אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישרוטל והאחים דיין במו"מ לרכישת 60 מלונות בחו"ל ב-1.2 מיליארד יורו ליאור רביב על רקע מלון ישרוטל אילת | צילומים: אביגיל עוזי, רוני בלחסן

בלעדי

ישרוטל והאחים דיין במו"מ לרכישת 60 מלונות בחו"ל ב-1.2 מיליארד יורו

רשת ישרוטל קיבלה החלטה לצאת לראשונה מגבולות ישראל מתוך הבנה שמיצתה את יכולת ההתרחבות בישראל. יחד עם האחים דיין היא במו”מ לרכישת עשרות מלונות ביוון ובקפריסין בסכום עצום

28.12.2021, 06:00 | גולן חזני

רשת המלונות ישרוטל יוצאת לראשונה אל מחוץ לישראל. ל”כלכליסט” נודע כי רשת בתי המלון קיבלה החלטה אסטרטגית להרחיב את פעילותה לאירופה ואזורים נוספים. עוד נודע כי בימים אלה ישרוטל חברה לאחים דיין והם מנהלים מגעים לרכישת קבוצה של מעל 60 בתי מלון ברחבי יוון ובקפריסין, תמורת סכום עתק של 1.2 מיליארד יורו (כ־4.2 מיליארד שקל).


קראו עוד בכלכליסט:


המגעים מתנהלים מול גוף עם אוריינטציה פיננסית שהעמיד את המלונות למכירה. רוב המלונות בפורטפוליו ממוקמים ביוון באזורים שונים, ומיעוטם בקפריסין. לא ברור אם גופים נוספים מתמודדים על הרכישה. המהלך נובע ככל הנראה מהבנה כי רשת המלונות שנסחרת בבורסה בשווי 5.7 מיליארד שקל, מיצתה את יכולת ההתרחבות בישראל. תחום המלונאות בארץ בנוי מסוג של דואופול של רשת פתאל וישרוטל. פתאל היא בעלת נוכחות מאסיבית באירופה, שם היא מחזיקה את מרבית מלונותיה, הן בבעלות והן בניהול. מתוך 216 בתי מלון של פתאל 48 מצויים ישראל. ישרוטל נכחה עד היום רק בישראל ומעוניינת להתרחב הן כדי לנצל את המזומנים שלה וכנראה גם לפזר את הסיכון לאור הפגיעה שחוותה בשנת הקורונה בארץ, והביקורת הציבורית סביב הסיוע שקיבלה מהמדינה.

מימין: מנכ"ל ישרוטל ליאור רביב ומיקי דיין ממשפחת דיין , צילום: אוראל כהן, אביגיל עוזי מימין: מנכ"ל ישרוטל ליאור רביב ומיקי דיין ממשפחת דיין | צילום: אוראל כהן, אביגיל עוזי מימין: מנכ"ל ישרוטל ליאור רביב ומיקי דיין ממשפחת דיין , צילום: אוראל כהן, אביגיל עוזי


עסקת ענק כזו, אם תתרחש, תדרוש מישרוטל להעמיד הון עצמי לא מבוטל. כל צד יידרש להעמיד לעסקה כ־600 מיליון יורו (כ־2.1 מיליארד שקל). כמחצית מהסכום צפויה להגיע ממימון בנקאי או מוסדי. המזומנים שבקופת ישרוטל עמדו בסוף הרבעון השלישי על 285 מיליון שקל כך שהיא תזדקק לכ־700 מיליון שקל נוספים. בסוף נובמבר פרסמה החברה תשקיף מדף משמעותי שבו ציינה כי מכוח התשקיף “החברה תוכל להנפיק סוגי ניירות ערך שונים ובכללם – מניות רגילות של החברה, אג”ח רגילות, אג”ח להמרה, ואופציות הניתנות להמרה למניות, או לאג”ח להמרה”. המשמעות היא יכולת גמישה של ישרוטל לגייס הון וחוב משמעותיים. לישרוטל הון עצמי של 1.65 מיליארד שקל המהווה 48.5% מהמאזן. כיום לישרוטל סדרת אג”ח אחת בלבד של 121 מיליון שקל, חוב פיננסי של 1.1 מיליארד שקל וחוב פיננסי נטו של 737 מיליון שקל.

רווח של 186 מיליון שקל ב־9 חודשים

הרשת שהוקמה בידי דייוויד לואיס ב־1980 מונה כיום 20 בתי מלון גדולים ברובם, ובעיקר בעיר אילת. משפחת לואיס מחזיקה בכ־80% ממניות החברה ובניה משמשים דירקטורים ב־LFH המחזיקה במניות השליטה בישרוטל. 

לפי דו”ח חברת מידרוג, ישרוטל היא אחת החברות הגדולות בתחום המלונאות בישראל בכלל ובתת ענף מלונאות היוקרה בפרט, ובעלת נוכחות באזורי תיירות מרכזיים בישראל, בהם אילת, ים המלח, ת”א וירושלים, כאשר קיימת מידת מה של ריכוזיות בפעילות באילת. הפעילות מפוזרת בין קטגוריות מלון שונות ומידרוג רואה את החברה כ”בעלת מיצוב גבוה באופן המגביר את יכולתה לעמוד בפני משברים ואירועים עתידיים”. ישרוטל מחזיקה ב־54% מחדרי המלון באילת ולאור מלונות חדשים שעומדים לקום שיעור זה אמור לרדת עד 2025 ל־42%. כשהיא נישאת על התאוששות תיירות הפנים בארץ, ועצירת הטיסות לחו”ל המריאה ישרוטל לרווחי שיא של 186 מיליון שקל בתשעה החודשים הראשונים של 2021, לעומת רווח של 11 מיליון שקל בשנת 2020, שנת הקורונה. הרווח נבע מזינוק חד בהכנסות מ־664 מיליון שקל ב־2020, ל־1.164 מיליארד שקל ב־2021.


מלון ישרוטל רויאל גארדן באילת, צילום: ישרוטל מלון ישרוטל רויאל גארדן באילת | צילום: ישרוטל מלון ישרוטל רויאל גארדן באילת, צילום: ישרוטל


ישרוטל פועלת לפתיחה של שני בתי מלון נוספים בשנה הקרובה, עין בוקק בים המלח שיכלול 45 סוויטות ודיזנגוף 99 בתל אביב שיכלול 130 חדרים. את תוכנית ההתרחבות מוביל ליאור רביב מנכ”ל הרשת שאמר בעבר כי התוכנית היא להגיע  ל־1,500 חדרים בת”א לבדה.

ישרוטל ופתאל קיבלו מענקים של עשרות מיליוני שקלים בשנת הקורנה, כמו גם הרשת השלישית דן אף שהן העלו מחירים והחזיקו מלונות עם תפוסה מלאה באילת ובים המלח למשל. ישרוטל אף נאלצה לבטל דיבידנד שעליו הכריזה בהיקף 25 מיליון שקל, לאור הביקורת הציבורית והתנגדות שר האוצר אביגדור ליברמן. במתווה הסיוע החדש לתיירות, כפי שפורסם בכלכליסט אתמול, לא יקבלו רשתות אלה מענקי סיוע מהמדינה.

משפחת דיין כבר פעילה ביוון

האחים דיין הם משפחה של אנשי עסקים שפועלת בעיקר בתחום הנדל”ן, ועד לפני שנתיים פעלו מתחת לרדאר. לפני כשנתיים-שלוש התמודדו על רכישת אפריקה ישראל ויצאו לאור. הרוח החיה במשפחה הוא האח הצעיר אמיר דיין. המשפחה פעילה באירופה באמצעות חברת הנדל”ן וויויון שמחזיקה בנדל”ן במיליארדי יורו בגרמניה ואנגליה, הן בתחום הנדל”ן למגורים להשכרה והן נדל”ן מניב ומלונאות. ב־2019 רכשה המשפחה שני מלונות – סנדרסון וסנט מרטינ’ס ליי בלונדון – מידי ראש ממשלת קטאר לשעבר, השייח חמאד בין ג’אסם אל ת’אני, תמורת 255 מיליון ליש”ט.

למשפחה יש פעילות כבר במלונאות ביוון, והיא מתכוונת להגדיל את נוכחותה במדינה. בארץ רכשה המשפחה ב־2017 את מלונות אפריקה ישראל מידי לב לבייב תמורת כחצי מיליארד שקל לא כולל חוב ומנהלת את מלונות קראון פלאזה - בחיפה ובתל אביב - כזכיינית של רשת IHG, ומחזיקה במלונות נוספים בירושלים, ים המלח ואילת, לצד מלון Bayview בחיפה. באוקטובר הקימה משפחת דיין באמצעות מלונות אפריקה קרן השקעות עם אי.בי.אי בהיקף של 500 מיליון שקל להשקעות במלונות בארץ. גם בעל השליטה בפתאל, דוד פתאל, מקים קרן של 300 מיליון דולר יחד עם גופים מוסדיים להשקעה במלונות באירופה. לפתאל יש נוכחות לא קטנה ביוון ועתה הוא עשוי להיתקל בתחרות מצד המתחרה הישראלי שלו גם שם.

תגיות