אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצמיחה המואצת בשדרות נעצרה; ראש העיר: "צריך למצב אותה כעיר מחוז" פגיעה ישירה בבית בשדרות | צילום: AP/ Ohad Zwigenberg

הצמיחה המואצת בשדרות נעצרה; ראש העיר: "צריך למצב אותה כעיר מחוז"

בעשור האחרון צמחה שדרות מ־22 אלף תושבים ל־34 אלף. מאז 2018 נבנו בה כ־500 דירות בשנה, ב־2023 הכפילה את מספר היתרי הבנייה בהשוואה ל־2022 וכעת רוב התושבים מפונים והבנייה בהקפאה

20.11.2023, 06:00 | גיא נרדי

"כוחות השוק הוכיחו שעד היום המרחק מעזה לא השפיע על הביקוש לעיר שדרות. בהנחה שהמצב הביטחוני יהיה יותר טוב, והמדינה תעביר הרבה כסף לעיר, אני מאמין שהצמיחה העירונית תמשיך", אמר ל"כלכליסט" הכלכלן ומתכנן הערים תמיר בן שחר ממשרד צ'מנסקי־בן שחר.

בשנים האחרונות הפכה שדרות מעיירת פיתוח קטנה למוקד משיכה אזורי ואפילו ארצי. העיר נהנתה מצמיחה מואצת, מגידול שטחי תעסוקה ומסחר ומפריחת המכללה האקדמית ספיר. אבל זה השתנה ב־7 באוקטובר, אחרי שאנשי חמאס השתלטו על תחנת המשטרה המקומית ורצחו לפחות 30 אזרחים ושוטרים. העיר ספגה מאז מטחי רקטות רבים, שהרסו לא מעט מבנים, באמצע אוקטובר החל פינוי תושבי שדרות, וכיום כ־30 אלף איש מתוך 34 אלף תושבי העיר פונו מביתם, וחלקים מהעיר מוגדרים שטח צבאי סגור. למרות הכל אלון דוידי, ראש עיריית שדרות, מתאמץ להיות אופטימי: "התשובה האזרחית הכי טובה לאויבים שלנו היא למקם את שדרות כקטר המוביל, עיר מחוז לכל האזור".

בן שחר מגדיר את שדרות כ"פלא": "העיר הצליחה למתג את עצמה כעיר שמספקת איכות חיים לתושבים, כלומר מחיר נמוך למגורים, מערכת חינוך טובה, תחבורה ציבורית איכותית והכנסות מארנונה שמאפשרות לעירייה לספק הטבות לתושבים. בנוסף יש בעיר אזורי תעסוקה איכותיים, ואפילו הייטק".

בתוך עשר שנים גדלה אוכלוסיית שדרות מ־22 אלף ל־34 אלף תושבים. בחמש השנים האחרונות הסתיימה בנייתן של כ־500 יחידות דיור בממוצע בשנה, המהוות כ־1.1% מהבינוי בישראל. בחודשים יולי־ספטמבר שדרות היתה העיר הרביעית בישראל בכמות מכירת דירות חדשות, אחרי אשקלון, ירושלים ואשדוד.

על פי משרד היועצים הכלכלי צ'מנסקי־בן שחר, בעיר יש כ־400 אלף מ"ר נדל"ן מניב. בעיר פועלים מפעלים גדולים, בין היתר של אסם, שטראוס־עלית והולנדיה, וגם מרכזי הייטק שכוללים את אלביט, אמדוקס ואלמנטור. הפעלתה ב־2013 של תחנת הרכבת בעיר קירבה את העיר למוקדי התעסוקה בבאר שבע ובמרכז הארץ. בעיר יש כ־ 40,000 מ"ר של שטח מסחר קמעונאי, נתון גבוה שמעיד על כך ששדרות משרתת גם את צורכי תושבי הסביבה.

למכללה האקדמית ספיר תפקיד משמעותי במיצובה של העיר שדרות כעיר אטרקטיבית. במכללה, שהפכה ב־2004 למוסד אקדמי עצמאי, לומדים כ־8,000 סטודנטים והיא נחשבת למכללה הציבורית הגדולה בישראל. יותר מ־2,500 מהסטודנטים שלה גרים בעוטף עזה או באזור אשקלון ואופקים. בנוסף, עובדים בה כ־1,200 איש והיא המעסיק הגדול ביותר באזור.

ב־2018 נחתם הסכם גג בין המדינה לבין עיריית שדרות שכלל התחייבות של העיר לשווק 6,000 יחידות דיור בשלוש שנים תמורת מימון של פיתוח בהיקף של כ־2.5 מיליארד שקל. במסגרת ההסכם אמורים היו להיבנות כ־400 אלף מ"ר שטחי מסחר ותעסוקה. כ־300 מיליון שקל מתוך התקציב נועדו לחידוש תשתיות ברחובות ותיקים ובניית מוסדות ציבור ובהם בתי כנסת, בתי ספר וגנים, מתנ"סים ואולמות ספורט.

לפי התאחדות הקבלנים בוני הארץ, הבנייה בעיר נעצרה לחלוטין. שלומי אסולין, מחברת אסום, הבונה בין היתר את "מחיר למשתכן" בשכונת הבוסתנים (700 יחידות דיור), אמר ל"כלכליסט": "כרגע אנחנו בהשבתה מלאה. מחכים שנחזור לחיים הנורמליים".

פרויקט גדול נוסף בשדרות שבנייתו נעצרה הוא "המושבה העירונית", מיזם של אגודה שיתופית (מוסד לא כוונת רווח), שעובדת לצד תנועת אור, שפועלת ב־20 השנים האחרונות כתנועה לעידוד ההתיישבות היהודית בנגב ובגליל. אופיר פישר, אחד ממייסדי תנועת אור, הוא המנכ"ל של חברת מצודות, שהיא חברת בת של האגודה השיתופית. לדבריו של פישר, המימון לפרויקט בשדרות, שהוא פרויקט הבנייה העירוני הראשון של מצודות, מגיע בין היתר ממשקיעים חברתיים בחו"ל, כ־17 מיליון שקל, ומהלוואה בנקאית. חברת צמח המרמן אמורה להיכנס כשותפה (50%) בפרויקט, אך החוזה עדיין לא נחתם. על פי התוכנית, בפרויקט ייבנו שמונה מבנים בני שמונה קומות, ובהם, 258 יחידות דיור, כולל 2,000 מ"ר של שטחי מסחר ותעסוקה ועוד 450 מ"ר שטחים ציבוריים.

מאז שמצודות רכשה את הקרקע מרשות מקרקעי ישראל היא פעלה לשינוי התב"ע לצורך תוספת ייעודים ציבוריים ותעסוקה וקבלת היתרים. הבנייה בשטח החלה, באמצעות חברת תדהר, באוגוסט. עד כה נבנו רק היסודות של המבנים והחלה הקמת השלד. פישר מסביר שהמלחמה תקעה את המשך הבנייה והשיווק: "עד כה מכרנו שמונה דירות ובשבועיים שלפני שמחת תורה אף החתמנו 20 בקשות רכישה. התחושה שלנו היתה שהשתחררה לפרויקט הזה הצ'אקרה. זה עף. המלחמה גרמה לכך שהשיווק נעצר, ובינתיים הבנק עוד לא נכנס לליווי כי עוד לא הגענו ליעדי המכירות המוקדמות, יש לנו הלוואה בנקאית שממשיכה לעלות כסף, ותדהר נאלצו לעצור".

פישר מודה ש"הבעיה הכי גדולה שלנו זה חוסר הוודאות. אף אחד לא יודע מתי נוכל להמשיך לבנות. אנחנו עושים הכל כדי לעזור לזה לקרות, באמצעות שיווק בארץ ובחו"ל". עוד הוא מוסיף שבמידה שייקלעו לקושי "נפנה שוב למשקיעים מחו"ל ונבקש השקעה נוספת, או שנאלץ להקפיא הבנייה. אני לא מאמין שזה יקרה, אבל במקרה הגרוע ביותר נמכור את הקרקע ונחזיר את הכסף למשקיעים"

לראש העיר עמדה ברורה: "אם הצבא והממשלה יעמדו במטרה להשמיד את חמאס, ותהיה שליטה ביטחונית של הצבא ברצועת עזה, שדרות תהיה מספר אחת במדינת ישראל.

"הדבר השני זה שמשרדי הממשלה, וגם מינהלת תקומה, יבנו איתנו את הכלים להכפיל את אוכלוסיית שדרות. אני מדבר על 30 אלף תושבים חדשים בתוך חמש שנים. מבחינתי, ככל שהמשבר יותר גדול כך צריך להציע חזון יותר גדול".

תגיות