אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
'סנטרל' מפרו היא המסעדה הטובה בעולם לשנת 2023 אוכל במסעדה סנטרל, לימה, פרו. מקום ראשון בדירוג סן פלגרינו ל-2023 | צילום: guide.michelin

'סנטרל' מפרו היא המסעדה הטובה בעולם לשנת 2023

בטקס שנערך אתמול בלילה בוולנסיה שבספרד, נבחרה המסעדה הפרואנית לטובה בעולם בדירוג ה-50 best של סן פלגרינו, החשוב מסוגו כבר שנים רבות. זוהי הפעם הראשונה בה זוכה מסעדה דרום אמריקאית בתואר

21.06.2023, 09:07 | חיליק גורפינקל

בטקס שנערך אתמול בלילה בוולנסיה שבספרד, נבחרה מסעדת 'סנטרל' הפרואנית למסעדה הטובה בעולם בדירוג ה-50 best של סן פלגרינו, הנחשב לחשוב מסוגו כבר שנים רבות.

זוהי הפעם הראשונה בה זוכה מסעדה דרום אמריקאית לתואר הזה, ובעצם איזושהי מסעדה שאינה אירופית או (לעיתים נדירות מאוד) צפון אמריקנית. הדירוג, המתפרסם זה 20 שנה (משנת 2002), העניק את התואר בסך הכל 3 פעמים למסעדה אמריקאית (פעמיים ב-2003 ו-2004 ל'פרנץ' לונדרי' ופעם אחת ב2017 ל'אילוון מדיסון' הניו יורקית).

מעבר לכך זכו בכל יתר הפעמים מסעדות אירופיות, שכמה מהן זוכות בו שוב ושוב ('אל בולי' הספרדית שנפתחת שוב כמוזיאון בימים אלו או נומה הדנית). עד כדי כך שלפני כמה שנים 'נאסר' על זוכות העבר להיכלל שוב בדירוג והן עברו למעין רשימת נצח צדדית של סן פלגרינו. קשה שלא לחשוב שמדובר לפני הכל בצעד מסחרי המעוניין לאפשר לעוד מסעדות לזכות כדי להגדיל את חשיפת הדירוג.

סנטרל נחשבת כבר שנים לאחת המסעדות הטובות בעולם. היא דורגה שנייה (אחרי גרניום הדנית) בשנה שעברה, ורביעית בשנה שלפניה. שף וירחיליו מרטינז מציג את ארצו עם חומרי גלם מקומיים בלבד תוך שימוש בטכניקות מודרניות וכמתבקש בז'אנר, צילחות מרהיב ואמנותי.

למקום השני טיפסה מסעדת 'דיספרוטר' (disfrutar) מברצלונה ואת השלישי תפסה מסעדת 'דיורקסו' ( diverxo המדרידאית. גם המקום הרביעי שמור למסעדה ספרדית - 'אסדור אטקסברי' (Asador Etxebarri) ורק במקום החמישי צצה לראשונה מסעדה שאינה מהעולם הלטיני, 'אלכימיסט' הדנית, המצילה את כבודן של הסקנדינביות השנה, אם כי כאמור, מי שזוכה לתואר הטובה ביותר יוצא מהדירוג. המשך העשירייה הראשונה מורכב שוב ממסעדות פרואניות וספרדיות כשבמקום השמיני מופיעה לראשונה מסעדה ניו יורקית, אטומיקס, במקום התשיעי מסעדה מקסיקנית ורק במקום העשירי מסעדה פריזאית.

הדירוג הזה מנציח שוב את נחיתות מולדת הגורמה, צרפת, לפחות בעיני המדרגים, ואת עלייתן המטאורית של מדינות שלא היו מוכרות אך לפני 20 שנה לקהל חובבי הגורמה. זה התחיל כמובן בספרד של פראן אדריה עם אל בולי שלו, ואחר כך דנמרק ושכנותיה הסקנדינביות בניצוחו של רנה רדזפי מנומה.

אל המקום ה-46 העפילה הזוכה הגדולה בתחרות האזורית בה משתתפת גם ישראל בשנתיים האחרונות, זו של המזרח התיכון וצפון אפריקה, מסעדת 'האחים אורפלי', מה שמרמז אולי על הסיכויים של מסעדה ישראלית להתברג ברשימה העולמית, אם וכאשר תעפיל למקום גבוה יותר מזה שהגיעה אליו מסעדת ג'ורג' וג'ון, הזוכה הגדולה שלנו ברשימה האחרונה, שהגיעה למקום השישי בה (באזורנו המורחב כאמור).

נכון או לא, מסחרי או רציני, הדירוג הנוכחי, כמו קודמיו, אכן מציג מגמה עולמית הולכת ומעמיקה של התבוננות ואף התמקדות במטבחים שאינם מגיעים דווקא מצרפת או אפילו איטליה. אף מסעדה צרפתית עוד לא זכתה בדירוג של סן פלגרינו בעשרים שנותיו ורק מסעדה איטלקית אחת עשתה זו.



תגיות