אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסיפתח של אבי אורטל: השקעה בחברה ביטחונית אבי אורטל | צילום: עמית שעל, טל אזולאי

בלעדי

הסיפתח של אבי אורטל: השקעה בחברה ביטחונית

קרן ההשקעות מנור אוורגרין רוכשת 40% מיצרנית המערכות האלקטרו־אופטיות RP אופטיקל לאב מפתח תקווה. העסקה נעשית לפי שווי של 175 מיליון שקל

24.12.2023, 06:08 | גולן חזני

עסקה ראשונה לקרן ההשקעות החדשה של אבי אורטל ויובל זעירא, בכירי לאומי פרטנרס לשעבר. ל"כלכליסט" נודע כי קרן מנור אוורגרין רכשה את השליטה (40%) ביצרנית המערכות האלקרו־אופטיות RP אופטיקל לאב מפתח תקווה תמורת 70 מיליון שקל. העסקה משקפת לחברה שווי של 175 מיליון שקל. אורטל ימונה ליו"ר החברה.

מנור אוורגרין רוכשת 30% מידי קרן AP פרטנרס שהוקמה ב־2018 על ידי שמואל וולודינגר, שעבד בעבר בקרן פימי, שתמשיך להחזיק ב־20%; והיא רוכשת 10% נוספים מידי מייסדי החברה, רן כרמלי ופאבל רשדיקו, שירדו להחזקה של 40%. ככל הידוע, עבור AP פרטנרס, שנכנסה להשקעה בחברה ב־2019, העסקה משקפת החזר של פי 2 על הכסף.

RP אופטיקל לאב הוקמה ב־2010 על ידי כרמלי, שמכהן כמנכ"ל, ורשדיקו, שמכהן כסמנכ"ל הטכנולוגיות. שניהם יוצאי חיל המודיעין. החברה מפתחת, מייצרת ומשווקת מצלמות, עדשות ומערכות אלקטרו־אופטיות, שמשמשות בעיקר מערכות צבאיות מוטסות, רכובות ונייחות. היקף השוק, שמקבל רוח גבית בשל העימותים הצבאיים השונים בעולם, עומד על כ־4 מיליארד דולר בשנה. החברה מספקת את הרכיבים שהיא מייצרת לחברות ביטחוניות גדולות ממנה, דוגמת אלביט, רפאל והתעשייה האווירית בארץ; ותאלס, לאונרדו DRS וקבוצת BDA הצרפתית בעולם. ההכנסות של RP אופטיקל לאב מוערכות בכ־100 מיליון שקל בשנה וקצב הצמיחה עומד על כ־20%. אלביט מערכות עושה שימוש במוצרים של RP אופטיקל במערכת דורבן, המקבילה של מעיל רוח שמיוצרת על ידי רפאל. מדובר במערכות שמספקות הגנה לרכבים משוריינים.

המגעים בין הצדדים נמשכו מספר חודשים וכבנקאי ההשקעות בעסקה שימש עופר פרי, הבעלים של חברת M&A Investment Banking.

מנור אוורגרין הוקמה לפני כחצי שנה, מיד לאחר שאורטל וזעירא עזבו את לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי. אורטל כיהן כמנכ"ל ואילו זעירא כיהן כמנהל ההשקעות הראשי. כשותפה שלישית בקרן צורפה לילך כץ, סמנכ"לית הכספים של לאומי פרטנרס שעזבה יחד איתם. מנור אוורגרין גייסה 600 מיליון שקל מבנק לאומי עצמו, מנורה מבטחים ו־IBI, כשלאחרונה הצטרפו גם מגדל ביטוח ושורה של משקיעים פרטיים להשקעה בקרן. הקרן היא מעין שילוב של קרן פרייבט אקוויטי וקרן גידור. לפי המדיניות של הקרן, היא "תשקיע בניירות ערך של חברות פרטיות וציבוריות בישראל ובחו"ל, ובמכשירים פיננסיים שונים - מניות, הלוואות ואג"ח המירות למניות. הכוונה של הקרן היא לבצע עסקות מיעוט וגם לרכוש שליטה בחברות מתחומי התעשייה, התשתיות והטכנולוגיה".

ב־2019-2022, השנים שבהן אורטל כיהן כמנכ"ל לאומי פרטנרס, החברה הציגה רווח נקי מצטבר של 1.3 מיליארד שקל, בעוד המתחרות - דיסקונט קפיטל ופועלים אקוויטי - הציגו רווח מצטבר של 559 מיליון שקל ו־449 מיליון שקל, בהתאמה.

תגיות