אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יד ימינו של פטריק דרהי יוצא מהצללים, אך נכנס למעצר בית ארמנדו פריירה ופטריק דרהי בעל השליטה באלטיס | צילום: AFP

יד ימינו של פטריק דרהי יוצא מהצללים, אך נכנס למעצר בית

ארמנדו פריירה, שסייע לטייקון הטלקום הצרפתי־ישראלי להקים את אלטיס, שגם שולטת ב־HOT, נעצר בפורטוגל לחקירת שחיתות בנושא תשלומים לספקים. הפרשה מטלטלת את מחזיקי האג"ח, שגם ככה מודאגים מנטל החובות של אלטיס, 60 מיליארד דולר

03.08.2023, 06:30 | חדשות חוץ

טייקון הטלקום הצרפתי־ישראלי פטריק דרהי תמיד פנה לאדם אחד כדי שיפתור עבורו בעיות בתוך אימפריית הטלקום אלטיס: ארמנדו פריירה. המנהל הפורטוגלי שמר על פרופיל נמוך מאז סייע לדרהי להקים לפני שני עשורים את קבוצת התקשורת – שבין יתר עסקיה חובקי העולם היא גם שולטת בחברת הכבלים הישראלית HOT – אולם מאחורי הקלעים הוא נחשב ליד ימינו של דרהי. "בכל פעם שהתעוררה בעיה באיזו מדינה, הוא שלח את ארמנדו לטפל בה", אמר אדם שמכיר את שניהם כבר שנים. "הוא השותף של פטריק, דבר לא קורה בצד התפעולי בלי ארמנדו".

אלא שכעת מופנה זרקור לתפקידו של פריירה, עם שליחתו למעצר בית בפורטוגל בעקבות חקירת שחיתות נגדו. הרשויות בפורטוגל אמנם לא פירטו בנוגע להאשמות נגד פריירה, אך בסוכנות דירוג האשראי S&P כתבו בשבוע שעבר שלפי הבנתם, הספקים של אלטיס "ככל הנראה אולצו לעבוד דרך מתווכים בצורה שהיטיבה בסופו של דבר עם הצדדים המעורבים".

באלטיס עדכנו את המשקיעים ואת סוכנויות דירוג האשראי שייתכן שנפלו קורבן להונאה ממושכת שבמסגרתה מאות מיליוני יורו מהתשלומים שלה לספקים זרמו ליעדים אחרים. באלטיס לא התייחסו מפורשות לפריירה, אך דיברו על "פעולות פוגעניות לכאורה והתנהגות לא הולמת של כמה אנשים וישויות חיצוניות". החברה השעתה כמה בכירים ופתחה בחקירה פנימית. התסבוכת הגיעה בתקופה רגישה לרשת החברות שדרהי חיבר יחדיו באמצעות רכישות ממונפות, וטלטלה את משקיעי האג"ח, שגם ככה מודאגים מנטל החובות של אלטיס, המסתכם בכ־60 מיליארד דולר.

מעמדו של פריירה כמקורבו הנאמן ביותר של דרהי עלול לפגוע בדרהי, בעל השליטה באלטיס, שלקח על עצמו חוב אישי משמעותי כגיבוי להשקעות שלו, שמלבד עסקי הטלקום כוללים גם את בית המכירות הפומביות סותבי’ס. "הם בנו ביחד את הקריירות וההון שלהם", אמר מקורב נוסף שעבד לצדם לאורך שנים. "הם מאוד קרובים".


דרהי צפוי להשתתף בחודש הבא בשיחה עם האנליסטים בנוגע לתוצאות הפיננסיות של אלטיס, וזאת כדי להדוף את שאלות בעלי האג"ח. "זו הפעם הראשונה אי פעם שהוא ישתתף בשיחות הללו", אמר מנהל קרן הלוואות. "השאלה המרכזית שכולם ישאלו היא כמה דרהי ידע? כל אחת מהתשובות האפשריות גרועה בדרכה".

פריירה, לעומת זאת, תמיד נשמר הרחק מהמשקיעים. "מעולם לא יצא לנו לפגוש את ארמנדו", אמר מחזיק אג"ח ותיק של אלטיס. "אך הם תמיד ציינו ששולחים אותו ואת צוות הימ"מ שלו לסדר כל רכישה חדשה".

כשאלטיס הונפקה ב־2014, שמו של פריירה לא הופיע בתשקיף שהתפרס על כ־800 עמודים. המסמך לא ציין כי היה בעל החזקה באלטיס, אף שארבעה אנשים המעורים במבנה התאגידי של הקבוצה טענו כי החזיק במניות. מאלטיס נמסר כי פריירה "אינו בעל מניות של אלטיס או של חברות־בנות של אלטיס", וסירבו להגיב מעבר לכך. מקורב לצוות ההגנה של פריירה אמר כי הוא "לא רואה שום סיבה לחשוף בשלב זה את מבנה בעלי המניות של אלטיס, כיום או בעבר", אך אישר כי הונו של פריירה נאמד ב־1.6 מיליארד יורו.

הידע התפעולי של פריירה השלים את האהבה של דרהי להנדוסים פיננסיים. מומחה הטלקום מפורטוגל נודע בטקטיקות קשוחות להורדת עלויות מספקי הקבוצה ותפעול עסקים מישראל עד ארה"ב והרפובליקה הדומיניקנית. "הכישרון העיקרי שלו הוא חיסכון בעלויות" בשילוב עם קשיחות, אמר מקורב אחר שעבד עם דרהי ופריירה.

חטיבת הרכש המרוכזת של אלטיס לפעילות האירופית שלה נוהלה באמצעות הזרוע הפורטוגלית שהוקמה בידי פריירה, כך לדברי המקורב שהוסיף כי חתנו יוסי בן שיטרית, שהוצא לחופשה כפויה מאלטיס, היה אחראי על הרכש לזרוע האמריקאית. בן שיטרית לא הגיב להודעה בלינקדאין לבקשת תגובה. יו"ר אלטיס ארה"ב, אלכסנדר פונסקה, פרש גם כן מתפקידו.

מנהלים בכירים אמרו לעובדים ולמשקיעים שהם "נדהמו" מההאשמות, כך לפי שני אנשים המקורבים לנושא. אנשים שעודכנו על ידי החברה הוסיפו כי הרשויות חוקרות כ־60 חברות שלכאורה מקושרות לפריירה ולאיש עסקים נוסף בשם הרנאני ואז אנטונס בתחומי שיפוט שונים כולל האמירויות. לדבריהם, מאות מיליוני יורו הועברו, לפי החשד, באמצעות חברות מסוג זה.

החקירה הפנימית של אלטיס היא רק בשלביה הראשוניים, אך שוק האג"ח חשף את פסק דינו לגבי הנזק לקבוצה. המחירים של החוב בגובה 60 מיליארד דולר ברחבי שלוש הישויות העיקריות של אלטיס – אלטיס צרפת, אלטיס בינ"ל ואלטיס ארה"ב – צנחו לרמות מצוקה. אג"ח לא מבוטחות בזרוע הצרפתית נסחרות בקצת יותר משליש מהשווי הנקוב שלהן.

אלטיס דחתה את מועדי החזרת התשלומים על החובות, ולא ניצבת בפני פירעון אג"ח משמעותיות עד 2027, כך לפי מחזיקי האג"ח. החברה גם ניתקה ב־2017 את הקשרים בין יחידות האג"ח השונות כדי להפחית את הסיכוי להתפשטות במקרה של בעיות, כך לפי כמה משקיעים.

"בכל כמה שנים נראה שאלטיס חווה חוויית כמעט מוות, ובכל פעם מחדש דרהי מצליח לשלוף שורה של הנדוסים פיננסיים כדי שהפעילות תמשיך", אמר אחד ממשקיעי האג"ח. "האופציות הולכות ופוחתות, אבל לא הייתי מהמר נגדו, בטח נותר לו עוד שפן בכובע".


תגיות