אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות שוק ההון למייסד יונט: הסבר את העברת המניות לבת מימין: שלמה אייזיק, מבעלי יונט קרדיט, ומ"מ מנהל רשות שוק ההון עמית גל | צילום: אולפן כלכליסט

בלעדי

רשות שוק ההון למייסד יונט: הסבר את העברת המניות לבת

הרשות מבקשת משלמה אייזיק, אחד מבעלי המניות של יונט קרדיט, הבהרות ביחס להעברת בעלות בסוכנות ביטוח שבשליטתו לידי בתו, ללא היתר מצד הרשות ולכאורה בניגוד לחוק. נבדק גם אם אייזיק הגיש תצהיר כוזב בעניין בעלות על אחת הסוכנויות

30.05.2023, 06:00 | גולן חזני

רשות שוק ההון שלחה מכתב לשלמה אייזיק, אחד מבעלי המניות של יונט קרדיט ונשיא לשכת סוכני הביטוח, שבו היא מאיימת להפעיל נגדו סנקציות חמורות. הרקע הוא העברה לבתו של מניות בחברה פרטית, שדרכה החזיק בסוכנויות ביטוח וביונט קרדיט הציבורית, תוך חשד להפרה של הכללים שבהם הוא מחויב, כך נודע ל"כלכליסט".

אייזיק העביר לבתו את מניותיו בחברת יונט פיננסים והשקעות, שהיא למעשה חברת אחזקות שדרכה מחזיק אייזיק במספר סוכנויות ביטוח: יונט, פלה, א.ב.א סוכנות ביטוח, יונט פתרונות, טנכגו, יונט שפלה וברודי ליברמן (שבה שותף גם טל משה ליברמן). בכל הסוכנויות האלו שותפה גם אשתו זהבה אייזיק. יונט פיננסים והשקעות החזיקה גם בחברה פרטית בשם יונט קרדיט שהחזיקה ב־29% מיונט קרדיט הציבורית. בספטמבר האחרון הגיש אייזיק בקשה לפירוק החברה הפרטית שבה היה שותף עם שי פנסו וצחי אזר, שהיה מנכ"ל יונט קרדיט הציבורית.

על מנת להחזיק בסוכנות ביטוח יש צורך לקבל היתר מרשות שוק ההון, הרגולטור של עולם הביטוח. בהיתרים שקיבל אייזיק נקבע כי הוא לא יכול להעביר את השליטה בסוכנויות בלי קבלת היתר מראש ובכתב מהממונה על שוק ההון.

לפני כחודש הוגשה בקשה לבית המשפט להכריז על אייזיק פושט רגל בשל חובות של 65 מיליון שקל של החברה הפרטית שלו ליונט קרדיט הציבורית. בבקשה נטען, על ידי מנהלי התביעות של יונט קרדיט, כי אייזיק העביר את המניות שלו ביונט פיננסים והשקעות ובחברת אמירים פלה זהב לבת שלו, בר אייזיק־מויאל, ושמדובר בהברחת נכסים, מאחר שהעברת המניות נעשתה בזמן שמתנהלים הליכים לחדלות פירעון.

רשות שוק ההון, שמנוהלת בידי עמית גל, טוענת כי למדה על העברת השליטה מבקשה של סוכנות יונט צפון למכירת חלק ממניותיה. מהבקשה עלה שאייזיק העביר את המניות לבתו, ואין לו כל אחזקה ביונט פיננסים והשקעות - וזאת בלי לבקש או לקבל היתר מהממונה להעברה.

בהעברת מניות ללא אישור, טוענת הרשות, עולה החשד שאייזיק עבר לכאורה על סעיף 32 ב' לחוק הפיקוח על הביטוח שקובע שלא ניתן לשלוט בסוכן או תאגיד ביטוחי אלא לפי ההיתר של הממונה, ועל סעיף 33 שאוסר העברת שליטה ללא קבלת היתר למקבל המניות מידי הממונה. לפי החשד, גם בתו של אייזיק הפרה את סעיף 32. בנוסף, עולה חשד שאייזיק מסר תצהיר כוזב לממונה ביחס לאחת הסוכנויות, א.ב.א, שלפיו נכון ל־11 במאי 2023 הוא עדיין בעל השליטה בסוכנות.

הרשות מבקשת מאייזיק להתייחס לחשדות בתוך 14 יום, בטרם תשקול נקיטת פעולות. אייזיק חשוף לסנקציות שנעות בין קנס של מאות אלפי שקלים עד למאסר, אם כי סביר שהרשות תסתפק בקנסות.

סנקציות דומות עלולות להינקט בשל המקרה של סוכנות הביטוח עופר יונט, שבבעלות משותפת של אייזיק (30%) ועופר חורש (70%). ב־2018 קיבלה הסוכנות היתר, שלפיו חורש הוא בעל השליטה היחיד. אולם מנתוני רשם החברות הנוכחיים עולה כי אייזיק מחזיק ב־50% בסוכנות. חורש חשוד בכך שהעביר לאייזיק מניות ללא קבלת היתר מתאים מהרשות.

מקרה נוסף, לפי החשד, התרחש בסוכנות ק.א.בר שהייתה בבעלות בני הזוג אייזיק ואפרים קוהני. היתר השליטה ניתן לשלושתם. ממסמכי רשם החברות התברר כי מניות בני הזוג הועברו לקוהני שמחזיק כעת במלוא המניות. שוב, לפי החשד ללא קבלת היתר. כך, לפי החשד, התרחש גם בסוכנות ספוט, שם המניות עברו מידי אייזיק לפנסו ולשותף שלו. גם השניים האחרונים חשודים בהפרת אותם סעיפים.

מאייזיק נמסר בתגובה, כי ״זו טעות טכנית של עורך הדין של החברה שלי, יתוקן ויוסדר בהקדם״. מחורש נמסר, כי מדובר בטעות של רואה חשבון שכבר תוקנה וכי לא חל כל שינוי באחזקות בסוכנות.


תגיות