אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מעיר מקלט לעיר קיט: אילת החלה להתאושש קניון מול הים. עזריאלי תפתח בו חנויות של אלו יוגה ולולולמון | צילום: אוראל כהן

מעיר מקלט לעיר קיט: אילת החלה להתאושש

אחרי תרדמה כלכלית בת חמישה חודשים העיר מתרוקנת ממפוני המלחמה, וחוזרת לארח כנסים ותיירות פנים. המסחר מתאושש בהתאם עם זינוק של 15% בממוצע בפדיונות חודש מרץ. ביג אילת: "בינואר, פברואר ומרץ הקניון מאופס מבחינת פדיונות"

08.04.2024, 06:07 | אורנה יפת

אילת מפסיקה להיות עיר מקלט, וחוזרת להיות עיר קיט. תנועת הנוסעים לחו"ל רחוקה משגרה, ואילת, שמתחילה להתרוקן מהמפונים שהגיעו אליה בעקבות המלחמה, הופכת בשבועות האחרונים ליעד מועדף לישראלים שמבקשים לצאת לנופש, והמסחר בעיר הדרומית מתאושש בהתאם.

על פי נתוני חברת ריס, הפדיונות באילת בחודש מרץ היו גבוהים ב־15% בהשוואה למרץ 2022. קניון ביג אילת, למשל, רשם עלייה של 17% בפדיונות, והמכירות למ"ר עמדו בו על 87 שקל. בקניון הוותיק מול הים, שנמצא כיום בבעלות קבוצת עזריאלי, עלו הפדיונות ב־3% בחודש מרץ והמכירות למ"ר הסתכמו בו ב־123 שקל. כמו כן הקמעונאים ובעלי הקניונים מצפים כי חג הפסח ייתן דחיפה נוספת לפדיונות.

המסחר בעיר הדרומית נחלש בתחילת המלחמה ב־40% בהשוואה לתקופה המקבילה על רקע הפסקת התיירות בתקופת המלחמה, ואכלוס בתי מלון בישראלים שפונו מאזורי העימות. באופן טבעי המפונים לא עסקו בשופינג, אלא באספקת צורכי מחיה בסיסיים. בחודש שעבר החלו המפונים לחזור לבתיהם או לעבור לערים אחרות כדי לאפשר לאילת להתאושש מהתרדמת הכלכלית, ואכן בחודש מרץ היא כבר חזרה לארח כנסים בני אלפי משתתפים, וכן לקלוט תיירות פנים.

"בינואר, פברואר ומרץ ביג אילת מאופס מבחינת פדיונות", אמר חי גאליס, מנכ"ל ביג מרכזי קניות. "מאמצע פברואר התחלנו לצמצם את הירידות של ינואר ותחילת פברואר ובמרץ אנחנו בעלייה. אילת כעיר תיירות היא האחרונה להתאושש והיא העיר שתמכה במפונים. המפונים לא קונים. הם חיים, הם גרים, אבל לא מבצעים קניות להנאה. מאמצע פברואר מספר המפונים בעיר ירד, ועדי עובדים התחילו להוציא נופשים לאילת, וגם אנשים פרטיים התחילו לרדת לסופ"ש באילת. אם לא תהיה הסלמה, אז פסח יהיה גם כן חג טוב בפדיונות. כרגע אילת זה המקום היחיד שאפשר להתאוורר בו, ואני צופה שהעיר תהיה עמוסה במבקרים בפסח. רוב הישראלים לא טסים לחו"ל עכשיו. אין דילים טובים וגם אין חשק".

שחר תורג'מן, מנכ"ל קבוצת האופנה בריל, מעיד גם הוא שניכרת התאוששות כלכלית באילת, אך הוא מלין על פיצוי נמוך שהעסקים בעיר קיבלו מהמדינה: "המדינה הפלתה לרעה את העסקים באילת אל מול העסקים בבאר שבע ובאשדוד בתקופת הלחימה, ולא ברור למה. היא הפקירה את העיר מתחילת הלחימה ועד לפני חודש וחצי, וגם כשבנתה מתווה, הוא היה עלוב יחסית למתווים שאושרו לצפון ולדרום ולאשדוד ובאר שבע. המדינה לא הבינה שאילת זו עיר ייחודית, המתפרנסת מתיירות ומכך שיש שם מחזורים של נופשים שצורכים, מבזבזים, קונים ומתחלפים בכל ארבעה ימים. במשך חודשים ארוכים המפונים החליפו את התיירים ומצב הרוח שלהם ירוד, ההכנסה נמוכה והעיר הפכה לעיר מפונים וספגה מכה קשה. אין הרבה ערי תיירות בעולם שיש בהן פטור ממע"מ, ולכן הצריכה באילת גדולה ביחס לעיר תיירות רגילה, הנזק כפול והפיצוי של המדינה מגוחך".

במקביל לחזרתם של התיירים הישראלים ולקראת פסח, מותגי הספורט הבינלאומיים שוטפים גם הם את הקניונים באילת. הנהלות הקניונים מנסות לרענן את התמהיל ולהגדיל את הפדיונות לטובת הגדלת דמי השכירות.

קבוצת עזריאלי, שרכשה את קניון מול הים, מנסה להרים את הקניון שסובל מחולשה בשנתיים האחרונות ופינתה מקום בקניון לשתי חנויות של מותגי הספורט בינלאומיים: אלו יוגה ולולולמון. שתי החנויות הפופולריות ייפתחו אחת מול השנייה בהשקעה מוערכת של כמיליון דולר לחנות, כולל המלאי, ויתפרסו על שטח של כ־500 מ"ר כל אחת. במסגרת השינויים בתמהיל החנויות בקניון חנות קסטרו וחנות החשמל א.ל.מ יצאו ממול הים, וחלק מחנויות האופנה בקניון ישנו מיקום, ובהן רנואר, פמינה ודלתא.

גם מותג הספורט נייקי פתח חנות שלישית באילת. רשת חנויות נייקי מופעלת בזכיינות של קבוצת פוקס, וחנות הדגל בעיר נמצאת בטיילת מתחת למלון רויאל ביץ'. בשבועות האחרונים פתחה קבוצת פוקס חנות נוספת באייס מול באילת. בנוסף לכך נייקי העולמית מפעילה ישירות חנות אאוטלט של המותג בביג אילת.

שינוי נוסף נעשה בקניון מלכת שבא, שבבעלות קבוצת משקיעים בראשות יעקב בר, עומר אדם, אביו יניב אדם ואנשי עסקים נוספים. המשביר לצרכן שכרה שם שטח של כ־2,000 מ"ר, היא תשכיר חלק ממנו בשכירות משנה, תפתח שם חנויות ותקים חברת ניהול שתתפעל את המתחם. בכניסה אליו תהיה מחלקת קוסמטיקה של המשביר. ברבעון השני תפתח חנות של קנת' קול על 400 מ"ר ושל מותג ההלבשה התחתונה ETAM.

יתר השטח יחולק בין חנות של אינטר ג'ינס, טבע נאות, אייסל, בננה הוט, בית קפה של ביגה בוטיק בקונספט חדש ועוד. המשביר שכרה את השטח מבעלי הקניון ל־24 שנה. על פי הערכות, היא תשכיר את השטחים בשכירות משנה של כ־500 שקל למ"ר ומעלה, לא כולל דמי ניהול.

תגיות