אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרטנר רוכשת זכות שימוש בסיבים של בזק במיליארד שקל ל-15 שנה פריסת סיבים של בזק. הסכם ל-25 שנה | צילום: רונן טופלברג

פרטנר רוכשת זכות שימוש בסיבים של בזק במיליארד שקל ל-15 שנה

העסקה שנחתמה היא בשווי של 574 מיליון שקל, אך כוללת גם דמי תחזוקה שנתיים, ריבית והצמדה. היא תשולם ב-5 פעימות מ-2023, ותאפשר לפרטנר להגדיל את נוכחותה בשוק הסיבים. בהסכם ישנה אופציית הארכה ל-2 תקופות של 5 שנים בעלות פחותה, ולהגדלת כמות הסיבים

22.12.2022, 09:44 | רפאל קאהאן

קבוצת פרטנר הודיעה היום (ה') על רכישת זכות שימוש בכ-120 אלף קווי סיבים אופטיים המחוברים לבניינים ברחבי הארץ מבזק תמורת כ-574 מיליון שקל. דמי התחזוקה שישולמו לבזק מגלמים עלות של כ-23 מיליון שקל בשנה - כלומר כ-350 מיליון שקל לתקופת השימוש שעומדת על כ-15 שנה. בנוסף לעלויות הריבית וההצמדה, הסך הכולל של העסקה יגיע למיליארד שקל.

העסקה שדווחה הבוקר לבורסה תאפשר לפרטנר להגדיל באופן ניכר את היקף הנוכחות שלה בשוק הסיבים הארצי ולדברי החברה אף תאפשר לה להגדיל באופן משמעותי את מספר המנויים לשירות שכרגע עומד על כ-277 אלף לקוחות.

הסכם ה-IRU (זכות שימוש עצמית בלתי חוזרת) נחתם לתקופה קצובה של 15 שנה, עם אופציית הארכה לשתי תקופות נוספות של 5 שנים כל אחת (ובסך הכול 25 שנה), בעלות קווים פחותה מזו שבתקופת ההסכם הראשונה. בנוסף, לחברה ניתנה אופציה לרכוש זכות שימוש ב-48 אלף קווים נוספים, באותם תנאים, במהלך תקופת ההסכם הראשונה. כמו כן, ההסכם מכיל מנגנון שדרוג קצבי הקווים.

זכות השימוש בקווים תינתן ב-5 פעימות שנתיות שוות, משמע 24 אלף קווים בשנה, החל מה-1 בינואר 2023. היקף התשלום של פרטנר לבזק יחולק בהתאם לחמישה תשלומים שווים (בהתאם למועדי הפעימות), שישולמו בתחילת כל שנה קלנדרית של השנים 2023 עד 2027. בנוסף, החברה תשלם דמי תחזוקה שנתיים בשיעור של 4% מהתמורה. תנאי העסקה כוללים מנגנון פריסת תשלומים וכן מנגנוני הצמדה. כמו כן, לפרטנר אפשרות להקדמת מועדים הן לעניין זכות השימוש בקווים והן לעניין התשלום בגינה.

לדברי מנכ''ל קבוצת פרטנר אבי גבאי, "העסקה הנוכחית הינה השלב השני באסטרטגית הסיבים של פרטנר, כאשר השלב הראשון התמקד בפריסה המהירה והראשונית ומטרתו של השלב השני היא הגעה לכל משק בית בישראל״.

מבחינת פרטנר העסקה מהווה זינוק בהיקף הסיבים שתוכל למכור ללקוחות שכן היא לא תצטרך לפרוס את הקווים בעצמה ללקוחות פוטנציאליים. כיום כל חברה שלא רוכשת את זכות השימוש בסיבים מבזק צריכה לפרוס את התשתית בעצמה מה שגורם לא פעם למצבים בהם שכונות חדשות באכלוס למשל לא מקבלות גישה לסיבים לפני שלחברות יש פוטנציאל מסחרי מספיק - כלומר לקוחות המבקשים להתחבר.

העסקה בשווי של מיליארד שקל הינה התחייבות מאוד כבדה עבור פרטנר, ששווי השוק הנוכחי שלה עומד על כ-4.55 מיליארד שקל והיא תצטרך לחבר לקוחות מהר ובהיקף נרחב כדי להחזיר את ההשקעה המסיבית. בחלוקה לתשלומים, היא תשלם בכל פעימה כ-115 מיליון שקל מעבר לתשלום דמי התחזוקה והריבית. ועדיין, בזק כיום חיברה כ-230 אלף לקוחות מתוך כ-1.5 מיליון קווים שהרשת שלה מספקת, כך לפי דוח החברה האחרון.

עבור בזק מדובר בעסקה טובה מאוד שתאפשר לה לסמוך על פרטנר כדי להגדיל את היקף הלקוחות המחוברים, גם אם ההיקף מגלם הנחה מסוימת ביחס למחירי השוק הסיטונאי אליהם היא מחויבת. מעבר ל-120 אלף הקווים שהיא רוכשת, פרטנר תוכל להוסיף עוד כ-48 אלף קווים. מדובר על פוטנציאל חיבורים של כ-24 אלף לקוחות בשנה. בחברה אומרים שהם מחזיקים בכ-135 אלף לקוחות שוק סיטונאי של בזק והוט במהירות של עד 100 מגה-ביט בכבלים ו-ADSL. ומקווים שיצליחו להעביר חלק ניכר מהם לקווי הסיבים החדשים. עם זאת לא בטוח שהלקוחות האלה ירצו לעבור, פרטנר לא צפויה לשנות את תמחור החבילות שלה ומנויים שלהם חבילות משולבות (טריפל) של אינטרנט, טלוויזיה וטלפון עשויים לא לעבור כל כך מהר בייחוד אם יש להם מחירים נוחים יותר.

הסכמי שימוש בתשתיות הם שיטה מקובלת בעולם תשתיות התקשורת כדי להגדיל את היצע החיבורים הזמינים ללקוחות. בעיקר במקומות בהם ישנה פריסה מוגבלת או לא מספיק כלכלית. מדובר במהלך שמספק לבזק ודאות גדולה יותר בשימוש ברשת הסיבים שלה.

יו"ר קבוצת בזק גיל שרון, הסביר כי "שיעור הנגישות לסיבים יגיע עד לסוף שנת 2022 ל-70% ממשקי הבית, ועד סוף שנת 2024 שיעור הנגישות לסיבים יעמוד על קרוב ל-100%. הסכם ה-IRU מקל על ספק השירות לשווק חיבורי סיבים, ויאפשר הצעות משופרות ללקוחות, כשהתחרות באספקת שירותי החיבור לסיבים תגדל. בעסקה שחתמנו יש איזון בין מחיר הנמוך ממחיר השוק הסיטונאי היום, לבין כמות החיבורים שתגדל ועימה ניצולת ויעילות הרשת".

תגיות