אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"נראה ששוק ההון בישראל לא יציג תשואות יתר בטווח הקרוב" רועי קדוש | צילום: קובי קואנקס

"נראה ששוק ההון בישראל לא יציג תשואות יתר בטווח הקרוב"

רועי קדוש, סמנכ"ל ההשקעות של חברת הכשרה, שהגדילה את ההשקעות בחו"ל על חשבון השקעות בארץ, סבור שייקח זמן רב למשק הישראלי להתאושש אחרי המלחמה. אתמול נרשמו עליות בבורסה בתל אביב

15.11.2023, 06:00 | אלמוג עזר

"ההערכות שלי שונות מאלו של מנהלי ההשקעות האופטימיים. לדעתי, ישראל הולכת לתקופת שיקום ממושכת. שיקום פיזי של תושבי הדרום, אבל גם שיקום נפשי, תודעתי ופסיכולוגי. האנשים איבדו את הביטחון ללכת למקומות מרוחקים או הומי אדם". כך מסביר רועי קדוש, סמנכ"ל ההשקעות של חברת הביטוח הכשרה, את ההשקפה השלילית שלו כרגע בנוגע להשקעה בשוק המניות והאג"ח הישראלי.

"נתוני התקציב של ישראל לנוכח עלויות המלחמה והשיקום, שבאינדיקציה ראשונית יביאו לגירעון שנע בין 3% ל־4% מעידים על שינוי בכלכלה הישראלית", אומר קדוש. "אנחנו יכולים להגיע לגירעון של שנע בין 7% ל־8% כבר בחודשים הקרובים. הנתונים הללו מעידים כי אנחנו הולכים לתקופה ארוכה של אי ודאות, מבחינת הצמיחה הכלכלית, התנהלות העורף והעצמאים ושוק המניות".

אתמול נצבעו מסכי הבורסה בתל אביב בירוק, על רקע נתוני אינפלציה מעודדים מארה"ב, שם האינפלציה ירדה לקצב שנתי של 3.2%. אולם בתחילת השבוע המסכים נצבעו אדום על רקע ההתחממות של הגזרה הצפונית, והרג של אזרחים מירי נ"ט מלבנון. זאת לאחר שבועיים - השבוע הרביעי והשבוע החמישי למלחמה - שהתאפיינו בעליות נאות. מתחילת השבוע ועד לפתיחת המסחר אתמול ירד מדד תל אביב 35 בסך הכול ב־2% בשני ימי המסחר הראשונים של השבוע. ביום שלישי שב המדד לעלות ורשם עלייה של 1.9%.

"כולנו רוצים להיות אופטימיים ולצאת מזה, אבל צריך להיות ריאליים. גם השוק נע באופטימיות בשבועיים האחרונים והוא לא מחכה לאף אחד או להודעה רשמית. למשל, השוק החל לעלות עוד לפני שידעו באופן ברור שהחיסונים של פייזר ומודרנה עוזרים. אבל היום אתה באירוע אחר. בתקופת הקורונה כל העולם היה באותה הסירה ועכשיו זה רק אנחנו. זו הופעה שלנו בלבד. היא החלה ברפורמה המשפטית ונמשכת בלחימה. אנחנו לא יכולים להסתייע במישהו אחר שיציל אותנו", קובע קדוש.

השבוע נרשמו ירידות גם באג"ח הממשלתיות הישראליות, ומדד תל גוב־צמודות 10+ ירד בכמעט 2%. לדברי קדוש, הירידות החדות באג"ח הממשלתי מעידות כי השוק מכין את עצמו ל"אירוע אג"ח" בדמות הורדת דירוג האשראי של ישראל. "רמת גירעון עולה תביא את סוכנויות דירוג האשראי העולמיות להוריד את הדירוג של ישראל. כל המשקיעים חייבים להתייחס לכך ולהכניס את זה לחישובים. זה לא הזמן לרכוש אג"ח ממשלתי לטווח ארוך".

סוכנות S&P כבר הורידה את תחזית הדירוג של ישראל מ"יציבה" ל"שלילית", אך לא את הדירוג עצמו שעומד על AA–. במקביל הסוכנות חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ל־1.5% השנה ול־0.5% ב־2024. על פי S&P, המשק יתכווץ ברבעון הרביעי בכ־5% והגירעון יזנק תוך שנתיים ל־5.3%.

קדוש מסביר כי הנתונים הללו גורמים לו להיות פסימי בהווה אך בטווח הארוך הוא אינו חוזה שחורות. "ישראל עדיין ביחס חוב־תוצר נמוך. ההייטק משגשג ומציג הצלחות. כלכלת ישראל עדיין חזקה ויכולה לצאת מזה, אבל היציאה כוללת כמה משתנים כמו מי ינהיג אותנו, אילו עקרונות כלכליים יישומו פה, מההחלטות על התקציב של 2024 ועד חלוקת הכספים הקואליציוניים".

הכשרה אינה מנהלת קופות גמל אך היא מהגופים הגדולים בענף פוליסות החיסכון, אחד האמצעים המובילים לחיסכון בטווח הקצר־בינוני, שמנהל כ־90 מיליארד שקל. מתוכו, הכשרה מנהלת יותר מ־20 מיליארד שקל. בחודשים האחרונים, החשיפה של פוליסות החיסכון של הכשרה לנכסים בחו"ל גדלה על חשבון החשיפה לנכסים בארץ. כך לדוגמה, פוליסת ההשקעה של הכשרה במסלול הכללי עלתה מחשיפה של 27.5% לנכסים בחו"ל ל־30%, תוך 12 חודשים. מדבריו של קדוש ניתן להעריך כי החשיפה לחו"ל של הפוליסות בניהולה של הכשרה ימשיכו לעלות גם בחודשים הקרובים.

"בטווח הארוך אני אופטימי, אבל קשה לי לראות שברבעון הראשון השוק הישראלי ישיג תשואות יתר מול השוק האמריקאי ומול שאר העולם", אומר קדוש. "עם זאת יכולים להיות כמה שבועות של אופוריה בשוק המקומי. האופוריה יכולה להופיע בעקבות החזרת חטופים כחלק מעסקה חלקית בה יוחזרו ילדים ונשים". להשקפתו, אופוריה כזו עשויה להועיל לשוק המניות, אך תהיה רק בנקודה מסוימת בזמן ולא מתמשכת מאחר שהיא אינה מתבססת על נתונים כלכליים.

עד כמה המצב הנוכחי משפיע על מחירי הנדל"ן?

קדוש: "מחירי הנדל"ן מושפעים כרגע מכמה וקטורים מנוגדים. הווקטור הראשון הוא ריביות גבוהות. ריבית הפריים בישראל עומדת היום על 6.25%, הגבוהה ביותר זה עשור וחצי. הווקטור השני הוא ירידה ביכולת העמידה בהחזרי משכנתא. להשקפתי, בעקבות החוויות הטרגיות של השבועות האחרונים, אנשים לא ייכנסו למשרדי המכירות עם תחושה חיובית שיאפיינה אותם בשנים האחרונות".

עם זאת הוא סבור כי המלחמה עשויה להשפיע לטובה על שוק הנדל"ן בטווח הארוך. "על רקע גילויי האנטישמיות שהתגברו בגלל המלחמה אנחנו יכולים להעריך שיהיה גל עלייה שיתמוך במחירי הנדל"ן. בנוסף, הבנייה נעצרה כי אין עכשיו מי שיבנה ולכן ההיצע יקטן בשנים הקרובות. מחירי הדיור עשויים לרדת אבל לא ברמות של יותר מ־5% באזורי ביקוש. מחירי דירות יכולים לרדת משמעותית רק כשיש אבטלה של 10%".


תגיות