אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד עיכוב לרפורמת התמרוקים: "המחשבים לא עובדים"  סניף של גוד פארם. יבואן: "נראה כי הפקידות במשרד הבריאות חוששת מאיבוד משרות" | צילום: אוראל כהן

עוד עיכוב לרפורמת התמרוקים: "המחשבים לא עובדים"

אחרי עיכוב של שנה ברפורמה, וחמישה ימים לפני שהיתה אמורה לקבל תוקף, משרד הבריאות דורש דחייה נוספת בנימוק כי יש להפעיל "מערכות מקוונות מורכבות"

28.12.2022, 06:30 | אורנה יפת

משרד הבריאות מעכב פעם נוספת את יישום רפורמת התמרוקים, חמישה ימים לפני כניסתה לתוקף. הרפורמה נועדה להקל את הפרוצדורה ליבוא תמרוקים ולתמרץ את התחרות בענף. אתמול פרסם משרד הבריאות טיוטת חקיקת משנה להערות הציבור, שעליה חתומה יועמ"שית המשרד דנה נויפלד, ובה הוא מבקש דחייה של שלושה חודשים, לאחר שכבר שקיבל דחייה של שנה. מאחר שדחייה נוספת מתאפשרת רק באישור ועדת הבריאות, ואין כרגע פעילות של ועדות הכנסת, מבקש משרד הבריאות להפעיל סעיף בצו הרוקחים המסמיך את השר לקבוע עבור אילו תמרוקים יידרש רישיון שיווק. הסעיף מציין "חשש מידי לפגיעה בבריאות הציבור" ו"צורך חיוני אחר".

התירוץ החדש של משרד הבריאות לדחיית הרפורמה הוא קושי בהפעלת מערכות המחשוב. "לצורך אכיפת נוטיפיקציה (הודעת היבואן באתר משרד הבריאות על שיווק של תמרוק מסוים)", כתבה היועמ"שית בטיוטה להערות הציבור, "נדרש לתכנן ולהפעיל שלוש מערכות מקוונות מורכבות, ובהן מערכת שיכולה לקלוט את ההודעות, לשמור אותן באופן דיגיטלי, לתעד אותן, למיין אותן ולקשר את המידע בהן עם מידע ממערכות שונות אחרות. טרם הושלמה הקמתן של מערכות אלו". על פי משרד הבריאות, שיווק תמרוקים "בהיעדר פיקוח בפועל ובהיעדר יכולת ליישם את הוראות החוק מעלה חשש לבריאות הציבור".

רפורמת התמרוקים מבטלת את החובה המוטלת על יבואנים להציג למשרד הבריאות רישיונות יבוא על כל תמרוק, וכן את האגרות הכבדות עבור הרישיונות, שמסתכמות בעשרות מיליוני שקלים בשנה, ומגולמות במחיר הסופי לצרכן.

הרפורמה כבר עברה בחוק ההסדרים בנובמבר 2021, אלא שאז ביקש משרד הבריאות דחייה של שנה כדי להיערך ליישומה, ובקשתו התקבלה. ב־1 בינואר 2023 מסתיימת תקופת הדחייה, וכעת מדווח משרד הבריאות כי הוא אינו ערוך עם מערכות המחשוב. ביולי קיימה ועדת הכלכלה דיון ברפורמת התמרוקים, ובו טענה רינת בכר, מנהלת מחלקת תמרוקים במשרד הבריאות, כי הגורם המעכב העיקרי הוא קושי בגיוס רוקחים בשל שכר נמוך שהמשרד מציע להם.

היבואנים מצדם זועמים על משרד הבריאות, שהתעורר עם הטיוטה שלו ימים אחדים בלבד לפני כניסת הרפורמה לתוקף, ונתן לציבור לא יותר מיום וחצי כדי להגיב ולמסור התנגדות. "נראה כי הפקידות במשרד הבריאות חוששת מאיבוד משרות. יש עכשיו אנשים שעוסקים במתן רישיונות ליבואנים, נסיעות לחו"ל על חשבון הציבור, למה שהם יוותרו על הכיסא?" אומר יבואן תמרוקים ותיק. "על איזה חשש לבריאות הציבור הם מדברים שם? איפה הם היו מיולי עד היום?"

ראובן בילט, יו"ר חטיבת הקוסמטיקה בלשכת המסחר, אמר ל"כלכליסט": "חמישה ימים לפני כניסת הרפורמה, משרד הבריאות עושה הכל כדי שהרפורמה לא תיכנס לתוקף ומפרסם צו בטענה של פגיעה בבריאות הציבור. אין שחר לטענת סרק זו. משרד הבריאות עושה הכל כדי שהרפורמה לא תיכנס לתוקף, תוך הטעיה של הכנסת. פתאום עכשיו מתחכמים בטענה של בריאות הציבור או צורך חיוני אחר שקשור בבריאות הציבור, שזו טענה חסרת שחר".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הרפורמה תצא לדרך בצורה הדרגתית ב־1 בינואר. בשלב הראשון ייכנס לתוקף היבוא המקביל, שהוא החלק המשמעותי ביותר ברפורמה. בתחילת הרבעון השני של 2023, לאחר השלמת ההיערכות הארגונית, תיכנס יתרת הרפורמה לתוקפה. המערכות הנדרשות למימוש כלל הרפורמה מורכבות ומצריכות זמן ארוך יותר. למרות זאת נעשה מאמץ למימוש הרפורמה שמרביתה יצאה לפועל".

תגיות