אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כיצד ניהול סיכונים עסקיים בחברה קשור לדירוג ESG החדש של Duns 100 לי קלדרון-גולדשטיין | צילום: יח"צ

כיצד ניהול סיכונים עסקיים בחברה קשור לדירוג ESG החדש של Duns 100

תחום ה ESG, "ההשקעות האחראיות", כבר הפך להיות חלק אינטגרלי מהנוף העסקי במדינות המפותחות. משקיעים, תאגידים וחברות ציבוריות ופרטיות בוחנים את פעילות ה ESG בחברות עסקיות לפני השקעה בהן, קנייתן וביצוע שת"פ עסקי עמן, "דירוג Duns 100 לפעילות ה ESG משקף תמונת מצב עדכנית ואובייקטיבית על פעילות ה ESG בחברה המדורגת", אומרת לי קלדרון - גולדשטיין, אנליסטית בכירה ב Duns 100 ומנהלת דירוג ESG בחברת דן אנד ברדסטריט, "דירוג ESG גבוה מייצר יתרונות ברורים ומשמעותיים לחברות מול משקיעים ולקוחות בשוק המקומי, ובצורה בולטת, גם בשוק הבינלאומי"

26.02.2023, 11:56 | ניסן שטראוכלר, בשיתןף duns 100

חברת דן אנד ברדסטריט תפרסם השנה לראשונה את דירוג ה ESG, ובכך היא מובילה בישראל את הטרנד העולמי שהתפתח בשנים האחרונות למימדי ענק, ועוד צפוי לצמוח בשנים הקרובות. אם בתחילה דובר על ESG כטרנד שיחלוף עם הזמן, כעת ברור שכל הגופים העסקיים המובילים בעולם, ציבוריים ופרטיים, מייחסים לנושא חשיבות שהולכת וגדלה. כבר כעת ישנן קרנות השקעה, גופים ציבוריים וחברות ענק פרטיות שבמסגרת ההחלטות הפיננסיות שלהן בוחנים ומשקללים גם את נושא ה ESG במסגרת ההחלטה באם להשקיע או לבצע שיתופי פעולה עסקיים עם פרטנרים עסקיים חדשים, ואפילו עם פרטנרים עסקיים קיימים.

אז מה זה בעצם ESG ולמה כולם מדברים עליו?

משמעות ראשי התיבות של ESG היא Environmental, Social, and Governance., כלומר: סביבה, חברה וממשל תאגידי. הרעיון המרכזי הוא לקדם נורמות עסקיות המיטיבות עם החברה והסביבה, לבצע השקעות חברתיות, השקעות אימפקט, המתחשבות לא רק בשיקולי הרווח הכלכלי, אלא גם ברווחה החברתית, שמירה על זכויות אדם וצדק חברתי, שמירה על איכות הסביבה, ממשל תאגידי תקין וכו', "ה ESG מתמקד בשלשה מושגים מרכזיים: סביבה, חברה, ממשל תאגידי. מדובר על שלושה עולמות תוכן המקבצים לתוכם סדרה של קריטריונים, הנחיות ומדדי ביצוע הנבחנים בידי משקיעים, המשלבים שיקולים של השקעה אחראית בבואם לבחון השקעות פוטנציאליות", מסבירה לי קלדרון - גולדשטיין, אנליסטית בכירה ב Duns 100 ומנהלת דירוג ESG בחברת דן אנד ברדסטריט, "קריטריונים סביבתיים מתייחסים לאופן שבו חברה שומרת על הסביבה, כך למשל, מדיניות ארגונית המתייחסת לשינויי אקלים. קריטריונים חברתיים מתייחסים למערכת היחסים של החברה עם עובדים, ספקים, לקוחות ועם הקהילות שבהן היא פועלת. ממשל תאגידי עוסק בהנהגה של חברה, בקרות פנימיות, זכויות בעלי המניות ועוד".

אחת השאלות המרכזיות שעולות סביב נושא ה ESG היא מה בדיוק הקריטריונים, שנראים לעיתים אמורפיים ומשתנים בין מדינה למדינה, ומעלים את השאלה, כיצד ניתן לעמוד בדרישות ה ESG, "הדרישות משתנות בהתאם לסקטור הרלוונטי וכל חברה צריכה להתאים עצמה לענף בו היא פועלת", מסבירה קלדרון-גולדשטיין, "בהיבט הסביבתי, אם מדובר בחברה תעשייתית אז היא צריכה לראות איך היא מצמצמת את זיהום האוויר. אם מדובר בחברה שיש בה עבודה משרדית היא צריכה לבדוק איך עושים פחות שימוש בפלסטיק. נושא הממשל התאגידי הוא די דומה בכל החברות. כך למשל, נבחנים פרמטרים הקשורים לניהול תקין, לאחוזי גיוון בדירקטוריון, בדיקת אחוז חברי הדירקטוריון אשר השכלתם קשורה ישירות לתחומי הליבה שבהן עוסקת החברה, האם קיים קוד התנהגותי אתי וכו'. במישור החברתי, הקריטריונים נוגעים בין היתר באם החברה פועלת למען העובדים שלה ומתחשבת בצרכים שלהם, האם היא מעודדת התנדבות, שביעות רצון של העובדים וכו'".

למה ה ESG חשוב לשוק הישראלי?

הדור החדש של המשקיעים בישראל ובעולם המערבי מאופיין במשקיעים שמחפשים לוודא כי הם משקיעים ביוזמות ו/ או בחברות בעלי השפעה חיובית על החברה והסביבה, וכי החברות בהן מתבצעת ההשקעה מתנהלות באופן אחראי. המשקיעים מבינים את העובדה שהעולם משתנה, שקיים משבר אקלים, שאנשים מחפשים משמעות הקיימת מעבר לרווחים כלכליים ולרצון לתרום לקהילה, ולכך מתחבר הרצון לתמוך בערכים עם משמעות מוסרית אוניברסלית. אבל כמובן שיש גם את העניין העסקי, מדד ה ESG גם מעניק אינדיקציה שמדובר בחברה שלא רק שמה לרגלה ערכים חברתיים, אלא גם מתנהלת באופן תקין ולא תומכת בחברות 'מזיקות' הנתונות לביקורת רבה בעקבות התנהגות הסותרת את ערכי ה ESG, "על ידי התחשבות בגורמי ESG, משקיעים יוכלו להבין טוב יותר את הסיכונים וההזדמנויות הלא פיננסיות הקשורים להשקעה או החלטה עסקית מסוימת", מסבירה קלדרון-גולדשטיין, "בנוסף, יש משמעות גדולה להיבטי ESG גם עבור החברות, בכך ששיטות עבודה עסקיות ברות קיימא ואחראיות חברתית יכולות להוביל לביצועים פיננסיים טובים יותר לטווח הארוך. כל הסיבות הללו הובילו לכך שבישראל גוברת ההכרה בחשיבותם של גורמי ESG בהשקעה ובקבלת החלטות עסקית. בשנים האחרונות התקיימו מספר צעדים להגברת מודעות שיקולי ESG, אולם עדיין אין בישראל מדידה שיטתית של כמות ההשקעות על פי עקרונות ESG".

השיח העולמי סביב ה ESG הגיע בחלקו לישראל והנושא צובר תאוצה גם בארץ. בישראל כבר עלתה הצעת חוק בשנת 2022 'חוק אחריות סביבתית' שחברות מדווחות ידווחו על פעילותן. נכון לשנת 2021, קרוב ל-150 חברות ציבוריות ופרטיות בישראל פרסמו דוחות אחריות תאגידית. 64 חברות ציבוריות רשומות בבורסה פירסמו דו"ח ESG. בפברואר 2022 הרשות לחדשנות השיקה מדד ESG המבקש לבחון את ביצועי החברות הניגשות למכרזי הרשות בהיבטים של חברה, סביבה ומנהל תקין. למעשה, שיקולי ESG מגיעים כיום לשולחן וועדות ההשקעה כאשר הגופים המוסדיים בישראל מתחשבים יותר ויותר בהיבטי ESG. להערכת חברת דן אנד ברדסטריט, עם תשומת לב ראויה, בשנת 2023 התחום ימשיך לצבור תאוצה בישראל כאשר בינתיים, לדברי קלדרון - גולדשטיין, השוק "כבר עושה רגולציה משל עצמו", ומושפע רבות ממה שקורה בחו"ל, ומדרישות של חברות בינלאומיות וישראליות המבצעות השקעות ושת"פ עסקי בשוק הישראלי, או עם חברות בבעלות ישראלית, "נושא ה ESG מאוד מפותח בחו"ל ולא מפסיק לצבור תאוצה. ככל שהזמן יעבור יותר ויותר משקיעים יכניסו את פעילות ה ESG לתוך מכלול השיקולים באם לבצע השקעות בחברות מסוימות, בעוד חברות רבות שכבר הכניסו את בחינת ה ESG כאלמנט קבוע בתוך מכלול האלמנטים המכריעים באם לקיים קשר עסקי עם חברות אחרות, ידרשו מחברות אחרות להציג את העמידה בקריטריון ה- ESG במסגרת הקשר העסקי שנרקם או מתחדש בין החברות".


לי קלדרון-גולדשטיין, צילום: יח"צ לי קלדרון-גולדשטיין | צילום: יח"צ לי קלדרון-גולדשטיין, צילום: יח"צ


כיצד הדירוג מסייע להצלחה עסקית ומסייע לנהל בצורה טובה יותר את הסיכונים הפיננסיים של העסק

מאחר ומשקיעים וחברות מכניסים את ה ESG למכלול השיקולים שלהם, לא פעם, הדבר יכול להיות פקטור שבעקבותיו חברה אחת המקפידה על הערכים תועדף על פני חברה אחרת שאינה מקפידה על ערכי ה ESG. החברות הישראליות שמבינות כי עליהן לקחת חלק בתופעה ולהראות מחויבות כלפי הערכים המרכזיים של ה ESG לא תמיד יודעות האם הפעולות שהן מבצעות מספקות, או שלא, האם הן יכולות לעשות יותר, ואם כן, אילו פעולות נוספות, והאם/עד כמה הן עומדות בקריטריונים המקובלים בזירה הבינלאומית, "דן אנד ברדסטריט היא החברה הוותיקה והמובילה בעולם בתחום המידע העסקי, ניהול סיכונים והזדמנויות עסקיות. התפיסה העומדת בבסיס עקרונות ESG קשורה גם היא לניהול סיכונים, בהשקעות; השקעה בחברות הפועלות באחריות רבה יותר בנושאי סביבה, חברה וממשל תאגידי, תהיה חשופה לסיכונים נמוכים יותר ותניב בטווח הארוך תשואה גבוהה יותר", מסבירה קלדרון – גולדשטיין, "כחברה למידע עסקי, הבנו את הצורך בסיוע למשקיעים להעריך גורמי ESG. השאיפה של הדירוג היא לראות את הדיאלוג קדימה, לשפר תהליכים ולהביא הזדמנויות למנועי צמיחה חדשים. אנחנו מעריכים כי חברות שייקחו חלק בדירוג ישפרו בעזרתו את ביצועי ה- ESG. במסגרת הליך הדירוג חברות יידרשו להעביר לנו נתונים אודות ביצועיהם, נתונים שהם לא בהכרח מודדים כיום, כאשר השאיפה של הדירוג היא לגרום לחברות לאמץ סטנדרטים יותר ממה שהן נדרשות, ובכך להביא לשיפור תהליך האיכות וביצועי החברה בתחום".

הדירוג עצמו נערך באמצעות שאלונים שיועברו לחברות, הכוללים שאלות פתוחות ושאלות סגורות, ולפי קריטריונים הנוגעים לערכי ה ESG, כאשר השאלון עצמו מונה 4 פרקים הבוחנים ומתמקדים בנושאי הסביבה, חברה, ממשל תאגידי וגיוון והכללה, "אנחנו הוספנו לדירוג ה ESG גיוון והכללה, גיוון מגדרי, בחינת גיל העובדים, העסקת אוכלוסיות מגוונות – אנשים בעלי מוגבלויות, התאמות להורים וכו', מאחר ומדובר בערכים הקשורים לאופן שבו החברה מתחשבת בערכים מוסריים, חברתיים וביחס לעובדיה. וכך, באופן מעמיק ויסודי אנחנו מצליחים לדרג באופן המשקף ביותר את החברות המובילות בתחום ה ESG", מסבירה קלדרון – גולדשטיין, ומסכמת, "Duns 100 הוא דירוג החברות המובילות במשק הישראלי, המלווה את המשק מעל ל-40 שנים ומציג את החברות המובילות בענפים השונים. דירוג Duns 100הוא דירוג מקצועי, אובייקטיבי ומהימן, המתבסס על קריטריונים קבועים, מוגדרים ומדידים. החברות ידורגו במודל דירוג משוקלל – כל שאלה תקבל משקל יחסי, כאשר תתבצע התאמה בהתאם לענף בו החברה פועלת. בסופו של דבר, אין ספק שדירוג ESG גבוה מייצר יתרונות לחברות, גם מול משקיעים ולקוחות בשוק המקומי, וגם מול משקיעים ולקוחות בשווקים הבינלאומיים".

ראיון עם לי קלדרון - גולדשטיין, אנליסטית בכירה ב Duns 100 ומנהלת דירוג ESG בחברת דן אנד ברדסטריט

d&b – לדעת להחליט

תגיות