אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דייב לובצקי במרדף אחרי קרנות פסגות: "ל־IBI יש מעט מדי הכנסות מהעולמות המסורתיים" דייב לובצקי מנכ"ל בית ההשקעות IBI | צילום: יח"צ, רויטרס

דייב לובצקי במרדף אחרי קרנות פסגות: "ל־IBI יש מעט מדי הכנסות מהעולמות המסורתיים"

רכישת חברת קרנות הנאמנות של פסגות, אם תתממש, תקפיץ את IBI תחת ניהולו של לובצקי, לחמישייה הפותחת בענף. בית ההשקעות במגעים לרכוש את הקרנות הפסיביות תמורת 150 מיליון שקל, ובמקביל צד שלישי ירכוש את הקרנות האקטיביות שמנהלות 22 מיליארד שקל

05.12.2023, 06:02 | אלמוג עזר

במרדף אחרי הקרנות של פסגות: בית ההשקעות IBI מציג את הביצועים הטובים ביותר בבורסה מתחילת השנה, כשמנייתו היא הבולטת מבין בתי ההשקעות הנסחרים, זאת אף שאין לו דריסת רגל בתחום הצומח ביותר - קרנות נאמנות פסיביות (קרנות סל וקרנות מחקות).

כדי לקבל דריסת רגל כזו, וכפי שנחשף ב"כלכליסט", בית ההשקעות לוטש עין לרכישת הקרנות הפסיביות של בית ההשקעות פסגות שבו שולט רני צים. אתמול דווח לבורסה ש־IBI מנהל משא ומתן עם פסגות לרכישת חברת הקרנות, שמנהלת 45.8 מיליארד שקל, תמורת 150 מיליון שקל.

במקביל, פסגות מתכוון למכור את הקרנות האקטיביות, שמנהלות 22 מיליארד שקל לצד שלישי, ובידי IBI ייוותרו הקרנות הפסיביות שמנהלות 24 מיליארד שקל, ובכך להיכנס לראשונה לתחום הצומח. הרוכשים הפוטנציאליים של הקרנות האקטיביות הם בית ההשקעות מור וקבוצת הפניקס.

אם המגעים מול פסגות יסתיימו בכך ש־IBI ירכוש את הקרנות הפסיביות, חברת הקרנות של IBI, שמנהלת 16.7 מיליארד שקל, תנהל כמעט 62.5 מיליארד שקל — ותהפוך לרביעית בגודלה בענף הקרנות, אחרי מיטב (73.5 מיליארד שקל), הראל (66) והפניקס (65) - ותעקוף שחקניות ותיקות וגדולות כמו מגדל שוקי הון (60), מור (27.5) וילין לפידות (21.8 מיליארד שקל).

דירקטוריון IBI והמנכ"ל דייב לובצקי סימנו את הקרנות הפסיביות של פסגות בעיקר בשל הצורך לאזן את ההכנסות של IBI, שמתבסס היום בעיקר על מתן שירותי בורסה למשקיעים פרטיים, ניהול אופציות לחברות הייטק וניהול מוצרים אלטרנטיביים. לובצקי אמר אתמול ל"כלכליסט", "אנחנו בית השקעות ישראלי שאינו חשוף לבורסה הישראלית ויש לנו מעט מדי הכנסות מהעולמות המסורתיים. חטיבת השירותים שלנו, שהיא מקור ההכנסה הגדול, צריכה תנועה בבורסה המקומית. זו הלוגיקה של המהלך".



לובצקי הוסיף כי "להיות הכי גדול, זו לא המטרה. אתה רוצה להיות הסופרמרקט הגדול ביותר, תמכור דברים בהפסד והמחזורים שלך יהיו ענקיים — אבל זה לא ניהול מיטיב. הקרנות הפאסיביות הן עסק טוב. המגמה הכללית בעולם היא צמיחה בנכסים הפאסיביים והכפלה כל כמה שנים. אני מאמין שישראל לא תהיה שונה בכך".

לובצקי התבטא בעבר כי מבחינתו העסקה האופטימלית תהא לרכוש את קרנות הסל של פסגות, שמנהלות 12 מיליארד שקל, ולא את כל הקרנות העוקבות שמנוהלות בפסגות. לובצקי אף הצמיד לאותן קרנות תג מחיר התחלתי של 60 מיליון שקל. ההודעה של IBI אמש מעידה כי התיאבון של בית ההשקעות הביא לשיפור ההצעה ל־75 מיליון שקל ולהרחיב אותה גם לקרנות המחקות.

ההבדל העיקרי בין קרנות סל לקרנות מחקות הוא שקרנות הסל נסחרות בשוק ההון לאורך כל שעות המסחר לעומת הקרנות המחקות שמתעדכנות פעם ביום. המוסדיים הישראליים עושים שימוש רב יותר בקרנות סל בגלל הסחירות בהן. לובצקי מסביר את שינוי מתווה העסקה בכך ש"זו ההצעה של פסגות, חלוקת חברת הקרנות של בית ההשקעות על ידי עסקה פאסיבית שתכלול מכירה של כל הקרנות הפאסיביות ועסקה אקטיבית שתכלול מכירה של הקרנות האקטיביות".

המתחרה העיקרי של IBI על הקרנות של פסגות הוא בית ההשקעות מור שמנהל כמעט 27.5 מיליארד שקל בקרנות והוא אחד הגופים היחידים, כמו IBI, שרכישת הקרנות של פסגות לא תגרום לו לחרוג מהמגבלה הרגולטורית שלפיה לכל שחקן בענף מותר להחזיק עד 15% בשוק הקרנות. בבית ההשקעות מור, שבשליטת משפחות לוי (14.6%) ומאירוב (30%), עדיין מנהלים משא ומתן עם מנכ"ל פסגות יניב בנדר לרכישת הקרנות האקטיביות אך המו"מ עשוי להפתיע ולכלול לבסוף גם חלק מהקרנות הפאסיביות על חשבון IBI.

מכירת חברת קרנות הנאמנות של פסגות לגוף מתחרה תהווה מכירה שנייה של החברה בתוך פחות משלוש שנים. הדבר מעורר חששות בקרב עובדי פסגות. בתוך כך פרסמה IBI כי במסגרת המשא ומתן תבחן החברה קליטת כוח האדם הקיים בפסגות קרנות נאמנות, לצורך המשך תפעול ניהול קרנות הנאמנות שיירכשו.

IBI רשם ברבעון השלישי שיפור של 28% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל , ל־201 מיליון שקל. הנתח הגדול ביותר בהכנסות (35%) משירותי מסחר, 23% מניהול קרנות אלטרנטיביות ו־17.5% מדמי הניהול בקרנות הנאמנות. הרווח הנקי צמח ב־91%, ל־51 מיליון שקל.

מניית בית ההשקעות של IBI, שבשליטתם של דוד ויסברג (21.4%) ולובצקי (19.5%) היתה המניה המזנקת בענף שהוסיפה כמעט 40% לערכה מתחילת השנה, לשווי של 1.12 מיליארד שקל, לעומת עלייה ב־18% של אטראו (שמחזיקה ב־50% מילין לפידות - מה שמשקף לבית ההשקעות שווי של 1.5 מיליארד שקל, הגבוה בענף). שוויו של IBI גבוה משוויים של בתי השקעות עם נכסים רבים יותר — כמו אלטשולר שחם שנסחר לפי שווי של 1.05 מיליארד שקל ומיטב שנסחר ב־970 מיליון שקל.

תגיות