אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ביטחון המזון בעולם תלוי בחלבון חלופי" מימין: שי כהן, Chief innovation officer & Managing Director Tnuva Ventures ופנינה סברדלוב, Chief R&D Officer, קבוצת תנובה | צילומים: שלומי יוסף

FoodTech 2023

"ביטחון המזון בעולם תלוי בחלבון חלופי"

רעב של עשירית מאוכלוסיית העולם, זינוק של מחירי המזון ומגמת המעבר לתזונה בריאה יותר ובת־קיימא מכשירים את הקרקע לצמיחת סטארט־אפים בתחום הפודטק. כלכליסט ו־TNUVA VENTURES של תנובה מחפשים את הפיתוחים שיישנו את כללי המשחק בתעשיית המזון

12.09.2023, 07:00 | מאיה נחום שחל

משבר האקלים ועימותים בין מדינות פוגעים בביטחון המזון שלנו ומשפיעים על הייצור והאספקה השוטפים של מזון ברחבי העולם ובישראל. גל החום שפקד את אירופה, האתגרים העצומים שעמם מתמודדת שרשרת הלוגיסטיקה העולמית מאז פרוץ הקורונה ותמורות מאקרו־כלכליות נוספות מגבירים את הרלבנטיות של המשך פיתוחה של תעשיית הפודטק שתרומתה לביטחון המזון רבה. השריפות בעולם, מחסור בביצים, המלחמה בין אוקראינה לרוסיה, שמובילה למחסור בחיטה ומספוא לבהמות, ושיבושים באספקה של סויה ותירס בשל עימותי הסחר בין סין לארצות הברית הם דוגמאות הממחישות שהבעיה מחריפה משנה לשנה.

על פי התחזיות, בעוד כעשור יעמוד נתח השוק העולמי של תחליפי החלב, העוף והבשר על כ־140 מיליארד דולר, ותחליפי הבשר צפויים להוות כמחצית מהשוק הזה. המגמה העולמית לא תפסח על ישראל, שבה צפוי לעמוד שוק תחליפי החלבון מן החי על כ־15% משוק הבשר והעוף באותה תקופה. עד שנת 2050 צפויה אוכלוסיית ישראל לגדול באופן משמעותי, מגמה שמחייבת אותנו לפעול כבר היום כדי למצוא פתרונות בני־קיימא, ולנקוט צעדים שיעניקו לנו ביטחון מזון גם בעתיד.

המונח ביטחון מזון מתאר מציאות עגומה מדי מכדי להתעלם ממנה. ביטחון מזון פירושו שכל האנשים באשר הם, בכל מקום אשר יהיו, יהיו זכאים פיזית, כלכלית וחברתית למזון מזין, בריא ומספק. עם זאת, אנחנו כחברה נכשלים בניסיון הזה. ביטחון מזון הופך לאחד האתגרים המרכזיים של המאה ה־21. בין פברואר למאי 2023 אינפלציית מחירי המזון המשיכה לזנק ברחבי העולם והשפיעה באופן לא פרופורציונלי על מדינות בעלות הכנסה נמוכה עד גבוהה. ב־80.1% מתוך 166 מדינות אינפלציית המזון עלתה על האינפלציה הכוללת. דו”ח ה־FAO לשנת 2023 מראה כי הרעב העולמי וחוסר ביטחון המזון לא השתפרו משמעותית מאז הקורונה. כמעט 9.2% מאוכלוסיית העולם התמודדו עם רעב בשנת 2022.

נתונים אלה, יחד עם המגמה של הציבור לצרוך מזון בריא יותר ובר־קיימא, הובילו את “כלכליסט”, בשיתוף TNUVA VENTURES, זרוע ההשקעות של תנובה בתחום הפודטק, לחפש זו השנה השישית את המהלך החדשני הבא בתעשיית המזון. סטארט־אפים וגופים בעלי חדשנות טכנולוגית שסבורים שיכולים לשנות את כללי המשחק ולהשפיע באופן יצירתי וייחודי על שוק המזון מוזמנים להציג את מועמדותם ולזכות בחשיפה ובחבילת פרסים: עד כ־100 אלף דולר להטמעה מסחרית של הטכנולוגיה בקבוצת תנובה או להשקעה בחברה ו־50 אלף שקל לפרסום ב"כלכליסט דיגיטל".

אז אם אתם עומדים בתנאי הסף ופועלים בתחומים כמו בשר מתורבת וחלבון אלטרנטיבי, צמצום בזבוז מזון, פתרונות אריזה, אוכל פונקציונלי, קליימטק, ניהול וייעול שרשרת אספקה או מקסום יעילות ומזעור פסולת, מקומכם איתנו.

“אחד האפיקים המבטיחים ביותר להגברת יציבות מערכת המזון הגלובלית וביטחון המזון הוא מהפכת החלבון החלופי”, אומר שי כהן, Chief innovation officer & Managing Director Tnuva Ventures. “מקורות חלבון אלו, כגון תחליפי חלבון ממקורות חדשניים או בשיטות ייצור חדשניות, הם בעלי הפוטנציאל לספק את הביקוש הגובר לחלבון וגם להפחית במידה רבה את התלות הקיימת ביבוא ובחקלאות המסורתית. תנובה גאה לעמוד בחזית הזו ולהוביל את מדינת ישראל קדימה. אנו משקיעים עשרות מיליוני שקלים בשנה בהשקעות ובשותפויות אסטרטגיות עם סטארט־אפים חדשניים יחד עם המשך בניית יכולות המו”פ והייצור של הקבוצה בתחום. ההזדמנות לשאת ערך כלכלי בשילוב מכפילי הכוח של תנובה והטכנולוגיות פורצות הדרך של חברות הסטארט־אפ היא דרמטית, ואנחנו מזמינים את כולם לקחת חלק במסע יוצא דופן זה בעת יוצאת דופן זו שבה אנו מתמודדים עם מספר תרחישי קיצון במקביל”.

פנינה סברדלוב, Chief R&D Officer, קבוצת תנובה, מוסיפה: “תנובה מובילה במשך שנים את מהפכת תחליפי החלבון בישראל. בכוונתנו לבנות את תחום תחליפי הבשר, העוף והדגים כפי שבנינו את תחום תחליפי החלב. האסטרטגיה לבניית קטגוריות בתחומים אלו מבוססת על אינטגרציה של טכנולוגיות מדיסציפלינות שונות וחומרי גלם שוברי שוויון. היברידיות היא שם המשחק כשרוצים לקצר Time to Market ולשבור את מחסום העלויות, ואנחנו בתנובה יודעים לשלב את המכלול המורכב הזה ולהביא לצרכן בשורה תזונתית, איכותית וסביבתית. על ידי המשך החדשנות הטכנולוגית, המוצרית והיצרנית בקטגוריות אלו אנו שואפים לספק מגוון חלופות שיסייעו לחקלאות המסורתית, ובכך להפחית את הלחץ על המערכות החקלאיות שלנו”.

בתנובה מדגישים כי העתיד טומן בחובו הבטחה, ולהם יש הכלים לנווט את האתגרים הללו בהצלחה באמצעות חידושי מזון טכנולוגיים כגון חלבונים חלופיים, תחליפים על בסיס צמחי, בשר מתורבת, שיטות יעילות באנרגיה וחיזוי מחלות. על ידי אימוץ הפתרונות הללו ניתן לצפות לאספקת מזון גלובלית בטוחה ובת־קיימא יותר, גם במצוקה.

השופטים בתחרות השנה הם חיים גבריאלי, יו”ר קבוצת תנובה; יואל אסתרון, מו”ל "כלכליסט"; נגה סלע שלו, מנכ”לית חממת Fresh Start; חגי שרייבר, משנה למנכ”ל ומנהל השקעות ראשי קבוצת הפניקס; ניר גולדשטיין, מנכ”ל GFI Israel; ליאת חזות, סמנכ”לית בכירה, מנהלת תחום אשראי והשקעות אלטרנטיביות, כלל ניהול פיננסים; רונית אשל, מנהלת אגף ייצור מתקדם ומובילת תחום פודטק, רשות החדשנות; תומר גולדברג, מנהל השקעות אלטרנטיביות, קבוצת הראל ביטוח ופיננסים; פנינה סברדלוב, Chief R&D Officer, קבוצת תנובה; ובני נופך, מנכ"ל Milk & Honey Ventures.

לפרטים נוספים ולהרשמה לתחרות היכנסו ל"ועידות" באתר "כלכליסט".


תגיות