אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכיר לשעבר בפימי יחליף את אבי אורטל כמנכ"ל לאומי פרטנרס מימין: מנכ"ל לאומי פרטנרס היוצא אבי אורטל והמנכ"ל הנכנס רון בן־חיים | צילום: אורן דאי

בלעדי

בכיר לשעבר בפימי יחליף את אבי אורטל כמנכ"ל לאומי פרטנרס

אבי אורטל, מנכ"ל זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי בארבע השנים האחרונות, עוזב יחד עם מנהל ההשקעות הראשי יובל זעירא כדי להקים קרן השקעות. רון בן־חיים, שהיה שותף בקרן פימי במשך 15 שנים ופרש לפני שנה וחצי, ימונה למנכ"ל לאומי פרטנרס

02.03.2023, 06:00 | גולן חזני

חילופים בצמרת חברת ההשקעות של בנק לאומי. ל"כלכליסט" נודע שרון בן־חיים, לשעבר שותף בקרן פימי, ימונה למנכ"ל לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי, במקום אבי אורטל, שפורש מהחברה אחרי ארבע שנים כמנכ"ל כדי להקים קרן השקעות משלו.

אורטל, שנכנס לתפקיד בפברואר 2019, מונה על ידי רקפת רוסק־עמינח, שהייתה אז מנכ"לית בנק לאומי, והחליף בתפקיד את ירון בלוך, שעזב את הבנק לאחר שהושלמה מכירת חברת כרטיסי האשראי לאומי קארד לקרן ורבורג פינקוס, שבלוך הפך לנציג שלה בארץ. בימים אלה החברה, שהחליפה את שמה ל־MAX ושבלוך עומד בראש הדירקטוריון שלה, נמכרת לכלל החזקות, החברה־האם של כלל ביטוח.

בן־חיים הוא דמות מוכרת בשוק ההון המקומי בכלל ובתחום הפרייבט אקוויטי בכלל. עד לפני שנה וחצי בן חיים היה שותף בקרן פימי, קרן הפרייבט אקוויטי הגדולה בישראל שבראשה עומד ישי דוידי. הוא הצטרף לפימי בשנת 2003, ובדומה לשני השותפים הבכירים בה — דוידי וגילון בק — גם הוא יוצא סיירת מטכ"ל. עוד בטרם השתלב בפימי, עבד בן־חיים בענקית הפיננסים האמריקאית מריל לינץ', והוא חי כמה שנים בארה"ב. בן־חיים יעבוד בצמוד ליו"ר לאומי פרטנרס, עומר זיו, שמכהן גם כראש חטיבת שוקי הון בבנק לאומי וכמשנה למנכ"ל חנן פרידמן.

אורטל, שהיה בעברו שותף בקרן הפרייבט אקוויטי סקיי, עוזב את הבנק, אבל עתיד להישאר בקשר קרוב מאוד איתו. את הקרן החדשה שהוא מקים, הוא מקים יחד עם יובל זעירא, מי שמכהן כיום כמנהל ההשקעות הראשי של לאומי פרטנרס, שעוזב יחד איתו. בנק לאומי צפוי להשקיע בקרן החדשה של אורטל וזעירא, וכן לקבל בלעדיות על השקעות של לקוחות פרטיים שהם לקוחות לאומי. כלומר, לקוחות הבנקאות הפרטית של לאומי, שהם גם לקוחות כשירים, יוכלו להשקיע בקרן של אורטל וזעירא אם ירצו בכך, באופן בלעדי, כשיתר המשקיעים בקרן יהיו גופים מוסדיים. מעבר לכך, חברת הביטוח מנורה מבטחים ובית ההשקעות IBI (באמצעות החברה-הבת IBI חיתום) צפויים להיות שניים ממשקיעי העוגן של הקרן החדשה. משקיעי העוגן צפויים להשקיע בקרן כ-250 מיליון שקל.

לאומי פרטנרס היא כאמור זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי, אבל היא לא עוסקת רק בכך. למעשה, ללאומי פרטנרס יש ארבעה תחומי פעילות. הראשון הוא השקעות ריאליות. כלומר, השקעות הוניות (אקוויטי) בחברות, פרטיות וציבוריות. בשל מגבלות רגולטוריות, לאומי פרטנרס מוגבלת לרכישה של עד 20% ממניות החברות השונות. השני הוא תחום החיתום, שבו היא פועלת באמצעות לאומי פרטנרס חתמים. בכובע הזה הבנק משמש כחתם של הנפקות מניות ואג"ח בשוק המקומי. אליאב בר־דוד מנהל את התחום. התחום השלישי הוא מיזוגים ורכישות בראשות אהוד דקטר, ובמסגרתו לאומי פרטנרס יוזמת עסקאות של מיזוג, רכישה ומכירה של חברות. התחום הרביעי הוא תחום המחקר, שבו היא פועלת באמצעות לאומי פרטנרס מחקרים. החברה־הבת הזו מתמחה במחקר של חברות, ניתוח פרויקטים, הערכות שווי והיתכנות כלכלית. החברה מספקת שירותים ללקוחות שונים, אבל גם ללאומי פרטנרס עצמה במסגרת ההשקעות הריאליות שהחברה מבצעת.

תחת ניהולו של אורטל, לאומי פרטנרס הפכה להיות גוף דומיננטי בשוק המקומי, עם התשואות הטובות ביותר מבין חברות ההשקעה של הבנקים. התוצאות האלו הושגו, בין היתר, בזכות מימושים בתזמון טוב. מדובר על מכירת מניות ריטיילורס, החברה־הבת של פוקס, ברווח של עשרות מיליוני שקלים, ומכירת מניות איירון סורס, לאחר המיזוג עם הספאק של קרן תומא בראבו, ברווח של מאות מיליוני שקלים. רכישת מניות איירון סורס נעשתה בתקופת בלוך, אך לאומי פרטנרס בתקופת אורטל הייתה הגוף הבולט שבחר לממש את המניות בשיא, ומאז מניית איירון סורס ירדה בצורה משמעותית.

בין ההשקעות הבולטות שביצעה לאומי פרטנרס בשנים האלו ניתן למנות, בין היתר, השקעה של 250 מיליון שקל בחברת האחזקות תעבורה של משפחת לבנת. השקעה בולטת נוספת היא בקרן המלונות של פתאל, שכבר ביצעה השקעות בהיקף של 700 מיליון יורו. לאומי פרטנרס השקיעה בקרן 15 מיליון יורו וגם הובילה את הקמת המיזם. עסקאות בולטות נוספות הן רכישה של 20% ממניות חברת ההתחדשות העירונית אנגלאינווסט של יעקב אנגל תמורת 60 מיליון שקל; רכישת 20% מחברת התחבורה בון תור תמורת כ־125 מיליון שקל; רכישה של כ־15% ממניות סימפליויה (שמו הנוכחי של מפעל מיגדה), שרכשה פימי מטבע, תמורת כ־23 מיליון דולר; וכן השקעה של 60 מיליון שקל ברשת המסעדות הממוזגת נונו אנד מימי וג'ירף.

כמו כן, לאומי פרטנרס הייתה מי שארגנה את הקבוצה שירתה את הירייה הראשונה בניסיונות ההשתלטות על חברת האנרגיה והקמעונאות פז, כשגיבשה קבוצה שהציעה להזרים לפז כ־1.2 מיליארד שקל תמורת 20% מהמניות. הקבוצה כללה את משפחת לבנת, קרן תש"י ויזם הנדל"ן רוני יצחקי. המהלך לא יצא לפועל, אך כיום ישנם גורמים נוספים שלוטשים עיניים לפז לקראת מאבק שליטה שצפוי להיפתח בחברה.

בנק לאומי מספק פירוט נרחב יחסית על פעילות לאומי פרטנרס רק במסגרת הדו"חות השנתיים שלו, ולכן המידע העדכני ביותר הוא נכון לסוף 2021. את השנה הזו סיימה לאומי פרטנרס ברווח נקי של 742 מיליון שקל, יותר מפי 7 בהשוואה לרווח נקי של 106 מיליון שקל בשנת 2020. ההון העצמי של לאומי פרטנרס עמד בסוף 2021 על כמעט 4.4 מיליארד שקל, עלייה של כ־21% בהשוואה להון עצמי של 3.6 מיליארד שקל בסוף 2020. מהדו"ח עולה כי במהלך 2021 לאומי פרטנרס ביצעה השקעות בהיקף כולל של 1.4 מיליארד שקל ותיק ההשקעות הריאליות שלה עומד על 4.1 מיליארד שקל. מאז התיק גדל עוד.

עוד עולה מהדו"ח כי ב־2021 לאומי פרטנרס חתמים השתתפה בהנפקות בהיקף כולל של 24 מיליארד שקל והובילה 38 הנפקות בהיקף של 8 מיליארד שקל. אולם בשל השינויים המאקרו־כלכליים שוק ההנפקות כמעט ונסגר, כך שסביר שב־2022 נרשמה ירידה חדה בפעילות הזו.

ב־2021 עמדה עלות שכרו של אורטל כמנכ"ל לאומי פרטנרס על 5.9 מיליון שקל, מאחר שהיא אינה כפופה למגבלת השכר שחל על הבנקים.

תגיות