אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יעד מפתח לממשלה החדשה: פיתוח ההייטק בנגב ובגליל אלי פרנק, יו"ר הלשכה לטכנולוגיות המידע בישראל | צילום: עמית שעל

TechTalk

יעד מפתח לממשלה החדשה: פיתוח ההייטק בנגב ובגליל

הסעיף היחיד בקווי היסוד של ממשלת נתניהו השישית בנוגע להייטק מדבר על "קידום ההכשרה וההשכלה במקצועות הטכנולוגייים", בין השאר בפריפריה. אלי פרנק, יו"ר הלשכה לטכנולוגיות המידע בישראל, סבור שזו טעות קשה להסתפק בכך ולהשאיר את משרדי ההייטק עצמם במרכז

09.01.2023, 13:26 | אלי פרנק


בקווי היסוד של הממשלה החדשה קיים רק סעיף אחד, לא מספיק נחרץ ומפורט, שעוסק בענף ההייטק: "הממשלה תפעל לקידום ההכשרה וההשכלה במקצועות הטכנולוגיים לשם מתן מענה הולם לצרכים העדכניים של התעשייה בישראל כגורם צמיחה מרכזי במשק".

קידום ההכשרה וההשכלה הטכנולוגיות הוא אכן נושא חשוב המהווה תנאי בסיסי, אבל הממשלה נדרשת לנקוט צעדים רחבים יותר כדי להבטיח שההייטק ימשיך להיות הקטר. ראשית, זו תהיה טעות להסתפק בהכשרות בפריפריה ושאוכלוסיות אלה יעברו לעבוד במרכז, שם עדיין מרוכזת עיקר העשייה בהיי טק.

הממשלה צריכה להציב כיעד לאומי ולהכשיר את התנאים לכך שתפותח תעשייה גם בפריפריה, בדרום ובצפון. יש ניצנים, קצת, אבל זה רחוק מלהיות מספק. זאת, בנוסף ליצירת תנאי שוק המעודדים השקעות, כפי שעולה ממכתב ההייטקיסטים שפורסם לאחרונה. לא נכון לראות במכתב סוג של התרסה פוליטית, אלא דאגה אמיתית לעתידו של הענף ולהמשך קידומו כמוביל את הכלכלה הישראלית.

הדרך הנכונה היא לייצר את מקומות התעסוקה האלה בנגב ובגליל, ולגרום לאנשים מהמרכז לעבור לשם. באופן כזה, נוכל לתת מענה נכון למספר אתגרים יחד - תשתיתיים, תחבורתיים, חברתיים, כלכליים, דמוגרפיים, תעסוקתיים ועוד. על הממשלה, בחוקים ובתקנות, לתת הטבות כלכליות שיעודדו ארגונים וחברות לקבוע את משכנם שם והטבות מס לעובדים שיעבדו שם - בטח לאלה שיעברו לגור שם. הממשלה צריכה לתעדף בניית משרדים ודירות בנגב ובגליל על פני המרכז, ולדאוג לתחבורה בכלל ולרכבות מהירות בפרט, שיקצרו את הטווחים. יש הצהרה כזו בקווי היסוד של הממשלה - צריך תוכניות שתצאנה אל הפועל.

יש בדרום שני ראשי רשויות לפחות שהם "משוגעים לדבר", חדורי שליחות, מאמינים ועושים לקידום ההייטק בגזרתם: ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ' וראש עיריית ירוחם טל אוחנה. בשבוע שעבר ביקרתי ביחידת בסמ"ח (בית הספר למקצועות המחשב והגנה בסייבר של צה"ל), שעברה לאחרונה לקריית ההייטק גב-ים נגב בבאר שבע. הביקור נערך במסגרת סיור שארגנה שם עמותת בוגרי ממר"ם (ואני גאה להיות כזה). יחידת בסמ"ח היא החלוצה בפרויקט של הקמת קריית התקשוב בנגב ומעבר של יחידת לוטם (ממר"ם ויחידות התוכנה) של אגף התקשוב ויחידת אופק של ח"א.

שמענו בביקור את דבריהם של ראש העיר דנילוביץ, מפקד לוטם ומפקדת היחידה והתרגשנו לראות בעיניים את ההתממשות שכבר החלה של בניית אקוסיסטם שלם של אקדמיה – רפואה – תעשייה – צבא. התרשמנו שיש בסיס ליצירת עתיד חדש לנגב על חשבון המרכז ושחייבים להמשיך בזה עם חזון ותוכנית ארוכת-טווח של הממשלה. וכך - גם בגליל.

במסגרת פיילוט של רשות החדשנות ב-2021 להרחבת מעגלי התעסוקה, לקחה הלשכה לטכנולוגיות המידע חלק מרכזי ביצירת אלפי מקומות עבודה חדשים בחברות IT בישראל. הלשכה תהיה מוכנה להתגייס לכל פעילות ממשלתית ואחרת לקידום ההייטק בישראל - ובכלל זה הרחבת מעגלי העשייה לאוכלוסיות השונות ולמרחבים הגאוגרפיים בצפון והדרום.

אלי פרנק הוא יו"ר הלשכה לטכנולוגיות המידע בישראל



תגיות