אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפרקליטות משכה ראיות מתיק רצח משום שהושגו ע"י שימוש ברוגלות שלא כדין

הפרקליטות משכה ראיות מתיק רצח משום שהושגו ע"י שימוש ברוגלות שלא כדין

מבדיקה שערכה הפרקליטות בעקבות תחקיר "כלכליסט" עולה כי המשטרה אספה מידע ממכשיר של אחד החשודים בתיק רצח באמצעות רוגלה תוך חריגה מצו ביהמ"ש, ועל יסוד אותו מידע היא הניבה ראיות שהוכנסו לתיק. זהו המקרה הראשון שבו נחשף שימוש ראיתי במידע עודף שנאסף שלא כדין במסגרת השימוש ברוגלות

05.06.2023, 11:26 | עמיר קורץ

אחרי חשיפת "כלכליסט" אודות שימוש המשטרה ברוגלות ללא הסדרה, ולאחר דו"ח מקיף של ועדת מררי בנושא, מתגלה היום מקרה נוסף שבו המשטרה השתמשה ברוגלה תוך חריגה מצו בית המשפט. פרקליטות המדינה הודיעה היום (ב') לבית המשפט המחוזי בחיפה על משיכת ראיות מתיק רצח, משום שהן הושגו בחקירת המשטרה שלא כדין. על פי ההודעה, "מדובר בראיות שהושגו באמצעות שימוש באמצעי לביצוע האזנת סתר לתקשורת בין מחשבים (רוגלות) תוך חריגה מצו בית המשפט".

לדברי הפרקליטות, בבדיקה יזומה שערכה ההתברר כי בפעם הראשונה מאז שורת הפרסומים ב"כלכליסט" על שימוש משטרת ישראל ברוגלות התגלה כי במסגרת הפעלת הרוגלות נעשה שימוש ראיתי במידע החורג מגדרי צו האזנת הסתר לתקשורת בין מחשבים. בירור מעמיק שערך מנהל מחלקת הסייבר בפרקליטות העלה כי הותקן אמצעי להאזנת סתר לתקשורת בין מחשבים במכשיר קצה של אחד החשודים בתיק, שנגדו לא הוגש כתב אישום. אותו אמצעי ביצע פעולות מעבר לפעולות העולות כדי האזנת סתר.

אותו מידע שנאסף בדרך של חיפוש סמוי חרג מגדריו של צו האזנת הסתר, וממצאיו הועברו לגורמים נוספים במשטרה. על יסוד אותו מידע שחרג מהצו, ביצעה המשטרה פעולת חקירה נוספת שהניבה תוצרים ראיתיים. אותם תוצרים הוכנסו לתיק החקירה, הוטחו בפני הנחקרים בתיק ואף הוגשו לבית המשפט כמוצג. תוצאות בירור הבדיקה הועברו לפרקליט המדינה, עמית איסמן, שהורה על משיכת הראיה שהושגה ויידוע ההגנה ובית המשפט בדבר הפגם בהשגתה.

על פי הודעת הפרקליטות, מאז פברואר 2022, זמן קצר לאחר שפורסם תחקיר "כלכליסט", נבדקו בפרקליטות 27 תיקים בהם נעשה שימוש באמצעים להאזנת סתר לתקשורת בין מחשבים, הכוללים חדירה למכשירי קצה. עד כה, בדיקות מעמיקות לגבי התיקים העלו כי על אף שהרוגלות אספו פרטי מידע עודפים החורגים מגדרי המותר במסגרת האזנת הסתר, לא נעשה כל שימוש ראיתי או מודיעיני במידע החורג מגדרי המותר. זהו המקרה הראשון שבו נחשף שימוש ראיתי במידע עודף שנאסף שלא כדין במסגרת השימוש ברוגלות.

מנכ"ל איגוד האינטרנט הישראלי ומי שהקים את הרשות להגנת הפרטיות, יורם הכהן, אמר בתגובה: "מדובר בצעד שממחיש את חשיבות הסדרת השימוש ברוגלות על ידי המשטרה וגם את תהליך אישור הכנסת הטכנולוגיות על ידי המשטרה. אם המידע המופק משמש גם כראיה במשפט ולא רק לשם מודיעין, ישנה שאלה לגבי המעמד הראיתי של התוצרים האלו. מעל הכל, תפקידו של המחוקק לתקן את כל המסגרת המשפטית שקשורה לראיות שהושגו באמצעים טכנולוגיים, מסגרת שלחלוטין אינה תואמת את המאה ה-21".

תגיות