אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

מלחמת העצמאים

"אי אפשר לקחת הלוואה עם חשש לעתיד ענף המסעדנות"

יניב פרסלר, יבואן יין, מתמודד עם ירידה במכירות עוד לפני שהחלה המלחמה: "כבר שנה שיש ירידה במוראל, אנשים פחות מבלים במסעדות והיקבים חווים ירידה בצריכת יין. אם המדינה לא תכניס את היד לכיס, עסקים בענף עלולים לקרוס, וזו שרשרת מאוד מהירה"

13.11.2023, 06:00 | מעין מנלה

"בארץ אם אתה לא מוכר מזון או דברים בסיסיים ביותר, אתה בבעיה", אומר יניב פרסלר, יבואן יין. "כולם בקריסה, כולם אומרים אנחנו על האדים של הדלק, ואם המדינה לא תעזור ממש, 50% מהעסקים ייסגרו".

מאז פרוץ המלחמה עד כמה נפגע העסק שלך?

"יש ירידה משמעותית במכירות, ולא יכול לגבות כסף שחייבים לי, אז אני נמצא בבעיה תזרימית. אני לא יכול לקנות יין חדש, לא יכול לשלם לספקים, מגרד לשלם משכורות. יש חוסר ודאות. אם המדינה תיתן לחברות שלנו לקרוס, זו שרשרת מאוד מהירה של עסקים שיקרסו".

לפי מתווה הפיצוי הממשלתי, הוא זכאי ל־20 אלף שקל מענק, ו־60 אלף שקל לתשלום משכורות לעסק.

איזה מתווה פיצוי היה מאפשר לך לישון טוב יותר בלילה?

"לפחות שישוו את זה לעומת השנה שעברה. כרגע נותנים אחוז מאוד קטן מההפרש. אם זה הפרש של 300-200 אלף שקל, ונקבל 20 אלף שקל – זה לא עוזר. שיאפשרו לשלם משכורות לעובדים".

האם פנית לקבלת הלוואה מקרנות המדינה?

"כן, לא עכשיו, אבל פניתי. לקחתי הלוואה מהמדינה עם הקמת העסק, אני משלם להם כל חודש. עכשיו לקחת עוד הלוואה אני לא יכול בגלל חוסר הוודאות, אני לא יודע שעוד חודש נצא מזה, זה יכול להימשך חודשים. כבר מבינים שיש לנו הרוגים והמצב לא הולך להיפתר בתוך שבוע־שבועיים, אי אפשר לקחת הלוואה כאשר אי אפשר לדעת מה יהיה עוד חצי שנה. אם המדינה לא תעזור בצורה רצינית, עסקים בענף עלולים לקרוס. אי אפשר שבעלי העסקים ייקחו על עצמם את כל הסיכונים".

כמה זמן העסק שלך יכול לשרוד בלי תמיכה חיצונית?

"כבר עכשיו ממש קשה לנו לשלם לספקים, למרות שכמובן שנעשה הכל כדי לשלם עד השקל האחרון. עצרנו הכל כדי להשאיר את הדבר הזה בחיים. בלי עזרה יהיה קשה מאוד להמשיך. להחזיק את זה עולה 150 אלף שקל בחודש, ואם אנחנו לא מצליחים להכניס יותר, זה גורר אותנו אישית ויכול להקריס גם את המשפחה והבית. ההרגשה היא שהמדינה לא באמת עוזרת לנו להישאר בחיים".

האם היתה פגיעה בעסק כבר לפני המלחמה בשל סימני המיתון?

"בוודאי, זו הבעיה. אם הלחימה היתה אחרי שנה טובה, אני מניח שהיה לנו כסף למשוך כמה חודשים, אבל הגענו אחרי מיתון מאוד קשה במשק ומצב פוליטי בלתי אפשרי. ממש מרגישים את הירידה בהכנסות. גם במכירה למסעדות – אנשים פחות באים, וגם בלקוחות הפרטיים התחילה להיות פה שנאה בין אחים, לאנשים אין חשק לקנות. כל סופ"ש במקום מכירות אנשים הולכים להפגין והמצב הפך פשוט בלתי נסבל. שם התחילה הגסיסה. הפסדנו מאות אלפי שקלים, גדלנו יפה שנתיים, ואז הגיעה השנה הזאת ופשוט הרגה אותנו וחשבנו שעוד מעט זה ייפתר, ופתאום באה הלחימה הזאת וזה בכלל קרע אותנו.

"כבר שנה שיש ירידה משמעותית בצריכת יין בעקבות המצב הפוליטי וחוסר הוודאות הכלכלי. זה נחשב מותרות, לא כמו המכולות שפורחות, ואז הגיעה המלחמה משום מקום וזה פשוט ממש הוריד אותנו על הברכיים. אנחנו מאוד צריכים למכור כדי להשאיר את העסק בחיים, ומצד שני המדינה באבל".


***

יניב פרסלר

בעל חנות מקוונת לממכר יין ויבואן יין למסעדות, בן 43, נס ציונה

  • ותק של העסק: 3 שנים
  • מספר מועסקים: ארבעה
  • היקף ירידה בהכנסות באוקטובר: 80%
  • לכמה פיצוי זכאי לפי נוסחת האוצר הנוכחית: 20 אלף שקל מענק ו־60 אלף שקל לשכר עובדים

תגיות