אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות איומי הקבלנים: ועדת השרים לחקיקה אישרה את תיקון חוק המכר לטובת רוכשי הדירות שר השיכון זאב אלקין | קובי קואנקס עמית שעל

למרות איומי הקבלנים: ועדת השרים לחקיקה אישרה את תיקון חוק המכר לטובת רוכשי הדירות

ועדת שרים לחקיקה אישרה תיקון שלפיו מדד תשומות הבנייה יחושב עד תאריך מסירת הדירה לפי החוזה, ולא מסירתה בפועל. התיקון צפוי לחול מיידית על “מחיר מטרה”

29.05.2022, 11:08 | גיא נרדי

למרות איומי הקבלנים בדבר עליית מחירים, ועדת שרים לחקיקה אישרה היום (א') את הצעת שר הבינוי והשיכון זאב אלקין לתקן את חוק המכר באופן שייטיב עם רוכשי הדירות. כעת התיקון צפוי לעלות לאישור הכנסת, אך אלקין מתכוון להכניס אותו כתנאי למכרזי מדינה עוד לפני אישורו. המשמעות היא שהוא יחול על כל קרקעות המדינה שתשווק רמ”י, כולל מיזמי מחיר מופחת (לשעבר מחיר למשתכן). "התיקון לחוק המכר בא לתקן עוול של שנים רבות”, אמר השר אלקין. “אמנם אני מבין את החששות של הקבלנים, אך צריך לזכור כי בכל תיקון חקיקה שמשנה מצב קיים ישנם חבלי לידה. יש צורך להביא לרוכשי הדירות שקיפות, ודאות וכן – גם הורדת מחירים. חקיקה זו עתידה להביא ליציבות לכלל העוסקים בענף, ולכן כבר הנחיתי את גורמי המקצוע לפעול להכנסה באופן מיידי את התיקון לחוק מכרזי מחיר מטרה שייצאו למכרזים הקרובים".

חוק המכר מ־1973 מסדיר את יחסי מוכר דירה חדשה ורוכש, ומאפשר לרוכש לתבוע מהקבלן נזיקין – סכום כסף המספיק לתיקון הנכס או פיצוי כספי הולם במקרה של ליקויי בנייה או תקלות המתגלים בנכס לאחר מסירת המפתח ובמהלך תקופת הבדק. בחוק יש גם סעיפים המסדירים גם את ההתקשרות הכספית עם הקבלן: גובה התשלום הראשוני וסדר התשלומים הכללי, כללים החלים על הקבלן ועל המוסד הפיננסי המממן את הפרויקט, וגם מה קורה כשהקבלן מאחר במסירת הדירה.


השר אלקין. “עוול של שנים רבות”, צילום: אוראל כהן השר אלקין. “עוול של שנים רבות” | צילום: אוראל כהן השר אלקין. “עוול של שנים רבות”, צילום: אוראל כהן



נכון להיום, נהוג להצמיד את מחיר הדירה כולו למדד תשומות הבנייה, והרוכש משלם את עליית המדד על כל רכיבי מחיר הדירה, גם על אלה שאינם מושפעים מהמדד, כגון הקרקע, הרווח היזמי והמע”מ. על פי תזכיר החוק המוצע, חישוב מדד תשומות הבנייה לא יכלול יותר את כל מרכיבי הדירה, אלא רק הצמדה של רכיב הבנייה מכלל עלות הדירה. כמו כן יתאפשר להצמיד את המחיר רק עד התאריך החוזי, ולא עד מועד המסירה בפועל. יתרת הסכום לא תוצמד כלל. בנוסף לכך הסכום שיוצמד למדד ייקבע בהתאם לעלות בנייה למ"ר, לפי חלוקה גאוגרפית וסוג בנייה.

כמו כן התיקון החדש מבטל את סעיף 5א'ג', העוסק בפטור מפיצוי לרוכש. כיום היזם לא נדרש לפצות את הרוכש על איחור במסירת הדירה אם יטען שהנסיבות שגרמו לאיחור אינן בשליטתו. משרד השיכון מבקש במקרה זה להפסיק את השימוש לרעה שנעשה בסעיף זה ולחייב את היזמים לשלם לרוכשים בעקבות כל איחור במסירה.

כמו כן חוק המכר בגרסתו הקודמת קובע כי מוכר הדירה רשאי לגבות 5,114 שקל על שירותים משפטיים כמו רישום בית משותף או העברת זכויות. סכום זה מועבר ישירות לעורך הדין של המוכר. לפי התיקון שאושר היום, מוכר לא יהיה רשאי לגבות מרוכש הדירה שכר טרחה עבור עורך דין מעבר לעלות הדירה עצמה.


שכונת הרקפות בראשל”צ. הקבלנים טוענים שהתיקון “מעלה עבורם את הסיכון”, צילום: ענר גרין שכונת הרקפות בראשל”צ. הקבלנים טוענים שהתיקון “מעלה עבורם את הסיכון” | צילום: ענר גרין שכונת הרקפות בראשל”צ. הקבלנים טוענים שהתיקון “מעלה עבורם את הסיכון”, צילום: ענר גרין


כבר כשפורסם התזכיר, איימו קבלנים רבים כי הוא עלול להוביל למטרה ההפוכה ולעליות מחירים. מנכ”ל אלדר שיווק רוני כהן אמר אז ל”כלכליסט”: “בתזכיר יש שלושה סעיפים שרובם ככולם עלולים לפגוע ברווחיות של הקבלנים ומעלים עבורם את הסיכון באופן משמעותי. המדינה סבורה שכל אלה יורידו את מחיר הדירה לרוכשים, אך בפועל הקבלנים יתמחרו את העלייה בסיכון ויגלמו זאת במחירי הדירות – ומי שישלם בסוף אלה הרוכשים”.

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "תיקון החוק אושר לאחר עבודת עומק שבוצעה במשרד הבינוי והשיכון בחצי השנה האחרונה. חוקי המכר עוסקים בפער הכוחות הגדול שבין מוכרי דירות לרוכשים – דבר שאינו מאפשר שוק חופשי משוכלל. עדכון החוק נעשה על מנת לצמצם את פערי הכוחות תוך קביעת כללי משחק הוגנים לכל הצדדים”.

תגיות