אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב הטילה וטו באו"ם - ההצעה להפסקת אש נפלה נציג ארה"ב מצביע נגד | צילום: ÜN photo

ארה"ב הטילה וטו באו"ם - ההצעה להפסקת אש נפלה

13 מ-15 חברות מועצת הביטחון הצביעו בעד הצעה זו להפסקת אש הומניטרית, שלא כללה גינוי למתקפת חמאס או אזכור למעשי האונס; ארה"ב הטילה וטו ומתחה ביקורת: "החלטה מנותקת מהמציאות". מזכ"ל האו"ם גוטרש: "מתקפת חמאס לא יכולה להצדיק ענישה קולקטיבית של הפלסטינים". ארדן הודה לביידן ותקף: "הפסקת אש? אתם רוצים שהטרור יימשך לעד?"

08.12.2023, 23:30 | איתמר אייכנר, ynet

מועצת הביטחון התכנסה היום (שישי) להצבעה על הצעת החלטה הקוראת להפסקת אש הומניטרית באופן מיידי, בהמשך לצעד החריג שנקט מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש - הפעלה לראשונה בכהונתו את סעיף 99 לאמנת האו"ם ביחס למלחמה בעזה. סעיף זה ניתן להפעיל במצב ממנו "נשקפת סכנה לשלום והביטחון העולמיים". לא פחות מ-97 מדינות תמכו בהצעת איחוד האמירויות להפסקת אש הומניטרית מיידית, לצד קריאה לשחרור מיידי של החטופים ודרישה מהצדדים "לכבד את המחויבויות שלהם לפי הדין הבינלאומי". מבין 15 חברות מועצת הביטחון, 13 תמכו (ובהן צרפת ושווייץ), בריטניה נמנעה וארצות הברית התנגדה. המשמעות היא שההצעה נפלה, עקב הווטו האמריקני.

לאחר ההצבעה אמר השגריר ארדן: "אני מודה לארצות הברית ולנשיא ביידן על העמידה האיתנה לצידנו גם היום. מעט מן האור דחה הרבה מן החושך. מזעזע שבשעה שחמאס יורה טילים על גוש דן ממרכזי אוכלוסיה בדרום עזה, האו"ם עסוק בדיון מנותק על החלטה מעוותת המופנית לצד הלא נכון ואפילו לא מגנה את חמאס. הפסקת אש תיתכן רק עם השבת כל החטופים והשמדת החמאס".

שגריר ארה"ב למועצת הביטחון, רוברט ווד, מתח ביקורת על ההצעה שהועלתה לאישור: "ניהלנו מגעים ברוח טובה, לצערנו התעלמו מכל ההמלצות שלנו - וגובשה החלטה מנותקת מהמציאות. אנחנו גם לא מבינים למה סירבו להכניס להחלטה נוסח שמגנה את מתקפת חמאס שהרגה מעל 1,200 איש ובהם ילדים, נשים וזקנים, נשרפו חיים, נורו למוות, הותקפו מינית. אנו מאוד מאוכזבים שההצעה שהוצעה לא הציעה גינוי, תנחומים לקורבנות. אין גם גינוי לאלימות המינית שביצע חמאס ב-7 באוקטובר. אין איזכור גם לכך שלישראל יש זכות להגן על עצמה מול טרור. אסור לאף מדינה לקבל את מה שביצע החמאס. זה לא ריאלי לקרוא להפסקת אש הומניטריות וזה אפילו מסוכן".

השגריר ארדן בדיון, היום, צילום: ÜN photo, Evan Schneide השגריר ארדן בדיון, היום | צילום: ÜN photo, Evan Schneide השגריר ארדן בדיון, היום, צילום: ÜN photo, Evan Schneide

מנגד, באיחוד האמירויות - שהעלו את ההצעה - אמרו כי הם "מאוכזבים מאוד מתוצאות ההצבעה ומחוסר היכולת של המועצה לדרוש הפסקת אש הומניטרית. המועצה הזאת הופכת למבודדת. מה המסר שאנו שולחים לפלסטינים אם אנחנו לא יכולים להתאחד נגד ההפצצות?".

הפעלתי את סעיף 99 כי אנחנו בנקודת שבירה", אמר גוטרש בתחילת הדיון. "יש סיכוי גבוה שהקריסה של מערכת הסיוע בעזה תגרום להשלכות הרסניות. אנו מעריכים שתהיה פגיעה בסדר הציבורי, ומעבר המוני של אוכלוסייה למצרים. ההשלכות על המצב הביטחוני באזור יהיו הרסניות. רואים כבר זליגה לגדה, ללבנון, עיראק ותימן. לדעתי שיש סיכוי גבוה לפגיעה בביטחון העולמי".

גוטרש פירט את מספרי ההרוגים ברצועה ואמר: "אין מקום בטוח בעזה. משפחות שאיבדו הכול ישנים על רצפות בטון ולובשים בגדים שלא החליפו חודשים. האוכל הולך ואוזל. מערכת הבריאות בעזה קורסת. כל זה מתאר מצב חסר תקדים שהוביל לצעד חסר התקדים שלי להפעיל את סעיף 99 המפציר במועצת הביטחון להכריז על הפסקת אש הומניטרית".

אחרי נאום ארוך על המצב בעזה, התייחס גוטרש בקצרה ל-7 באוקטובר ולסיבה לפרוץ המלחמה: "ישראל התחילה במבצע הצבאי כתגובה להתקפת הטרור הברוטאלית של חמאס וקבוצות טרור פלסטיניות אחרות. אני מגנה את ההתקפות ומזועזע מהדיווחים על אלימות מינית. אין הצדקה להריגת 1,200 איש, כולל 33 ילדים, פציעת אלפים נוספים ולקיחת מאות חטופים. 130 חטופים עדיין בשבי ואני קורא לשחרורם המיידי וקיום ביקורים של הצלב האדום. באותו זמן הברוטאליות שבוצעה על ידי חמאס לא יכולה להצדיק את הענישה הקולקטיבית של הפלסטינים".

שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן הזכיר בנאומו בדיון את המלחמה באוקראינה, שם האו"ם לא הפעיל את סעיף 99. "אותו דבר ניתן לומר על האלפים שנהרגו בתימן, וכיצד משטר אסד הרצחני המשיך לטבוח באנשיו תוך שימוש בנשק כימי. בכל אחד מהקונפליקטים האלה, כשמיליונים נעקרו מבתיהם, אפילו לא הופעל פעם אחת סעיף 99 של אמנת האו"ם. האם המלחמה באוקראינה היא לא איום לשלום ולביטחון העולמי? האם הסורים שנחנקו מנשק כימי, או מיליוני הרוגים או רעבים בתימן לא הספיקו להפעיל את הסעיף הזה?", תהה ארדן.

לדבריו, "מלחמת ההגנה של ישראל נגד חמאס, ארגון טרור מוגדר, הספיקה למזכ"ל להפעיל את הסעיף הזה. הדרך האמיתית להביא שלום היא רק להבטיח את המשימה של ישראל ובשום אופן לא לקרוא להפסקת אש". ארדן הזכיר את הזוועות שביצע חמאס ב-7 באוקטובר, ואמר ש"אם חמאס לא יושמד, מעשים אלו יקרו שוב".

לפני נאומו בדיון מועצת הביטחון של האו"ם, יותר מ-200 הפגינו מול ביתו של מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש בניו יורק. כשהם מניפים דגלים בלונים כתזכורת לילדים הקטנים כפיר ואריאל ביבס, שעדיין מוחזקים בשבי חמאס בעזה כחלק מ-138 החטופים שטרם שוחררו, דרשו המפגינים מגוטרש תשובה לשאלה מה הוא עושה לשחרורם. גוטרש, שחלף על פניהם בדרך לדיון, השיב: "מחויב לשחרורם".

בהפגנה נכח סגן הרמטכ"ל וח"כ לשעבר יאיר גולן, שהפנה קריאה לגוטרש: "האם ראית את תמונות הזוועה מטבח ה-7 באוקטובר? אני הגעתי לשם כמה שעות אחרי והמראות הם המזעזעים ביותר שעיניי ראו. איך אפשר להישאר אדיש לדה-הומניזציה שנעשתה לילדינו?".

תגיות