אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההנחיות של פיקוד העורף מסכנות את חיי פועלי הבניין עגורנים באתרי בנייה. על פי ההנחיות המעודכנות, המפעילים שלהם צריכים להישאר במקומם בעת אזעקה

ההנחיות של פיקוד העורף מסכנות את חיי פועלי הבניין

הקפאת עבודות הבנייה בשל המלחמה גרמה לנזקים כבדים לענף. בעקבות לחצים שהפעילה התאחדות הקבלנים, הסכים פיקוד העורף לאפשר את חזרת האתרים לעבודה - למרות שבחלק מהמקרים מדובר בסיכון חיי אדם. ראש עיריית ראשל"צ: "עובד בקומה 14 לא יצליח לרדת תוך דקה וחצי כשיש אזעקה"

22.10.2023, 18:58 | דותן לוי

הנזק מההקפאה של העבודה באתרי בנייה בשבועיים האחרונים הוא עצום, בכך אין ספק, אך לצד זאת, הנחיות פיקוד העורף שעודכנו ביום חמישי האחרון מעלות חשש כבד לחיי העובדים שצפויים להגיע לעבודה באתרים אלה.

בעוד ההנחיות הקודמות הבהירו חד-משמעית כי עבודה באתר בנייה תתאפשר רק כאשר העובד יכול לעמוד בזמן ההגעה למרחב המוגן, ההנחיות העדכניות לא מטילות מגבלות משמעותיות לעבודה באתרי הבנייה כמעט באף אזור בארץ. ההנחיות אמנם מציינת כי על העובדים להיכנס בזמן ההתגוננות למרחב המוגן, אך בפועל באתרי הבנייה הנגישות אל מרחבים מוגנים היא נמוכה, וגם אם יש מרחב כזה בנמצא, משך הזמן הנדרש להגעה אליו לא אפשרי בזמנים שהוגדרו על ידי פיקוד העורף.

לפי פרסום של התאחדות הקבלנים נכון ליום חמישי, השינוי בהנחיות מגיע לאחר "פעילות מאומצת של ההתאחדות אל מול משרד השיכון ופיקוד העורף שלאחריהן הוציא פיקוד העורף הנחיות מעודכנות עם התייחסות ספציפית לאתרי בנייה ותשתיות לרבות לעניין הפעלת עגורנים".

כך למשל, ההנחיות מאפשרות עבודה בשטח פתוח עם ציוד מיגון בלבד, אך ללא מיגונית זמינה, ובעת אזעקה על העובדים להפסיק את עבודתם ולהגיע למרחב "הכי מוגן בזמן ההתגוננות שעומד לרשותם",לשון ההנחיות. עגורנאים (מנופאים) יכולים לעבוד כרגיל עם ציוד מיגון ובעת התרעה עליהם לחדול מעבודתם ולהישאר במקומם.

רז קינסטליך, ראש עיריית ראשון לציון, היה בין ראשי הערים שגם הבוקר (א') אסרו על הבניה באתרים בעירם. לדבריו, אחת הסיבות להפסקת העבודה באתרים היא הנושא של בטיחות העובדים. "בראשון לציון תדירות האזעקות כבר הגיעה בשיא המתקפה ל-8 פעמים ביום. עובד בקומה ה-14 לא יצליח לרדת כשיש אזעקה בתוך דקה וחצי - זמן התגובה שלנו".

לדברי קינסטליך, "מול הבית שלי יש אתר בנייה. ראיתי במו עיני פועלים שלא היה להם סיכוי להגיע למרחב המוגן, הם אפילו לא זזו כי ידעו שזה אבוד. את עובדי ענף הבנייה מכריחים לחזור לעבודה, כמה מהם אפילו פנו אלי מפוחדים, הם צריכים את הפרנסה ואין להם ברירה. גם לעובדים שבקומה ה-14 מסבירים שהמרחב המוגן שלהם הוא בקומת המרתף וזה לא הגיוני".

ד"ר הדס תגרי, מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה, אמרה בתגובה: "אנו רואים בחומרה רבה את ההנחיות החדשות שהוציא פיקוד העורף בסוף השבוע, המאפשרות את העסקתם של עובדים בענף הבניין ללא מגבלות כלשהן במרבית אזורי הארץ, לרבות אזור המרכז ואזור לכיש, אליהם ממשיכים כל העת להתבצע שיגורי רקטות רבים.

"הנחיות אלה מפקירות, הלכה למעשה, את בטיחותם של העובדים בענף הבנייה ללא הצדקה עניינית, על אף שעבודת ענף הבנייה איננה נדרשת באופן חיוני לקיום המשק בתקופת החירום, והן נובעות אך ורק מלחצים פסולים של בעלי עניין. אנו קוראים לפיקוד העורף להשיב על כנן לאלתר את ההנחיות שהיו בתוקף עד יום חמישי בערב, על פיהן ניתן היה לקיים עבודה אך ורק באתרי בנייה ותשתית בהן התאפשרה הגעתם של עובדים למרחב מוגן בתוך זמן ההתגוננות, פונים למשרד העבודה האמון על בטיחות העובדים לפעול לשם כך, ולחברות היזמיות והקבלניות שלא לסכן בצורה מופקרת את בטיחות עובדיהן".

תגובת דובר צה"ל (פיקוד העורף): "מדיניות ההתגוננות של פיקוד העורף מבוססות על הערכות מצב שנועדו להבטיח שמירה על חיי אדם, תוך הטמעת חיי שגרה של המשק ככל הניתן. הפלטפורמות השונות של פיקוד העורף מנגישות לציבור מידע מתעדכן, בהם הנחיות לעובדים באתרי הבניין להתנהלות נכונה ובטוחה".

תגיות