אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צמצום עילת הסבירות - מכת נוקאאוט להייטק עמרי קוהל, מייסד ומנכ"ל פירמיד אנליטיקס | צילום: פירמיד אנליטיקס

TechTalk

צמצום עילת הסבירות - מכת נוקאאוט להייטק

בזמן שהרפורמה המשפטית של ממשלת הימין דוהרת קדימה, הקטר של המשק דוהר לאחור וגורר איתו את כל אזרחי מדינת ישראל. לדעתו של עמרי קוהל, מייסד ומנכ"ל פירמיד אנליטיקס, ביטול או צמצום עילת הסבירות אינו שינוי קוסמטי - ומחירו יהיה כבד מנשוא

10.07.2023, 16:08 | עמרי קוהל

החקיקה המשפטית של הממשלה הנוכחית דוהרת, רומסת ושוחטת פרות קדושות בתרבות הישראלית, ועל הדרך גם את אזרחי מדינת ישראל והביטחון התעסוקתי שלהם. אמנם הממשלה דוהרת קדימה, אבל בהתנהלותה היא משאירה את המשק הישראלי ובפרט את תעשיית ההייטק, הקטר של המשק, הרחק מאחור.

ההפיכה הפכה את ישראל לאי של חוסר יציבות שלטונית ומשטרית. ההייטק הישראלי הוא בעיקרו תעשייה יצואנית, שרגישה להשפעה של התנהלות הממשלה על דעת הקהל בעולם, בעיקר מול גופי השקעות. שוק ההון, כמאמר הקלישאה, אוהב יציבות ו-ודאות.

לכן, עוד לפני שחוקק אפילו חוק אחד מהמהפכה המשטרית, אנחנו רואים ביצועי חסר משמעותיים של שוק ההון וההייטק הישראלים בהיבטים כמו בורסה, שער חליפין וכניסת השקעות זרות לחברות סטארט-אפ. לפי רשות החדשנות, ההשקעות בסטארט-אפים בישראל ירדו ברבעון הראשון של השנה ביותר מ-70% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. זו ירידה חדה יותר מאשר במקומות אחרים שנבדקו.

ביטול עילת הסבירות, שלא כמו שמנסים להציג אותו התועמלנים הממשלתיים, אינו שינוי קוסמטי קל, שכן אם הוא כזה, למה בכלל לעשות אותו? בעיקרה, ההחלטה המקודמת למעשה מאפשרת לכל השרים לבצע כל דבר ללא ביקורת. לא קיים אף גוף בעולם, לא בסקטור העסקי, כולל בהייטק, ולא בסקטור הציבורי, שאינו כפוף לאיזושהי בקרה מאזנת כלשהי.

נניח, למשל, ששר יחליט בוקר אחד שכל הנכסים הקנייניים (IP) שאותם מייצר ההייטק הישראלי מולאמים על ידי המדינה. על פניו, החלטה לא סבירה לחלוטין, בטח בדמוקרטיה. האם איזשהו גוף ישקיע בחברה ישראלית כשזה איום אפשרי? התשובה היא לא. לכן, ההשפעה על ההייטק במקרה של שינוי/ביטול עילת הסבירות היא הרסנית ועלולה גם להיות מכת נוק-אאוט.

הכלכלה הישראלית לא יכולה להסתדר בלי ההייטק. לפי הדו"ח השנתי של הרשות לחדשנות, ההייטק הפך בעשור האחרון לענף עם התוצר הגדול והצומח ביותר במשק, האחראי לחלק הגדול ביותר בייצוא מישראל, עם הצמיחה המהירה ביותר במספר העובדות והעובדים, ועם קצב עליית השכר הגבוה ביותר.

בשנת 2022 ההייטק ייצא ב-71 מיליארד דולר - 48.3% מסך הייצוא מישראל. לאורך העשור האחרון ייצוא ההייטק מישראל גדל ביותר מפי שניים. נכון להיום כ-14% מכוח העבודה בארץ נמצא בהייטק, בו השכר גבוה כמעט פי שלושה משאר המשק ופריון העבודה כפול.

ההייטק בישראל צמח והתפתח מהמון סיבות: כמו כוח אדם איכותי, יצירתיות ויזמות פורצות דרך, אבל גם לא מעט בזכות אופייה המשטרי של מדינת ישראל: דמוקרטיה חזקה ופלורליסטית. כשיש חשש, אפילו הקל ביותר שזה הולך להשתנות, ההייטק יהיה הראשון להיפגע מכיוון שהוא נשען ברובו על מקורות כלכליים מחוץ לישראל.

קברניטי המדינה, בפועלכם הנוכחי – אתם מכבים את ההייטק, הקטר של המשק הישראלי. ואם הוא ייעצר, יהיה קשה מאוד להניע אותו מחדש.

עמרי קוהל הוא יזם סדרתי, מייסד ומנכ"ל פירמיד אנליטיקס


תגיות