אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפניקס תשתף פעולה עם ישראכרט במתן אשראי צרכני מימין: רן עוז מנכ"ל ישראכרט ואייל בן סימון מנכ"ל הפניקס | צילום: פזית עוז, ענבל מרמרי

הפניקס תשתף פעולה עם ישראכרט במתן אשראי צרכני

רוב המימון של הפעילות המשותפת, נתח המוערך ב-60%, יוזרם על ידי הפניקס; הגופים לא יקימו לטובת המיזם חברה חדשה, על מנת לזרז את קבלת ההיתרים מצד רשות התחרות

02.01.2023, 09:31 | אלמוג עזר

שיתוף פעולה של שתים ממובילות שוק האשראי במשק הישראלי. הפניקס וישראכרט חתמו על מזכר הבנות לשיתוף פעולה במתן אשראי צרכני ללקוחות פרטיים. היקף הפעילות יהיה על פי ביקוש כאשר רובו של המימון יעשה בידי הפניקס ומוערך ב-60% מתוך השותפות.

חברת ישראכרט בהובלת המנכ"ל רן עוז מחזיקה בתיק אשראי ללקוחות שמסתכם בכמעט 4.9 מיליארד שקל, נכון לסוף הרבעון השלישי של 2022 - צמיחה של 20% לעומת הרבעון המקביל בשנת 2021 (שעמד על 4 מיליארד שקל).

האשראי ללקוחות ולעסקים נמצא בעדיפות גבוהה בישראכרט, חברת כרטיסי האשראי הגדולה בישראל, לאחר שהרווחיות מתפעול כרטיסי אשראי נמצאת בירידה. אולם גם בתחום האשראי צפוי לישראכרט אתגר משמעותי עם עליית הריבית במשק, המובילה להגדלת הריבית בהלוואות אותה מספקת החברה. ברבעון האחרון נרשמה לראשונה ריבית דו ספרתית בהלוואות שהעניקה ישראכרט - הריבית הגיעה לרמה של 10.1% והיא אמורה לטפס פעם נוספת לאחר העלאת הריבית הצפויה היום של בנק ישראל.

שיתוף הפעולה עם הפניקס, בהובלת המנכ"ל אייל בן סימון, עשוי להגביר את התחרותיות של ישראכרט בתחום מתן האשראי הישיר, הן על ידי הוזלת מקורות - זאת בשל העובדה של שהפניקס תספק לחברה הון בשיעור ריבית זול יותר מהבנקים. בנוסף, שיתוף הפעולה של שני הגופים עשוי לשפר את איכות החיתום של שניהם, ובכך לצמצם עלויות - עובדה שגם היא עשויה לאפשר מתן ריבית נוחה יותר ללווים. בהפניקס מבהירים כי לא תקום חברה נפרדת על ידי שני הגופים לצורך שיתוף הפעולה, בין היתר על מנת לזרז את קבלת ההיתרים מצד רשות התחרות.

בכנס כלכליסט האחרון רמז בן סימון כי מטרת הפניקס היא להעמיק את פעילותה בתחום האשראי הצרכני. מנכ"ל חברת הביטוח אמר כי מהלך כזה עשוי לרכך את אתגרי ההאטה הפוטנציאלית בכלכלה העולמית בשנה הקרובה. "האינפלציה גואה, הריבית במשק עולה, התנודתיות בשווקים גוברת ומשפיעה על מצב הרוח שגם הוא גם משפיע על הכלכלה. המחזוריות הזו עלולה לגרור אותנו למיתון. המוסדיים יכולים לשפר את עולם האשראי בישראל, במיוחד בענפי האשראי לעסקים קטנים והאשראי הצרכני. הגופים המוסדיים יכולים להיות קטליזטור נפלא לתחרות הזו", אמר בן סימון בכנס.

עוד הסביר בן סימון בכנס כי המוסדיים יכולים להיכנס לתחום האשראי בשלוש דרכים שונות - רכישת חברה, הקמת גוף עצמאי ושיתופי פעולה עם גופים קיימים. האפשרות השלישית היא המהירה ביותר עבור המוסדי לקחת חלק משמעותי בענף ועל כן זו האופציה שנבחרה על ידי הפניקס.

הפניקס כבר היום אוחזת בחברת אשראי חוץ בנקאי, באמצעות השליטה בחברת גמא ניהול (61%) שמעניקה אשראי לחברות כנגד צ'קים דחויים ונכסי נדל"ן. גמא הונפקה ביוני 2021 והציפה רווח להפניקס בהיקף של יותר מ-200 מיליון שקל. חברת האשראי נסחרת היום ביותר מ-700 מיליון שקל באחוזת בית לאחר שעלתה 4% מתחילת השנה, בניגוד למה השלילית ביתר החברות בסקטור.

בן סימון מסר בעת החתימה כי: "תחום האשראי הקמעונאי והצרכני הוא התפתחות טבעית לפעילות הקבוצה בתחום המימון הכוללת, בין היתר, מימון חברות, אשראי לעסקים ופעילות מימון וערבויות בענף הנדל״ן. הקמת זרוע אשראי צרכני ומזכר ההבנות שנחתם היום עם ישראכרט למתן אשראי סולו למשקי הבית הם תוצאה של תהליך מקצועי ויסודי שנולד בתוכנית האסטרטגית של הקבוצה, שמטרתו להעניק מטרייה של פתרונות אשראי. אני סמוך ובטוח ששיתוף הפעולה עם ישראכרט יאפשר לקבוצת הפניקס לתת מענה פיננסי שלם ללקוחות הקבוצה".

רן עוז, מנכ״ל ישראכרט: "פתרונות אשראי מתקדמים ללקוחותינו נמצאים במיקוד האסטרטגי ואנו פועלים בדרכים מגוונות על מנת ליישם זאת בשטח. אנחנו כבר רואים את ההאצה בקצב צמיחת תיק האשראי ברבעונים האחרונים. אני מאמין ששיתוף פעולה בין שתי החברות המובילות בתחומן יניב הצעות ערך חדשניות ומשמעותיות שכן להפניקס ולישראכרט ניסיון רב ויכולות שיאפשרו לנו לתת ערך מוסף ללקוחות בעולמות האשראי".

הפניקס סיכמה בסוף השנה שעברה על מכירת השליטה בה לקרן ההשקעות מאבו דאבי ADQ. המוכרים הם בעלי השליטה הנוכחיים - שתי קרנות ההשקעות האמריקאיות סנטרברידג' וגלטין פוינט. הקרן האבו דאבית רוכשת 25% ממניות הפניקס לפי שווי של 9.2 מיליארד שקל. במסגרת ההסכם קרן גלטין תמשיך להחזיק ב-6% ממניות הפניקס ובן סימון המנכ"ל והיו"ר בני גבאי יחזיקו 2% כל אחד. מהלך הרכישה עדיין זקוק לאישורה של רשות שוק ההון, כאשר זו ללא יו"ר קבוע. בנוסף תצטרך את אישור הוועדה המייעצת לבחינת היבטי ביטחון לאומי בהשקעות זרות.


תגיות