אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוכנית ההתייעלות של שופרסל היא עוד שלב בדרך להעלאת המחירים סניף שופרסל במודיעין | יריב כץ

ניתוח

תוכנית ההתייעלות של שופרסל היא עוד שלב בדרך להעלאת המחירים

תוכנית הקיצוצים בשופרסל מגיעה חודש בלבד אחרי שהחברה אישרה תוכנית תגמול נדיבה במיוחד ליו"ר איציק אברכהן ול־14 חברי הנהלה. ביינות ביתן מקצצים כדי לגייס עוד כסף. הקיצוצים כעת יעניקו לרשתות המזון את התירוץ לאשר את ההתייקרויות בהמשך הדרך

03.11.2022, 06:00 | נורית קדוש

לפחות 480 עובדי שופרסל ויינות ביתן, ישלמו את מחיר ההרעה בתוצאות רשתות המזון שנרשמה עם החזרה לשגרה אחרי שנת השיא של הקמעונאות בתקופת הקורונה. תוכניות ההתייעלות יצאו אתמול לדרך, כשברקע גם סירובן של הרשתות לאשר את עליות המחירים שביקשו הספקים, למרות שהערכות הן כי מדובר בדחייה ובעיכוב בלבד והמחירים עוד עתידים לעלות.

בשלב זה מתעקשות חברות יוניליוור וסנו על העלאת מחירים של עד 25% ומסרבות לספק סחורה לרשתות שלא מאשרות זאת. לצידן של יוניליוור וסנו ניצבות גם דיפלומט, קימברלי קלארק (חוגלה), מחלבות גד, ליימן שליסל, מארס וחברות נוספות, שהגישו בקשה להעלאת מחירים, שבשלב זה אינה מאושרת ברשת.

פיטורי כ־120 העובדים במטה שופרסל, לצד סיום העסקת כ־60 יועצים חיצוניים, מתבצעים חודש בלבד אחרי שהחברה אישרה תוכנית תגמול נדיבה במיוחד, הכוללת אופציות בהיקף של 10 מיליון שקל ליו"ר איציק אברכהן וחלוקת אופציות של 25 מיליון שקל ל־14 חברי הנהלה. ביינות ביתן פוטרו בחודשים האחרונים כ־300 עובדים, כדי לצמצם את הפסדי החברה המנסה בפעם השנייה בשנה החולפת לגייס כסף מהבנקים, לטובת הסבת סניפיה למותג קרפור שהשקתו נדחתה בשנה.

מלבד מהלך פיטורי כ־12% מעובדי מטה שופרסל שאמור לחסוך כ־60 מיליון שקל בהוצאות החברה בשנה הבאה, נשענת תוכנית ההתייעלות של שופרסל על שני אדנים מרכזיים נוספים: צמצום הוצאות תפעוליות, שכולל את ריכוז ניהול תקציבי הפרסום והשיווק לאגף אחד שירשת את הקבוצה, הפסקת העסקת כ־60 עובדים של חברות חיצוניות לייעוץ ולצרכים נוספים ועוד, שצפויה לחסוך בשנה הבאה כ־90 מיליון שקל.

החלק השלישי נוגע לסגירת 33 חנויות, מתוכן 8 שמשמשות כמחסני שילוח הזמנות אונליין בלבד, שיעברו בהדרגה השנה ובשנה הבאה למרכזי השילוח האוטומטיים, 14 סניפי שופרסל ו־11 סניפים ותיקים של רשת Be. צעד זה צפוי להביא לחיסכון של כ־100 מיליון שקל בשנה הבאה. החיסכון הצפוי, הינו הערכה בלבד, וההשפעה בפועל של צעדים אלו עשויה להיות שונה מהותית, כתוצאה מגורמים שונים שהעיקריים שבהם הינם קושי במציאת שוכרי משנה לחנויות שייסגרו ותוצאות פעילותן עד למועד הסגירה בפועל, ושינויים במצבת אוכלוסיית העובדים בפועל.

בעקבות תוכנית ההתייעלות צפויה שופרסל לרשום בשנת 2022 הוצאה חד־פעמית, לפני מס, בסכום כולל המוערך בשלב זה בכ־200 מיליון שקל, מתוכו כ־175-165 מיליון שקל בגין הפחתות נכסים כתוצאה מסגירת חנויות, הוצאה שתירשם ברבעון השלישי השנה, ואילו היתרה שנובעת מעלויות צמצום כוח האדם תירשם ברבעון הרביעי השנה.

במכתב ששיגר לעובדי החברה, כתב אורי וטרמן מנכ״ל שופרסל כי ״לאחרונה נמצאת הכלכלה העולמית במסלול האטה ומשפיעה על הכלכלה הישראלית: התייקרות חומרי הגלם, המזון והאנרגיה; המשבר בשרשראות האספקה; אירועים פוליטיים וגיאופוליטיים; וסימנים לשילוב מסוכן של אינפלציה ומיתון — לכל אלה יש מחיר והשפעה גם בשוק הקמעונאות. לצד זאת, שופרסל אשר חוותה שנים של צמיחה ושגשוג בשנים האחרונות, בפרט בתקופת מגפת הקורונה, אשר הביאה לצמיחה חדה בתוצאותיה העסקיות של החברה, מצויה כעת בתקופה בה עליה להתאים עצמה למציאות החדשה של חזרה לשגרה ממגפת הקורונה, לצד היערכות למציאות כלכלית מאתגרת״.

וטרמן מדייק בתיאור ההאטה בכלכלה והאינפלציה, אולם הוא התעלם מכך שהחלטות ניהוליות שננקטו בשנה החולפת, כמו לדוגמא הוספת עובדים רבים למטה והעלאת שכר לעשרות מהם, כמו גם ההחלטה לשכור משרדים נוספים בחולון לאנשי זרוע האונליין, ודחיית סגירת סניפים הפסדיים של שופרסל ושל Be, הובילו לזינוק בהוצאות שאת מחירו משלמים כעת העובדים במשרתם.

שופרסל לא לבד. בעיתוי שספק אם הוא מקרי, בתוך פחות מ־20 דקות מרגע פרסום תוכנית ההתייעלות של שופרסל, פרסמה אלקטרה צריכה תוכנית האצה להשקת מותג קרפור בישראל, שעסקה ברובה בתוכנית ההתייעלות של החברה, המבוססת על פיטורי 300 עובדים שכבר בוצעו בחודשיים האחרונים והחלטה על סגירת 5 סניפים הפסדיים, בהם זה הממוקם מול מטה שופרסל בראשון לציון. התוכנית של יינות ביתן, מעניינת במיוחד, על רקע מצבה הכספי המאתגר והסיטואציה בין בעלי המניות.

לפני כשנה וחצי קנו אלקטרה צריכה שבשליטת האחים דני ומייקי זלקינד וחברת הפניקס את השליטה (50.1%) ברשת מנחום ביתן שהעניק כ־10% ממניות החברה לבנקים כשנזקק מהם להלוואה ונותר עם כ־40%. לאלקטרה ניתנה האופציה לרכוש את יתרת המניות עד סוף 2023, והעיניים נשואות להחלטת האחים זלקינד בנושא, שתתקבל ככל הנראה רק בסמוך לפקיעת המועד האחרון. עד אז, כל הזרמת כספים, מחייבת נכונות של ביתן להזרים את חלקו - דבר שהוא אינו מעוניין בו, מה שבולם את האפשרות שאלקטרה צריכה שבשליטת האחים זלקינד תזרים את ההון הנדרש לקיומה של הרשת ההפסדית והסבת סניפיה.

בתחילת השנה גייסה החברה כ־200 מיליון שקל מהבנקים לצורך הסבת סניפים, אולם חלק גדול מהסכום נבלע בהוצאות השוטפות של הרשת ההפסדית. ל"כלכליסט" נודע כי בחודשים האחרונים מתנהלים מגעים בין החברה לבנקים, לקבלת 100 מיליון שקל נוספים. במקביל, נבחנת האפשרות לקבל הלוואה של 100 מיליון שקל נוספים מהפניקס, זאת לצורך האצת תוכנית ההסבה של הרשת.

עם קבלת הזיכיון למותג קרפור, באפריל החולף ציינה החברה כי תסב את רשת יינות ביתן בהדרגה בפריסה ל־3 שנים בהשקעה כוללת של 450 מיליון שקל. לאחרונה, הבינה החברה כי ההשקה ההדרגתית תקשה עליה לייצר מאסה קריטית של סניפים ולכן היא פועלת להשקת 50-40 סניפי קרפור במחצית הראשונה של שנת 2023 על מנת לייצר פריסה ארצית, ולסיים את הסבת החנויות ב־3 פורמטים עד סוף שנת 2023.

עד כה, ביצעה הרשת שיפוץ והסבה לכ־12 סניפים קטנים והיא מתכננת לשפץ ולהסב 8 סניפים נוספים, כך שעד סוף השנה יוסבו כ־20 סניפים. בחברה טוענים כי השיפוצים וההסבות שבוצעו עד כה, כאמור, תרמו לשיפור משמעותי בתוצאות הסניפים האמורים, וזאת למרות שמדובר בחנויות קטנות שטרם מותגו כסניפי קרפור.

על רקע זה, החברה צופה כי יישום תוכנית ההתייעלות, ישפר את ה־EBITDA (רווח לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות) של מגזר המזון החל מהרבעון הרביעי של שנת 2022 ויגדיל את הפדיון בחנויות המוסבות. כמו כן, להערכת החברה מימוש התוכנית יאפשר להשיק בצורה אפקטיבית את מועדון כרטיסי האשראי בסמוך להשקת רשת קרפור.

החברה מעריכה עוד כי בדו"חותיה לרבעון השלישי השנה תירשם הפרשה אשר תקטין את תוצאות מגזר קמעונאות המזון בסכום של 60-50 מיליון שקל ברבעון השלישי לשנת 2022. להערכת אלקטרה צריכה, רישום ההפרשה, כאמור, יביא לקיטון ברווח הנקי של החברה בכ־60-50 מיליון שקל.

במהלך החודשים האחרונים, התגייסה הממשלה לטובת קידום מהלכים לפתיחת הייבוא באמצעות רפורמת הייבוא ורפורמת הכשרות. ביינות ביתן נהנו מכך, אך עד כה הספיקו לבצע התאמות רק לעשרות בודדות של מוצרים.

בחברה טוענים כי להערכתם גם הממשלה שתוקם תפעל לקדם את התחרות ולא חוששים מביטול הרפורמות. בשבועות האחרונים ביצעה החברה התאמות וקיבלה את אישור משרד הבריאות ל־200 מוצרים נוספים, שכבר הוזמנו מקרפור.

יינות ביתן טוענת שמוצרי קרפור הבודדים שהושקו, כבר אחזו בנתח שוק מהותי ברשת וצופה שפיטורי העובדים וצעדי ההתייעלות כמו החלפת ספקים ונותני שירותים ושיפור תנאי הסחר, יבואו לידי ביטוי כבר ברבעון הרביעי ובהמשך, החברה תייצר תזרים שיתמוך במהלך ההסבות.

זאת לצד עסקת מועדון האשראי שאמורה להניב לה בשנה הבאה 32 מיליון שקל. במהלך השנה בחנה אלקטרה צריכה הכנסת משקיע ליינות ביתן ומשלא מצאה כזה, החליטה על הפרדת הפעילות הקמעונאות שלה בתחום החשמל, וחיבורה עם המזון, לטובת יצירת זרוע קמעונאות אליה יוכנס משקיע. בשלב זה התוכנית הוקפאה.

אלא שלמרות שבשלב זה אינה מהווה איום, מצליחה יינות ביתן לאתגר את שופרסל שצפויה בסוף החודש להציג את החלק השני של התוכנית, הנוגע לחיזוקה של החברה, העלאת מכירותיה ושימוש במנועי הצמיחה שיצרה בעשור האחרון: המותג הפרטי, רשת הפארם Be, רשת הסטוק דן דיל, זרוע המכירה הסיטונאית של שופרסל וזרוע הפיננסים, לטובת שיפור התוצאות. כל זאת, כשרשת יינות ביתן נושפת בעורפה ומאתגרת אותה, לכל הפחות בפן התדמיתי.

דוגמא לכך ניתן היה לראות אתמול, כשהדיווח של אלקטרה צריכה, בעלת השליטה ביינות ביתן, על תוכנית ההתייעלות שכבר ביצעה, יצא דקות ספורות אחרי הדיווח של שופרסל. בדרך דומה נוקטת החברה גם במותג קרפור שכבר היה אמור להיות מושק לפני מספר חודשים אך השקתו נדחתה לעוד כשנה. באמצעות ייבוא של מוצרים בודדים כמו שמן זית, דגני בוקר, קפסולות קפה ושוקולד תחת המותג קרפור, אותם מוכרות יינות ביתן ומגה בעיר במחירים נמוכים, מייצרת הרשת באזז, והיא מותירה את שופרסל ללא מענה לניחוח הצרפתי שהיא מפיצה.

תגיות