אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסעדות הוציאו מאות עובדים לחל"ת: "לא יכולים להמשיך לשלם שכר" עסקים סגורים במרכז. לדברי מסעדנים, חל"ת הוא הכלי היחידי שעומד לרשותם כעת | צילום: שאול גולן

מסעדות הוציאו מאות עובדים לחל"ת: "לא יכולים להמשיך לשלם שכר"

ל"כלכליסט" נודע שמאתמול, לפחות 35 מסעדות במרכז ובירושלים הוציאו את עובדיהן לחופשה ללא תשלום. בדיון הבוקר בוועדת הכספים על פיצוי לעסקים אמר שר האוצר סמוטריץ' כי הוא מתנגד נמרצות למתווה של חל"ת וכי המשרד יציג ביומיים הקרובים מתווה סיוע

16.10.2023, 16:00 | אורנה יפת

החל מאתמול (א') מאות עובדי מסעדות נמצאים בחל"ת. ל"כלכליסט" נודע כי לפחות 35 מסעדות מאזור גוש דן וירושלים הוציאו מאתמול את העובדים לחל"ת, לאחר שבשבוע הראשון של המלחמה הם היו בחופשה על חשבון ימי חופשה השנתיים.

מרבית העסקים בענף המסעדנות פועלים מתזרים מזומנים מפעילות שוטפת ורק לקבוצות המסעדנות הגדולות יש עודפים שמאפשרים להן להתמודד במצבי משבר. עם תחילת המלחמה המסעדות נסגרו ולא מעט מסעדנים נרתמו להכנת משלוחי מזון לחיילים ולתושבי הדרום. במקביל, רוב העסקים בענף זה נפגעים מחוסר פעילות ובהיעדר לקוחות הם מתקשים לשלם שכר לעובדים.

"אף מסעדה לא יכולה להמשיך לשלם שכר כי הם חיים מתזרים ואין להם רזרבות. לכן אנחנו פונים כרגע לכלי היחיד שיש לנו שהוא החל"ת", מסבירה עו"ד גליה מרום, יועצת לאיגוד המסעדות שמייצגת מאות מסעדות. "חוק הביטוח הלאומי קובע שעובד שהמעסיק הוציא אותו לחל"ת של 30 יום ומעלה, יהיה זכאי לדמי אבטלה. היות והמעסיקים לא יכולים לשלם שכר, והעובדים צריכים איזושהי הכנסה, אז זה הכלי היחיד שקיים כרגע הוא חל"ת. יכול להיות שימצא פתרון אחר שהמדינה תודיע עליו ואז הם יחזרו מחל"ת ונפעיל את הכלי החדש".

"בעסקי המסעדנות הבעיה חמורה יותר, כי אם מעסיק צריך להמשיך לשלם שכר לעובדי המטבח, למארחים ולברמנים, הם צריכים לשלם גם למלצרים שמקבלים את השכר שלהם מטיפים. זה אומר שכדי לשלם להם שכר, המסעדן צריך לעשות ממוצע כלשהו על פי הטיפים שהם קיבלו ולשלם להם את זה מכיסו, כי אין עכשיו טיפים", מסבירה עו"ד מרום. "וזה מכניס את המסעדנים לבעיה תזרימית יותר גדולה כי עלות שכר למלצרים יכולה להגיע לכל הפחות לעשרות אלפי שקלים בחודש".

סעיף 18 בחוק הגנה על עובדים בשעת חירום קובע שבמצב חירום המעסיק צריך להמשיך לשלם לעובדים שכר כרגיל, אבל הסיפא של הסעיף קובעת שהתשלום יהיה בתנאים, במועדים ובאזורים שיקבעו בהסכם הקיבוצי שייחתם בין המעסיקים למדינה, והתנאים בתקופות לחימה תמיד נקבעים רטרואקטיבית.

המסעדנים, למודי קשיים מימי הקורונה, חוששים מהוצאת העובדים לחל"ת שכן לאחר הקורונה העובדים סירבו לחזור לעבודה והם התקשו במשך תקופה ארוכה לגייס צוותי עובדים למסעדות. המחסור בעובדים בענף בא לידי ביטוי עד היום וכעת המלחמה מגבירה את החשש עוד יותר. אך לדבריהם אין להם ברירה וכל מה שהם יכולים להציע לעובדים זה לממש ימי חופשה שנתית או חל"ת.

"חוק הביטוח לאומי אומר שהעובד יקבל דמי אבטלה לחל"ת בתנאי שניצל את ימי החופשה הצבורים שלו ובתנאי שהחל"ת תהיה לפחות 30 יום, ורק אם העובד עבד במשך 12 מתוך 18 החודשים האחרונים. מצד שני, חוק חופשה שנתית קובע שמעסיק לא יכול להוציא עובד לחופשה שעולה על שבעה ימים מבלי לתת לו הודעה מראש של 14 יום. אז היות והמסעדנים לא יכלו להודיע לעובד 14 ימים מראש, הם הוציאו את העובדים לחופשה של שבעה ימים בתשלום ומאתמול הם יצאו לחל"ת", מוסיפה מרום.

"כרגע על פי החוק המעסיקים מחויבים להוציא לחל"ת של 30 יום אם הם רוצים שהמדינה תשלם את השכר לעובד. בקורונה שינו את החוק ל-14 ימים, אבל אני לא רואה אינטרס למדינה להתנות תשלום בתקופה ארוכה יותר ממה שצריך ולכן מתבקש שישנו את הסעיף שמחייב בחל"ת 30 יום ולא יגבילו את זה בתקופה. אבל זה כרגע המצב החוקי, ומסעדות שמוציאות לחל"ת יודעות שהן בבעיה ומסתכנות בכך שאם המלחמה תסתיים העובדים לא ירצו לחזור לעבוד לפני תום ה-30 יום. אם נתנו לעובד חל"ת של 30 יום לא בטוח שהוא ירצה לחזור לעבוד כי הוא מקבל שכר בכל מקרה".

בעיה נוספת שאיתה מתמודדים המסעדנים היא העסקה של עובדים זרים, שלא מבוטחים בביטוח אבטלה. המדינה לא גובה עבורם דמי אבטלה ולכן הם לא זכאים לתשלום אם הם יוצאים לחל"ת. הם זכאים לפיצוי זה במקרה של תאונת עבודה, אמהות ופשיטת רגל של מעסיק.

כך או כך, המסעדנים רוצים להמשיך לעבוד ומייחלים לחזור לשגרה. חלק מהם מנסים לפתוח לכמה שעות בכל יום. מסעדות שף למשל פותחות בצהריים למספר שעות מכיוון שבערב אין לקוחות ובתי קפה פתוחים מבוקר עד שעות הצהריים ועובדים במתכונת מצומצמת. בסופו של דבר גם אלה שהחליטו לפתוח במתכונת מצומצמת יצטרכו לבדוק האם זה כלכלי להם וסביר להניח שאם הלחימה תתארך ומודל העבודה החלקית לא ישתלם להם, הם כבר לא יפתחו.

בתוך כך, הבוקר בדיון סוער שהתקיים בוועדת הכספים בנושא המתווה לפיצוי לעסקים אמר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי הוא מתנגד למתווה של חל"ת באופן נחרץ. "אני חושב שזה מתווה רע ולא מתאים". לפי תוכנית האוצר לסיוע לעסקים מענקי הקורונה עומדים לחזור והחל"ת בינתיים בחוץ. המשרד יציג ביומיים הקרובים תוכנית לסיוע למגזר העסקי שנקלע למשבר בעקבות המלחמה. עסקים שנפגעו מהמלחמה יהיו זכאים גם למענק בגין המשכיות עסקית.

בתוך כך, חברת המשלוחים וולט הודיעה היום (ב') לעסקים שפועלים בפלטפורמה שלה על תוכנית סיוע של 12 מיליון שקל. במסגרת התוכנית, תעניק החברה לכל בית עסק מענק בגובה 8% מהמחזור החודשי שלו בוולט ועד 5,000 שקל. המענק יועבר לעסקים עד ה-2 בנובמבר. על פי החברה, "החישוב יתבצע לפי ממוצע בית העסק בוולט בחודשי שגרה, וכך יאפשר גם לעסקים שאינם פעילים בזמן המלחמה לקבל מענק". בוולט עברו מאז תחילת המלחמה למתכונת חירום מצומצמת, בין היתר מכיוון שמסעדות רבות נסגרו וגם בשל המחסור בשליחים ואנשי שירות לקוחות שנמצאים במילואים. בתקופה הנוכחית מספקת החברה שירות משלוחים חיוני בדגש על משלוחי סופר ומצרכים, וכן משלוחי תרופות ללא מרשם.

תגיות