אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מזג אוויר מצוין להשקעה באקלים: יזמים, כדור הארץ קורא לכם אייל רוזנר | צילום: דניאל אליאור

TechTalk

מזג אוויר מצוין להשקעה באקלים: יזמים, כדור הארץ קורא לכם

במשך שנים טופחה בישראל תעשייה משגשגת בתחומי הסייבר וה-IT, אבל יותר ויותר משקיעים, ולא רק אסטרטגיים, מבינים שתפוח האדמה הלוהט כרגע הוא טכנולוגיות אקלים. אייל רוזנר, מייסד שותף בקרן IN Venture, קורא ליזמים מקומיים לעלות על הרכבת מהר, לטובתם ולטובתנו

23.11.2022, 12:28 | אייל רוזנר

בוועידת האקלים שהתקיימה החודש (נובמבר) בשארם א-שייח' מספר נאה של חברות כחול-לבן הציגו יכולות טכנולוגיות מבטיחות. ואולם, במבט מעמיק ניתן לראות שהמספר משקר ורק בכמה תתי תחומים קיימת פריחה של מיזמים. למעשה, בתחומים רבים כמעט שאין חברות ישראליות.

פתרון משבר האקלים דורש התייחסות למגוון רחב של גורמים ובעיות. חלק מהבעיות נחשבות ליוקרתיות - למשל, מציאת מקורות אנרגיה חלופיים, הגביע הקדוש של תחום האקלים נוכח גודל הבעיה והעומק הטכנולוגי הנדרש לפתרונה. תחומים אחרים, כמו מחזור, או ייעול משאבים קיימים, נתפסים כפחות אטרקטיביים ומושכים מעט יזמים. זאת, למרות גודל הבעיה והאפקט העצום שבפתרונות טובים.

אחד התחומים החדשים יותר קשור במדידה, ניטור וטיפול בפליטות. התחום שנמצא בחיתוליו כבר התחיל למשוך יזמים והשקעות נוכח הצורך ההולך וגובר ביישור קו עם הרגולציה המתהדקת במדינות רבות.

אחת הדרכים לבדוק את איכות הצמיחה של תחום כלשהו היא בדיקה של מספר היזמים הפעילים בתחום והוותק שלהם ביזמות (יזמות ראשונה או סדרתית), וכן של מספר חברות ההשקעה בתחום וההיקף הכספי שמופנה לתחום.

ההייטק הישראלי מעודד מזה שנים את היזמים לפנות אל המוכר והידוע – פתרונות לעולם של IT וסייבר. ההצלחות והניסיון המצטבר חיזקו שוב ושוב את היזמים והמשקיעים, וכך נוצר אקוסיסטם חזק שתומך ביזמים ומגובה בכסף גדול. לעומת זאת, בתחום האקלים נוצר פער עצום הן בבסיס הידע של היזמים והמשקיעים והן בהיקפי ההשקעות בתחום - וכך השתרשה התפיסה שבארץ אין את היכולות והכסף הנדרש על מנת להצליח.

תחום טכנולוגיות האקלים עובר מהפכה. הצורך המיידי במציאת פתרונות מונע ע״י מדינות שמזרימות לתחום סכומי עתק ומקדמות רגולציות מהפכניות - מה שמאיץ את כל השחקנים לנוע מהר יותר לעבר פתרונות ברי קיימא. מדובר בעיקר בתאגידי ענק שנדרשים לשמור על רלוונטיות, לפעול במהירות ולנסות לאמץ טכנולוגיות בקצב שעד לפני מספר שנים נחשב דמיוני.

התוצאה היא שהנחות העבר לגבי קצב בניית חברות בתחום אינן רלוונטיות יותר: חברות עם טכנולוגיות עמוקות שבעבר התקשו לגייס ונדרשו ל-15 שנים ויותר להגיע להבשלה מצליחות לגייס סכומים גדולים ולהגיע לידי בשלות במהירות שיא.

בשלב זה, רוב ההשקעות בתחום מגיעות ממשקיעים אסטרטגים שמבינים את הצורך ורוצים להיות קרובים לטכנולוגיה, אבל לאחרונה ניתן לראות ניצנים של שינוי כשיזמים ישראלים מנוסים מחליטים להיכנס לתחום מתוך רצון לעשות שינוי בעולם. ניסיון העבר מראה שהצלחה בולטת אחת מקפיצה קדימה תחום שלם: רמת ההבנה של התחום עולה, יזמים חזקים מצטרפים והיקף ההשקעות עולה. עד שנגיע לשלב הזה נדרשים עוד יזמים אמיצים בשירות האקלים, כאלה שיהפכו את ישראל לכוח עולה בתחום.

אייל רוזנר הוא מייסד שותף בקרן IN Venture


תגיות