אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

האיום החדש מתימן: ארגון טרור שיעי שגם יש לו מדינה וטילים

מתחילת המלחמה בעזה, הצטרף איום נוסף על ישראל מכיוון דרום – שלטון החות'ים בתימן. מאז שהשתלטו על המדינה הם נהנים מכסף ושיתוף פעולה צבאי עם איראן ביצירת ציר התנגדות שיעי במזרח התיכון

31.10.2023, 21:24 | דורון פסקין

ככל שעוברים הימים במלחמה נגד חמאס ברצועת עזה הולכת וגוברת מעורבות החות'ים מתימן. עד כה ידוע לפחות על שלושה מקרים בהם שוגרו מתימן טילים בליסטיים וכטב"מים לכיוון ישראל, כולל היום אחר הצהריים.

מי הם בכלל החות'ים?

בסוף שנות ה־90 של המאה הקודמת הקימה המשפחה החות'ית בצפון תימן "תנועת תחייה דתית", שמטרתה היתה להילחם בשלטון המרכזי הסוני בצנעא. החות'ים שייכים לענף קטן בשיעה – הענף הזידי, ומבחינה דתית יש הבדלים בינם לשיעים באיראן, בעיראק ובלבנון. בעת שהוקמה התנועה, החות'ים נחשבו לתופעה שולית בתימן, אך עם השנים החלו להגביר את פעולות הגרילה שלהם נגד הצבא התימני.

הפלישה האמריקאית לעיראק בשנת 2003 מהווה נקודת מפנה בתולדות החות'ים, שעברו הקצנה משמעותית, כמו ארגונים נוספים באזור. החות'ים אימצו אז שם רשמי – "אנסאר אללה" (תומכי אללה) והציגו את ססמתם: "אללה הגדול ביותר, מוות לארה"ב, מוות לישראל, קללה ליהודים וניצחון לאסלאם".

ארגון חיזבאללה השיעי הפך מבחינת החות'ים מודל לחיקוי, ואנשיו של חסן נסראללה החלו לספק לחות'ים סיוע ובכלל זה הדרכה צבאית. קשרים החלו להתפתח גם עם איראן שראתה בחות'ים פוטנציאל לערער את יציבותה של סעודיה, מנהיגת הסונים והיריבה האזורית המושבעת.

"האביב הערבי" ב־2011 חיזק את מעמדם של החות'ים, שניצלו את חולשת השלטון המרכזי בתימן ובעזרת בריתות שונות הפכו לכוח שלא ניתן להתעלם ממנו. במהלך 2014 החלה לחימה על הבירה צנעא, ובתחילת 2015 היא נפלה לידי החות'ים שהפכו לשליטי תימן, למעט ממשלה שנתמכת על ידי סעודיה והאמירויות במחוז עדן בדרום תימן.

בעד איראן, נגד סעודיה

עם השתלטות החות'ים על תימן הם הודיעו על פתיחת קווי טיסה ישירים לטהראן. האיראנים בתגובה הודיעו שיסייעו לשלטון החות'י באספקת נפט זול ומנהיגים משני הצדדים פיזרו הצהרות על הרחבת שיתוף הפעולה.

מבחינת סעודיה של שנת 2015, עם שר הגנה צעיר בשם מוחמד בן סלמאן, החות'ים נחשבו מצד אחד כאיום אך מצד שני טרף קל מבחינה צבאית. בן סלמאן הורה לצבאו על מבצע צבאי נגדם, שהתבסס בעיקרו על כתישות מהאוויר. התחזיות היו אז שהחות'ים יוכרעו בתוך שבועות ספורים. בפועל, ככל שנמשכה המערכה, הסעודים הלכו והסתבכו. החות'ים השתדרגו מבחינה צבאית בסיוע איראני וחיזבאללה, והחלו להכות בסעודים, כולל שיגורים של טילים בליסטיים וכטב"מים למרכזי הערים בממלכה.

המלחמה בחות'ים לא רק הסבה אבידות רבות בנפש לסעודים, אלא גם הכתה קשות את הכלכלה הסעודית עם הוצאות מלחמה אדירות וחשש מצד משקיעים לעתידו של המשק הסעודי. בשלהי 2022 הוכרז על הפסקת אש זמנית בין הסעודים לחות'ים, אם כי הצדדים מתקשים להגיע להפסקת אש קבועה והמתיחות נמשכת. הפיוס בין סעודיה לאיראן מוקדם יותר השנה אמור היה לסלול את הדרך להסכם, אך זה עדיין לא קרה.

איראן מתייחסת לחות'ים כחלק מציר ההתנגדות האזורי, אולם החות'ים מקפידים להדגיש את עצמאותם בקבלת ההחלטות. אמנם החות'ים חולקים חזון מדיני משותף עם איראן וחיזבאללה, אך טוענים כי הם מונעים גם מאג'נדה פנימית.

מה היכולת הצבאית שלהם?

החות'ים השתלטו על צבא תימן ולפי הערכות יש תחת פיקודם מאות אלפי לוחמים. בעבר דווח שלוחמים חות'ים הגיעו לסוריה וללבנון בעיקר למטרות הכשרה. מבחינת היכולת לאיים על ישראל, בארסנל הטילים של החות'ים יש את "קודס 2", טיל שיוט שלפי החות'ים מיוצר בתימן. לפי הידוע, הטווח של טיל זה, שנכנס לשימוש לפני כשלוש שנים ובו נעשה שימוש במלחמה נגד סעודיה, מגיע לכ־2,000 ק"מ – המרחק מתימן לישראל פחות או יותר. ברשותם גם כטב"מ מסוג "סמאד 3" שיכול להגיע לטווח של כ־1,900 ק"מ. זהו כטב"מ "מתאבד", שיכול לשאת ארבע פצצות ונראה שבו נעשה שימוש בימים אלה נגד ישראל.

איום נוסף מצד החות'ים נמצא בים. לחות'ים כלי שיט שסופקו לה על ידי איראן ובעבר הם איימו כי ביכולתם לאיים על התנועה הימית דרך מצרי באב אלמנדב, שער הכניסה לים סוף.

מקורות המימון

ההשתלטות על משאביה של המדינה הופכת את החות'ים כיום לארגון הטרור העשיר בעולם. בכל שנה מתגלגלים מיליארדי דולרים תחת ידיהם, מה שמסייע להם לבצר את שלטונם ואת כוחם הצבאי. לפי דו"חות של מומחי האו"ם, החות'ים מתבססים על שבעה מקורות מימון עיקריים: מכס ומסים אחרים; הכנסות שאינן ממסים וכן זכאת (צדקה); החרמת קרקעות ורכוש אחר; הכנסות מהסחר בדלק בשוק השחור והברחות של מוצרים נוספים; מסים על יבוא דלק שמוערכים בכ־600 מיליון דולר בשנה, סחר פנים ופעילויות מסחריות אחרות; החרמת פיקדונות בנקאיים (למעלה מ־3 מיליארד דולר); מימון ממקורות זרים (בעיקר איראן ותורמים אחרים).

תגיות