אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עכשיו באים? הח"כים בליכוד "נזכרו" שהם נגד חקיקה חד-צדדית באיחור של 4 ימים גלנט, נתניהו ולוין בהצבעה על ביטול עילת הסבירות בכנסת. כדי להאמין שנתניהו בעד בלימה דרושה הצהרה חד-משמעית | צילום: REUTERS/Amir Cohen

עכשיו באים? הח"כים בליכוד "נזכרו" שהם נגד חקיקה חד-צדדית באיחור של 4 ימים

לאחר ביטולה ההרסני של עילת הסבירות, נזכרו ח"כים בליכוד שהם בעצם נגד בליץ החקיקה. ח"כ אלי דלל הודיע שיתמוך בחקיקה "רק בהסכמה רחבה", יולי אדלשטיין רמז שלא כדאי לבנות עליו, דיכטר יצא נגד "בריונים שמסכנים את המדינה" וגילה גמליאל קראה לאחדות. האם מדובר בניצני מרד או בעוד ניסיון להרדים את המחאה?

28.07.2023, 20:31 | צבי זרחיה

ארבעה ימים לאחר שהצביעו בקריאה שנייה ושלישית בעד החוק לביטול עילת הסבירות "נזכרו" חברי הכנסת בליכוד למתוח ביקורת נגד הקו שמוביל שר המשפטים יריב לוין - בגיבויו של רה"מ בנימין נתניהו - הדוהר לעבר ההפיכה המשטרית.

על רקע עוד ועוד קולות בליכוד שתוקפים את השר לוין, מעריכים בסיעה כי לנתניהו לא יהיה רוב להוביל עוד מהלכים של חקיקה חד-צדדית, מה שייאלץ אותו להגיע להידברות ולהסכמה עם יש עתיד והמחנה הממלכתי כדי לקדם מהלכים עתידיים לביצוע שינויים משטריים.

ואולם, בגלל ההצתה המאוחרת של בכירי הליכוד - שנזכרו באיחור למתוח ביקורת נגד לוין - עולה השאלה אם מדובר בניצנים אמיתיים של מרד כלפי שר המשפטים והמדיניות ההרסנית שהוא מוביל או בעוד ניסיון להרדים את המחאה.

מאחר שהכנסת יוצאת לפגרת הקיץ ביום ראשון הקרוב, שממנה תשוב רק ב-15 באוקטובר- עד מועד זה, עשוי להתחדש המו"מ בין הצדדים בחסות הנשיא הרצוג.

המתנגדים בליכוד לחקיקה חד-צדדית, שהביעו ביומיים האחרונים את עמדתם בפומבי הם יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין, ח"כ אלי דלל, ויו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן שהביע התנגדות לכך שהחקיקה תקודם לפי רצונו של אדם אחד (יריב לוין - צ"ז).

בראיון לתוכנית "פגוש את העיתונות" אמר יו"ר ועדת החוץ והביטחון אדלשטיין כי בלא תיאום מראש עימו - לא כדאי "לבנות" על קולו. "נרדמנו בשמירה", הוא הודה, "אני לא מפחד להודות בטעות כשצריך".

לאחר אישור החוק לביטול עילת הסבירות, כינס אדלשטיין את ועדת החוץ והביטחון לישיבה סגורה עם שר הביטחון יואב גלנט. אדלשטיין ויתר חברי הוועדה שמעו מגלנט דברים קשים על השפעת החקיקה על האיומים מבחוץ של איראן והחיזבאללה.

גלנט, כמו גם השרה גילה גמליאל שהתבטאה בסוף השבוע בנושא, מצדד בהקמתה של ממשלת אחדות רחבה יחד עם יש עתיד והמחנה הממלכתי במקום הציונות הדתית של סמוטריץ' ועוצמה יהודית של בן גביר.

אתמול אמר ח"כ ביטן כי "בליכוד לא יאפשרו יותר שאדם אחד יקבע מה שקורה. הנושא של עילת הסבירות זו לא המלחמה החשובה, אין בזה שום דבר. בית המשפט ימצא דרך לעקוף אותה". רגע לפני כניסת השבת, ח"כ אלי דלל צייץ גם הוא: "אני מודיע שאתן את ידי רק למהלכים אשר יושגו בהסכמה לאומית רחבה".

יצוין, כי דלל הניח ביום רביעי יחד עם 10 ח"כים נוספים מהליכוד את הצעת החוק לפיצול משרת היועץ המשפטי לממשלה. בעקבות הביקורת הציבורית נגד המהלך, הוא הודיע למחרת שהוא מושך את ההצעה משולחן הכנסת. עם זאת, ח"כ דלל יוכל להגיש את ההצעה מחדש, ולבקש פטור מחובת הנחה מוקדמת של 45 ימים לפני ההצבעה בקריאה הטרומית.

הבוקר אמר שר המדע, הטכנולוגיה והחדשנות אופיר אקוניס כי "על דעת רה"מ אני אומר שהמשך החקיקה יהיה תוך רצון להסכמות רחבות. לזה צריך תמיד גם את הצד השני". עוד אמר אקוניס כי "אין סיבה שהוועדה לבחירת שופטים לא תתכנס להכרעות בערכאות של בתי משפט השלום והמחוזיים".

במקביל יצא היום שר החקלאות אבי דיכטר נגד "בריונים המסכנים את המדינה בגרירה לחקיקה קיצונית".

כזכור, שר המשפטים יריב לוין העומד בראש הוועדה למינוי שופטים מסרב לכנס את הוועדה בשל רצונו לשנות בחקיקה את הרכבה. ההערכה היא שבהמשך יביעו את עמדתם בפומבי גם שר החוץ אלי כהן ושר הכלכלה ניר ברקת.

גורמים בליכוד טוענים בשיחות סגורות כי לוין, רוטמן, בן גביר וסמוטריץ' "גוררים את המדינה לכאוס שפוגע גם בכיס האזרח לנוכח האזהרות של חברות הדירוג "מודי'ס" ו-S&P זה משפיע אלקטורלית גם על הליכוד".

"בלי התחייבות מפורשת של רה"מ - זה עוד ניסיון להרדים את המפגינים"

גורמים פוליטיים הביעו הערב חשש כי הקריאות למניעת חקיקה חד-צדדית נועדו לצנן את רוח המחאה הציבורית הרחבה. להערכתם, העלאת האפשרות להידברות, והימנעות מחקיקה חד-צדדית בלא התחייבות של רה"מ בהודעה רישמית, פומבית ומפורשת בעניין נועדה ל"הרדים" את המפגינים.

גם הדיבורים על הצורך בממשלת אחדות עם יש עתיד והמחנה הממלכתי שאינם רלבנטיים כעת נועדו לדעת אותם גורמים להשתיק את המחאה. ימים ספורים לאחר ביטול עילת הסבירות, אחרי שנתניהו סירב לכל פשרה שהוצעה על ידי יש עתיד והמחנה הממלכתי, לא ריאלי לדבר בכלל על ממשלת אחדות בשל חוסר האמון של לפיד וגנץ בנתניהו.

מלשכת השר ניר ברקת סירבו להתייחס ליחס שלו להמשך החקיקה החד-צדדית ומסרו: "כשיהיה לנו מה לומר- נעשה זאת". שר האנרגיה ישראל כ"ץ אמר היום: "אין שום מחנות בליכוד ביחס לרפורמה המשפטית. תמכתי ואני תומך בעמדת ראש הממשלה".







תגיות