אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשם הצמיחה: למה העולם זקוק לכך שסין תצליח לשקם את הכלכלה שלה שי ג'ינפינג נשיא סין | צילום: גטי

טור אורח

בשם הצמיחה: למה העולם זקוק לכך שסין תצליח לשקם את הכלכלה שלה

הכלכלה הסינית צמחה ב־3% בלבד ב־2022 והממשל נוקט שורת צעדים כדי לנסות לעודד את הצמיחה. הצלחת המהלך היא גם אינטרס של יתר המדינות, שכן סין צפויה להיות אחראית לחצי מצמיחת התוצר העולמי השנה

31.01.2023, 06:12 | רינת אשכנזי

כשזה נוגע למדיניות הכלכלית, בייג'ינג ידועה בנטייתה לזגזג. לא פעם סין שינתה כיוון מכורח הנסיבות האובייקטיביות, אך גם לא נדיר שחוסר העקביות השלטונית מונע משיקולים פוליטיים של מי שעומד בראש המדינה. ניסיונותיה של סין לאזן בין אידיאולוגיה לפרגמטיות מתורגמים לעתים קרובות למפלס אי־ודאות גבוה מהרגיל, לחוסר יעילות, לבזבוז משאבים כלכליים וללא מעט "כוויות" מצד המשקיעים. לא פלא שהם נוקטים משנה זהירות בכל הנוגע לסין.

ניסיון עיקש להתמודד עם נגיף הקורונה דרך מדיניות אפס הדבקות, "אמבוש" רגולטורי על ענקיות הטכנולוגיה, משבר ענף הנדל"ן ומדיניות חוץ בעייתית ממשיכים לגבות מחיר כבד ברמת המאקרו וברמת האזרח הפשוט. לסיכומה של שנת 2022, התמ"ג של המעצמה השנייה בגודלה בעולם התרחב בקצב האיטי ביותר שלו מאז אמצע שנות השבעים (ללא שנת 2020 שהיתה שנה חריגה לאור מגפת הקורונה). בשנה החולפת צמחה הכלכלה הסינית בכ־3% בלבד, הרחק מהיעד של 5.5% שהממשלה קבעה בתחילת השנה שעברה והרחק מ־8.1% שנרשמו בשנת 2021. עם זאת, השיעור בפועל היה טוב יותר מ־2.7% שחזה הבנק העולמי קודם לכן.

על רקע הטלטלה הבריאותית, החברתית והכלכלית, וקצת מאחורי הקלעים, מתרחש בסין תהליך מרתק: איפוס במדיניות החוץ ובמדיניות הכלכלית של הנשיא שי ויציאה לדרך חדשה. על פי המסרים שמעבירים לתקשורת גורמים רשמיים ויועצי ממשלה בסין, בייג'ינג מתכננת מדיניות שמטרתה לשפר את הקשרים הדיפלומטיים שלה עם מדינות המערב, כמו גם צעדים משמעותיים לעידוד הכלכלה ששרויה במשבר עמוק. המוטיבציה למהלכי הממשל היא חשש כבד שסין קרובה מדי לנקודת האל־חזור.

תמריצים לעידוד הצריכה: בתי השקעות זרים מעלים את התחזיות שלהם לשנת 2023, ומספרים כמו 5.5%-5% לא נשמעים מופרכים. בסין עצמה כלכלנים מסוימים מעיזים אף לנקוב במספרים שאפתניים יותר שנעים בין 7% ל־8%, קצבי צמיחה שנותרו אי שם בזיכרון הרחוק, כשהעולם הכלכלי עוד התנהג כ"כפר גלובלי" אחד, נטול צלקות ממגפת הקורונה.


צמיחת המשק הסיני נבלמה,  צמיחת המשק הסיני נבלמה צמיחת המשק הסיני נבלמה,


המסר העיקרי שיצא מ־CEWC, הוועידה שנתית של ההנהגה הבכירה של סין (Central Economic Work Conference), היה שמעתה סין תתמקד בדבר עיקרי אחד: צמיחה. זו היתה כנראה ועידה משמעותית מהרגיל, שכן היא התקיימה כשסין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, החלה להיפתח מחדש לאחר כמעט שלוש שנים של הגבלות וסגרים קפדניים.

אחת הדרכים המרכזיות שנקבעו ב־CEWC כדי לשפר את הצמיחה היא הגדלת הוצאות הצרכנים. הצריכה המקומית ירדה משמעותית במהלך שנת 2022, עם ירידה של כ־5.9% במכירות הקמעונאיות משנה לשנה. הוחלט כי המדינה תספק תמריצים כספיים כדי לתמוך במשפחות ברחבי המדינה, הן באזורים הכפריים והן באזורים העירוניים, וזאת כדי שמשקי הבית יוציאו כספים על עיצוב הבית, על רכבים חשמליים חדשים, על שירותי משפחה, שירותי בריאות ושירותי רווחה. הרעיון הוא להשיג השפעה מרחיקת לכת על כלל החברה, עד שיתחולל שינוי מבני בהרגלי הצריכה.

מחפשת בני ברית חדשים: נדבך מרכזי נוסף הוא עידוד ההשקעות הזרות והסחר על ידי הרחבת הגישה לשוק ומתן יחס שווה לחברות מחו"ל, הגברת ההגנה על קניין רוחני וזכויות אחרות, וכן קידום פרויקטים בבעלות זרה, הקיימים ואלו שבצנרת.

בייג'ינג גם הבטיחה לייצב את ענף הנדל"ן הקריטי שלה, שהיה המניע העיקרי של התמ"ג של המדינה בשני העשורים האחרונים (כרבע מהכלכלה).

גם ההייטק חוזר לאור הזרקורים. לאחר סדרה של מתקפות רגולטוריות קיצוניות ושנויות במחלוקת בשנים האחרונות, אשר עצרו את הצמיחה, ב־CEWC הצהירו כי מדיניות המדע והטכנולוגיה חייבת "להתמקד בהסתמכות עצמית ושיפור עצמי". הכרזה זו מצביעה על כך שביקורת מוגזמת של הרגולציה עשויה להיות פחות אינטנסיבית במבט קדימה.

ישנם גם סימנים לכך שסין מבקשת להיות פחות מבודדת בינלאומית ולמצוא חברים ובני ברית חדשים. מהוועידה עולה כי סין רוצה לשפר את היחסים עם אירופה, שנפגעו מתמיכתה ברוסיה במהלך המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. קשרים דיפלומטיים משופרים אלה יהוו יתרון עצום לכלכלה, שכן האיחוד האירופי הוא שותף הסחר הגדול ביותר של סין.

צעדים אלו, בין היתר, והפתיחה המחודשת של הכלכלה יהיו על הרדאר של המשקיעים העולמיים בשנת 2023. יש לקוות כי הציפיות האופטימיות יתממשו והפעם בייג'ינג תימנע מזיגזג נוסף. ברמת המאקרו, ענף התיירות היה הראשון להגיב להתפתחויות החיוביות. ענף התיירות, עם דגש על ארה"ב, בריטניה ואוסטרליה, נערך להצפה של הצרכן הסיני שבתקופת הקורונה צבר כ־5.6 טריליון יואן (586 מיליארד דולר).

כלכלני Natixis מציינים כי סין צפויה לתרום כמחצית מצמיחת התוצר העולמי ב־2023. ב־Bloomberg Economics מתייחסים גם לצד השלילי של ההתאוששות הסינית: האינפלציה, "תוצר לוואי" בלתי רצוי של זינוק בביקוש למוצרים, לשירותים ובעיקר לסחורות (מחירי הנחושת כבר נסקו). לפי האומדנים שלהם, כל האצה של נקודת אחוז בצמיחת סין מוסיפה כ־12% למחיר חבית נפט ובמבט כולל יותר, הצמיחה המשוערת של 5.1% ב־2023 תוסיף כ־0.9 נקודת אחוז לאינפלציה העולמית, זאת ביחס למה שהיה קורה אילו מדיניות "אפס הדבקות" היתה נמשכת. בכל מקרה, בקרן המטבע משוכנעים כי על אף החששות, מדובר במגמה חיובית מפני שהעולם זקוק לסין איתנה.

הכותבת היא כלכלנית ראשית, הפניקס בית השקעות

תגיות