אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניו יורק טיימס: האם הגיעה העת לשקול מחדש את הסיוע לישראל? מטוס F16 | צילום: Courtesy of the German Airforce

ניו יורק טיימס: האם הגיעה העת לשקול מחדש את הסיוע לישראל?

במאמר דעה יוצא דופן שעליו חתום אחד הפרשנים הבכירים והוותיקים בניו יורק טיימס, זוכה פרס הפוליצר ניקולס קריסטוף, הוא מציע לחשוב מחדש על חבילת הסיוע הענקית לישראל - לא כדי לעצור את ההפיכה המשטרית, אלא פשוט כי אין בה עוד צורך

22.07.2023, 21:52 | ויקי אוסלנדר

מאמר דעה יוצא דופן שפורסם היום בניו יורק טיימס תוהה האם הגיעה העת שבה על ארה"ב לשקול מחדש את הסיוע הכספי הביטחוני לישראל.

המאמר - שנכתב על ידי אחד מהפרשנים הבכירים והוותיקים בעיתון, זוכה פרס הפוליצר ניקולס קריסטוף - לא טוען כי יש להשתמש בסיוע האמריקאי כמנוף לדחוק בישראל לעבר פתרון של שתי מדינות, או כדי לעצור את המהפכה המשפטית אלא משום שאין בו צורך. "סיוע אמריקאי למדינה עשירה אחרת", הוא כותב, "מבזבז משאבים מועטים ויוצר מערכת יחסים לא בריאה הפוגעת בשני הצדדים".

קריסטוף מציע לחשוב מחדש כעת על חבילת הסיוע הענקית עליה חתם הנשיא דאז ברק אובמה שמבטיחה לישראל מיליארדי דולרים, לפחות עד 2028. במיוחד בעת הנוכחית שישראל אינה מצויה ב"סכנת פלישה על ידי צבאות של מדינות שכנות", ומשום שהיא מדינה עשירה יותר מחלק מדינות אירופה ויפן.

"הסיוע השנתי של 3.8 מיליארד דולר לישראל הוא יותר מפי 10 ממה שארצות הברית שולחת לאומה מאוכלסת הרבה יותר, ניז'ר, אחת המדינות העניות בעולם שתחת מתקפה על ידי ג'יהאד", כותב קריסטוף. "במדינות כמו ניז'ר, הסכום הזה יכול להציל מאות אלפי חיים בשנה, או כאן בארצות הברית, הוא יכול לעזור לשלם עבור תוכניות לגיל הרך הנחוצות נואשות".

קריסטוף ממשיך וטוען כי שורה של פוליטיקאים אמריקאים וישראלים מן הימין והשמאל, בעבר ובהווה, סבורים שהסיוע הנוכחי אינו רצוי. קריסטוף מונה מספר סיבות לכך. בין היתר, שהסיוע רק מאפשר סבסוד בדלת אחורית לקבלני נשק, יוצר תחושת תלות מזויפת, ומאפשר לישראל להימנע מבחירות קשות.

"הסיוע לא מספק לארצות הברית מינוף או השפעה על החלטות ישראליות כיצד היא משתמשת בכוח", מצטט קריסטוף את השגריר לשעבר של ארצות הברית בישראל, דן קרצר, "מכיוון שאנו יושבים בשקט בזמן שישראל נוקטת במדיניות שאנו מתנגדים לה, אנו נתפסים כ'מאפשרים' של הכיבוש של ישראל".

קריסטוף מזכיר כי מדובר בנושא רגיש, שרק לפני כשנה חתמו מעל ל-325 חברי בית הנבחרים על מכתב המתנגד להפחתת הסיוע לישראל. ובכל מקרה אם יתרחש עליו להיעשות בדירוג ומבלי לפגוע בביטחון הישראלי.


תגיות