25% לעומת ירידה של 5.5% בתשואות קרנות האג"ח הכלליות

04.12.2022, 07:24 | אלמוג עזר

בעשור הקודם שוק האג"ח לא היווה מטרה אטרקטיבית להשקעה. התשואה הנמוכה של האג"ח המדורגות, על רקע הריבית הנמוכה בשווקים והאינפלציה הנמוכה, הגדילה את תיאבון החוסכים ומנהלי ההשקעות לסיכון, שבתורם הזרימו את כספי החסכונות לשוק המניות.

לפיכך, בעוד הנכסים בקופות הגמל כמעט הוכפלו בשנים 2021–2015 מהיקף של 396 מיליארד שקל ל־667 מיליארד שקל, והיקף הנכסים בענפי המניות בקופות הגמל זינק מ־6 מיליארד שקל ל־56 מיליארד, הרי שמסלולי האג"ח בקופות הגמל — שנחשבים שמרניים יותר ונושאי סיכון מופחת לעומת המסלולים הכלליים — באותה תקופה ונותרו על 87 מיליארד שקל.

שנת 2022 היא תמונת מראה של המגמה בשנים האחרונות. האינפלציה הגואה ומאבקם של הבנקים המרכזיים לרסן אותה מובילים לעליות ריבית חדות במשק, ואלה בתורן מקשות על התנהלות החברות ומגבירות חששות ממיתון. בהתאם, המגמה השלטת מתחילת השנה בשוק המניות היא של ירידות חדות. מציאות זו היתה אמורה לתמוך בשוק האג"ח ולהזרים אליו כספים של חוסכים חדשים, אולם נתוני המסלול שונים בתכלית.

למרות המגמה השלילית בשווקים, נראה כי חוסכי קרנות ההשתלמות בחרו לא להקטין את הסיכון בקרנות, ולא העבירו כספים למסלולי האג"ח. מבדיקת נתוני קופות האג"ח בענף הגמל עולה כי אלה צללו ב־8.5 מיליארד שקל לשפל של עשור — 79.3 מיליארד שקל בלבד. בקרנות ההשתלמות, אפיק החיסכון המוביל של הישראלים לטווח בינוני־ארוך, הצטמצמו נכסי מסלולי האג"ח בכ־2 מיליארד שקל מ־31 מיליארד שקל ל־29 מיליארד בלבד.


הירידה בהיקף הנכסים של קרנות ההשתלמות באג"ח נובעת מהתשואה השלילית שהציגו קרנות אלה בתקופה האמורה. בדיקה של תשואות קרנות ההשתלמות בשוק האג"ח מגלה תשואה שלילית של 5.25% במהלך 12 החודשים האחרונים, למרות האחזקה הנמוכה מאוד שלהן במניות. הירידות בשוק האג"ח נבעו מהירידה החדה של אג"ח ממשלתיות וקונצרניות, שנושאות ריבית קבועה — וזו אטרקטיבית פחות לאחר העלאה בשיעור של כמעט 2.8% מתחילת השנה.

לעומת מסלול האג"ח, קרנות האג"ח הכלליות, שמחזיקות במניות בשיעורים משתנים של 40%–50%, ירדו בממוצע ב־5.5%, כך שההבדל בין שני המסלולים הוא 0.3% בלבד. כלומר, מעבר למסלול האג"ח השמרני, גם בתזמון מושלם של טרום הירידות במסלול המניות, לא הוכיח את עצמו עבור החוסכים שברחו מהמסלול הכללי (מסלול המניות המסוכן יותר, שירד בממוצע ב־9.35% באותה תקופה). ההבדלים המינוריים בתשואה בין מסלול האג"ח למסלול הכללי נובעים מהורדת החשיפה למניות של מנהלי ההשקעות במסלול הכללי לאורך השנה והסתמכות יתר על שוק המניות המקומי, שנפגע מהותית פחות משוק המניות האמריקאי.

לגבי העתיד של שוק האג"ח וקרנות האג"ח הדעות בשוק המוסדי חלוקות. בכיר בחטיבת ההשקעות בגוף מוסדי אמר ל"כלכליסט" כי החוסכים לא יעברו למסלולי אג"ח, מאחר שהם מבינים כי לאחר שכל המסלולים הציגו ירידות בשנה האחרונה, עדיף כבר להיות במסלולים שיוכלו להתאושש במהירות רבה יותר, כמו המסלול הכללי והמסלול המנייתי, וזאת בהנחה שהשווקים ישובו לעלות. כלומר, החוסכים שבכל זאת הסיטו נכסים לשוק האג"ח כדי להקטין סיכון, עלולים למצוא את עצמם בעמדת נחיתות בהמשך.

לעומתו, מצביעים מוסדיים אחרים על כך שהירידה בחודשים האחרונים בשוק האג"ח הופכת אותו אטרקטיבי יותר משוק המניות, בוודאי לנוכח החששות הכבדים ממיתון בארה"ב בשנה הקרובה. "בחודש האחרון הגדלנו משמעותית את החשיפה לאג"ח קונצרניות בארה"ב", אמר ל"כלכליסט" ערן קלינסקי, סמנכ"ל השקעות במור גמל ופנסיה. "במצב הנוכחי אפשר למצוא אג"ח אמריקאיות בדירוג גבוה ובתשואות של 6%–7%. בתשואות כאלה אין טעם להגדיל עדיין את ההשקעה במניות". קלינסקי צופה כי האחזקה באג"ח היא שתביא את תשואת היתר של קופות הגמל לעומת המתחרות. אם התחזית של קלינסקי תתגשם, 2023 אמורה להיות אחת השנים הטובות של מסלולי האג"ח — הן מבחינת תשואה והן מבחינת זרימת כספים לקטגוריה.

קרן ההשתלמות עם התשואה הגבוהה ביותר במסלול האג"ח היא מיטב דש השתלמות אג"ח ללא מניות, שירדה 1.11% בלבד ב־12 החודשים האחרונים. אחריה נמצאת אלטשולר שחם השתלמות אג"ח ממשלות, שירדה 2.23%. קרן האג"ח עם התשואה הגרועה ביותר היא מור השתלמות אג"ח ממשלת ישראל צמוד מדד, שירדה מעט יותר מ־9% באותה תקופה.

קרן ההשתלמות האג"חית, שספגה את מרבית הפדיונות, היא אלטשולר שחם השתלמות אג"ח עד 15% במניות, שפדתה 2.2 מיליארד שקל ב־12 החודשים האחרונים והכבידה על כל המסלול, שכן הציגה תשואה שלילית של 4.28% ב־12 החודשים האחרונים. עם זאת, גם לאחר פדיונות הענק עדיין מנהלת קרן ההשתלמות האג"חית של אלטשולר שחם 7.6 מיליארד שקל — ההיקף הגדול בקטגוריה.

תגיות