אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חיות: "שנת ה-75 למדינה תיזכר כשנה שבה נפגעה זהותה הדמוקרטית פגיעה אנושה" נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות | צילום: גיל נחושתן

חיות: "שנת ה-75 למדינה תיזכר כשנה שבה נפגעה זהותה הדמוקרטית פגיעה אנושה"

ארבעה ימים אחרי פגישתה עם שר המשפטים, נשיאת בית המשפט העליון התייחסה בפומבי למהפכה שהוא מוביל בחסות ראש הממשלה; "למעשה מדובר במתקפה שלוחת-רסן על מערכת המשפט, משל הייתה אויב שיש להסתער עליו ולהכניעו", אמרה; לוין הגיב ואמר: "זו אג'נדה פוליטית וקריאה להבעיר את הרחובות"

12.01.2023, 19:27 | שירות כלכליסט

תוכנית שר המשפטים יריב לוין לרפורמה במערכת המשפט רק תרסק אותה, כך אמרה הערב (ה') נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, בכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי. לדבריה, "שנת ה-75 למדינה תיזכר כשנה שבה נפגעה זהותה הדמוקרטית פגיעה אנושה".

חיות אמרה כי "למעשה מדובר במתקפה שלוחת-רסן על מערכת המשפט, משל היתה אויב שיש להסתער עליו. היא מיועדת להנחית מכה אנושה על עצמאותה ואי-תלותה של הרשות השופטת ולהפוך אותה לרשות שותקת. מסקנה זו עולה הן מן הדרך שבה בחר השר להציג את תכניתו והן מתוכנה וממהותה".

חיות המשיכה והזהירה לגבי התוכנית. לדבריה, "העצמאות ואי-התלות השיפוטית הן נשמת אפו של בית המשפט, ובלעדיהן לא יוכלו שופטי ישראל למלא את תפקידם כמשרתי הציבור ונאמניו. ככל שתוכנית השינויים שהוצגה תתממש, תיזכר שנת ה-75 כשנה שבה נפגעה זהותה הדמוקרטית של המדינה פגיעה אנושה".

נשיאת בית המשפט העליון הדגישה את חשיבות עצמאות בית המשפט ואת מקומו בדמוקרטיה: "שלטון הרוב הוא עיקרון יסוד העומד בבסיס המשטר הדמוקרטי – אך הדמוקרטיה אינה רק שלטון הרוב. כל הטוען כי הרוב שבחר את נציגיו לכנסת, נתן להם בכך 'צ'ק פתוח' לעשות כל העולה על רוחם, נושא את שם הדמוקרטיה לשווא. בית משפט עצמאי ובלתי-תלוי הוא אחת הערובות החשובות לחופש הפרט, לכך ששלטון הרוב לא יהפוך לעריצות הרוב".

"תוכנית השינויים של השר מבקשת ליטול מידי השופטים את הכלים המשפטיים המשמשים אותם להגנה על זכויות הפרט ועל שלטון החוק. פסקת ההתגברות המתוכננת נותנת הכְשר לכנסת, בתמיכת הממשלה, לחוקק באין מפריע חוקים שיפגעו בזכויות אלה. מדובר בהתגברות על זכויות האדם של כל פרט ופרט בחברה הישראלית", אמרה חיות בהתייחסה לחקיקת פסקת ההתגברות - אחת מאבני היסוד ברפורמה של לוין, והמשיכה בנוגע לביטול המתוכנן של עילת הסבירות: "אם אין מקום להחלטה ערכית של השופט בעניין סבירות ההחלטה השלטונית, השלב הבא – על פי אותו היגיון – הוא אולי כי אין לשופט כל יתרון מקצועי לקבוע גם מהו 'ספק סביר' לצורך זיכוי של נאשם בפלילים. לאורך השנים הוכיח בית המשפט שהוא אכן נוהג בריסון ובאחריות ואינו עושה שימוש שלא לצורך בכלים אלה. מימושם של השינויים שפורטו בתוכנית - הוא זה שיפר את האיזון העדין ביניהן הפרה חמורה ומסוכנת".

לדברי חיות, "הכלים המשפטיים שאותם מבקשת תכנית השינויים לבטל, ישללו מבית המשפט את יכולתו לקיים ביקורת שיפוטית אפקטיבית, מדובר בשלילת כלים משפטיים השייכים לציבור, שקיימים עבוּר הציבור, ושמופעלים על-ידי בית המשפט לטובת הציבור. מי שאומר לכם 'לא עוד פסילת חוקים', מתכוון בעצם: 'לא עוד הגנה על זכאות של מחזיקי רכב לקבל גמלת הבטחת הכנסה', 'לא עוד מימוש זכותם של זוגות חד-מיניים להורוּת ולחיי משפחה מלאים'".

"תוכניתו של שר המשפטים החדש איננה תוכנית לתיקון מערכת המשפט – היא תוכנית לריסוקה. היא תפגע פגיעה אנושה בעצמאות ובאי-התלות של השופטים, וביכולתם למלא נאמנה את תפקידם כמשרתי ציבור. אדוני השר – לא זו הדרך!"

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, התייחסה באירוע למתקפות נגד פרקליטים ומשפטנים בשירות הציבורי, ואמרה כי "שיח שכולל אמירות חסרות אחריות חייב להיפסק. השיח מתלהם ומוביל לאירועים חריגים: קטלוג עובדי ציבור ברשימות, ותוקפנות כלפי פרקליטים ומשפטנים באולמות בית המשפט ובמוסדות ציבור אחרים". היועמ"שית הוסיפה כי "זו האחריות של כולנו, נבחרי ציבור, הנהגת השירות המשפטי ציבורי, שופטים, אנשי אקדמיה ותקשורת, לפעול לשינוי חד וליצירת אווירה אחרת. כזו שבה ניתן לבקר בשיח ענייני". ביחס לרפורמה המשפטית אמרה כי "כוח שלטוני בלתי מבוקר מאפשר פגיעה בזכויות אדם ובזכויות מיעוט. מכלול החקיקה המוצע יוביל למערכת איזונים ובלמים חסרת שיווי משקל. עיקרון שלטון הרוב ידחוק לפינה את יתר הערכים הדמוקרטיים".

שר המשפטים לוין הגיב על המתקפה של חיות ואמר כי "הערב נפל דבר, מסתבר שקמה בישראל מפלגה נוספת, מפלגה ששמה את עצמה מעל הכרעת העם. מפלגת השופטים". הוא תקף בחזרה את נשיאת העליון: "שמענו (מהנשיאה חיות) רטוריקה שלקוחה מהפגנת 'הדגלים השחורים'. זו אותה אג'נדה פוליטית. זו אותה קריאה להבעיר את הרחובות. לא שמענו ממלכתיות, לא שמענו ניטרליות. לא שמענו עמדה משפטית מאוזנת. שמענו אמירות של פוליטיקאים המתסיסים מפגינים".

הוא הזכיר בהמשך שמות של אנשי ציבור, שהתבטאו נגד המהפכה המשפטית: "ההצטרפות האוטומטית של כבוד נשיאת בית המשפט העליון, באותו המלל ממש, לדבריהם של יאיר את יאיר, יאיר לפיד ויאיר גולן, היא ההוכחה הטובה ביותר לאובדן הדרך של מערכת המשפט, ולצורך להחזיר אותה למקום בו הייתה בימיהם של ענקי המשפט לנדוי ואגרנט. אין דמוקרטיה מערבית מתוקנת בה השופטים בוחרים את עצמם ומתערבים בחוקי יסוד על דעת עצמם. אין באף מדינה דמוקרטית אחרת יועצים משפטיים שנמצאים מעל הממשלה ומחליטים במקומה".

תגיות