אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המרוץ לשליטה בשופרסל יוכרע בקרב בין משפחת אמיר לקבוצה האמריקאית האחים יוסי ושלומי אמיר | צילום: מורג ביטן

המרוץ לשליטה בשופרסל יוכרע בקרב בין משפחת אמיר לקבוצה האמריקאית

האחים אמיר הציעו לרכוש את הרשת הקמעונאית לפי שווי של 6 מיליארד שקל, הקבוצה של מייקל אלפרט צפויה להגיש הצעה גבוהה יותר. גם צביקה ויליגר וחיים גייר בתמונה אך סיכוייהם לרכוש את מניות המוסדיים בחברה נמוכים יותר

08.02.2024, 06:00 | גולן חזני

הקבוצה האמריקאית המתמודדת מול האחים שלומי ויוסי אמיר על רכישת השליטה בשופרסל צפויה להגיש הבוקר את ההצעה הרשמית שלה לרכישה לגופים המוסדיים.

הקבוצה שבראשה עומד מייקל אלפרט, שותפו של בן אשכנזי בחברת אשכנזי אקוויזישן, צפויה להגיש הצעה בשווי גבוה יותר לחברה מזו שהגישו האחים אמיר, שנקבו בשווי 6 מיליארד שקל לשופרסל. לדברי גורמים מוסדיים, כדי לזכות האמריקאים יצטרכו להציע לפחות מחיר של 25 שקל למניה, כלומר שווי 6.6 מיליארד שקל לשופרסל. לפי הערכות, האמריקאים יציעו לרכוש פחות מניות אבל במחיר גבוה יחסית. החברה נסחרת בשווי 5.92 מיליארד שקל אחרי זינוק שלשום.

החיזורים אחרי שופרסל: נחשקת דווקא בתקופה בינונית איך הפכה הקמעונאית הגדולה בארץ לנחשקת כל כך דווקא בתקופה בינונית שלה? גולן חזנילכתבה המלאה

השלד שהרחיק את ויליגר

גם אחרי ההצעה שהגיש אתמול צבי ויליגר, בעל השליטה בחברת המזון וילי פוד, התפיסה בין המוסדיים היא שהתחרות היא בין האמריקאים לבין האחים אמיר. ויליגר, של"כלכליסט" נודע כי מי שחוברים אליו הם חיים גייר וחברת IES שבשליטתו, הגיש הצעה שמבוססת על המתווה שנחשף לפני שבועיים ב"כלכליסט" ואשר כולל הכנסת כ־20% ממניות שופרסל בידי המוסדיים לשלד בשליטת ויליגר. ויליגר ייצוק לשלד גם הוא 4.9% ממניות שופרסל שבשליטתו, והשלד הבורסאי יחזיק בשליטה בשופרסל.

בעוד שווי שופרסל על הנייר במתווה שמציע ויליגר הוא 6.5 מיליארד שקל, הרי שהמבנה המסובך של המתווה לצד העובדה שהמוסדיים לוקחים על עצמם חוב בעסקה, מקטינים את סיכויי ההצעה.


השלד יעביר למוסדיים 644 מיליון שקל במזומן לצד 68% ממניות השלד, ויליגר יחזיק ב־29% ובעלי מניות אחרים ב־3%. המוסדיים יחזיקו במניות שופרסל גם באופן ישיר מעבר להחזקה בשלד. המזומן שיעבור למוסדיים מהשלד יהיה באמצעות הלוואה בנקאית של 640 מיליון שקל שיישארו כחוב של השלד שבשליטת המוסדיים. המשמעות היא שהמוסדיים למעשה ייפרדו מ־3% ממניות שופרסל בלבד, בתמורה למזומן אבל עם שליטה בשלד עם חוב גבוה.

המבנה הפיננסי המסובך קצת מרתיע את המוסדיים לצד סוגיית היותו של ויליגר בעל השליטה בווילי פוד, ספקית של שופרסל. ויליגר השיג, ככל הידוע, חוות דעת של הממונה על הגבלים לשעבר שקובעת כי הפקדת מניותיו בווילי פוד בנאמנות, והשארת ניהולה בידי אחיו יוסי, הן אפשריות מבחינה חוקית. החברה שבה שולט גייר מחזיקה באזור התעשייה בפלמחים, נסחרת בשווי 1.3 מיליארד שקל ופועלת בתחום הנדל"ן המניב, כאשר בקופתה מזומנים של כ־400 מיליון שקל.

לדברי גורמים מוסדיים, כדי לזכות האמריקאים יצטרכו להציע לפחות מחיר של 25 שקל למניה, כלומר שווי 6.6 מיליארד שקל. כנראה שההצעה שיגישו תהיה גבוהה מספיק כדי לגרום למוסדיים כאב ראש


אבל בחזרה לקרב בין האמריקאים לאחים אמיר. בעוד המחיר שהציעו האחים אמיר הוא של 22.58 שקל לכל מניית שופרסל, הרי שהאתגר של האחים כיום הוא כפול: בעיה שהם סוחבים וצפויה לעלות להם 100 מיליון שקל נוספים, תשלום לחברת פז עבור התרת הסכם אי־התחרות שלהם עמה. הסעיף נחתם בסוף 2021 למשך שלוש שנים לאחר שמכרו את פרשמרקט לפז תמורת 2.1 מיליארד שקל.

דירקטוריון פז התכנס אתמול לדון בהצעה של האחים להתיר את הסעיף תמורת 100 מיליון שקל. הדירקטוריון הסמיך את הראל לוקר, יו"ר החברה, לנהל מו"מ מול האחים על תנאי התשלום.

נראה שהנושא הזה ייפתר אבל מבחינת האחים זו בעיה שמשמעותה שבעוד למוסדיים הם מציעים 1.5 מיליארד שקל, שהם שווי 6 מיליארד שקל לשופרסל, הרי שמבחינתם הם נפרדים מ־1.6 מיליארד שקל, שמשמעותם תשלום שווי של 6.4 מיליארד שקל לחברה.

יו"ר שופרסל איציק אברכהן
, צילום: אלעד גרשגורן יו"ר שופרסל איציק אברכהן | צילום: אלעד גרשגורן יו"ר שופרסל איציק אברכהן
, צילום: אלעד גרשגורן

האתגר השני של האחים נובע ממחיר המניה בבורסה שאתמול סגרה ב־22.3 שקל ולמעשה היא ברמת המחיר שהציעו האחים. במהלך המסחר אף עלתה המניה הרבה אל מעבר למחיר של האחים ובעלייה של כ־4% עם פרסום ההצעה של ויליגר. ככל הידוע, האחים הבהירו למוסדיים כי לא יעלו בשום מצב את ההצעה מעבר לשווי של 6 מיליארד שקל.

בעלי המניות הגדולים בשופרסל הם הפניקס 13.4%, מגדל 12.6%, מנורה 10%, הראל 9.9%, אלטשולר שחם 9.6% וכלל ביטוח 8.5%. כל גוף יצטרך למכור נתח ממניותיו בכל אחד מהמתווים. במקרה של האחים אמיר מדובר ב־42%-35%, ואילו אצל האמריקאים דובר על כ־50% בשיחות מקדמיות אבל לא ברור כמה בדיוק לפי ההצעה הרשמית שתוגש.

צביקה ויליגר בעל השליטה בווילי פוד, צילום: אלעד גוטמן צביקה ויליגר בעל השליטה בווילי פוד | צילום: אלעד גוטמן צביקה ויליגר בעל השליטה בווילי פוד, צילום: אלעד גוטמן

איך יפעלו המוסדיים

המוסדיים אינם עובדים כמקשה אחת. אלטשולר שחם ומנורה רשמו הצלחות גדולות בעבר כשהשקיעו בפרשמרקט של האחים אמיר עוד כשהיתה פרטית ורשמו רווחים של מאות מיליוני שקלים בתיקי העמיתים. בשל כך ההערכה היא ששני הגופים סבורים כי לאחים יכולות קמעונאיות מוכחות שמהוות מרכיב משמעותי בהחלטה במי לתמוך. כלומר, גם במקרה שההצעה האמריקאית תהיה גבוהה יותר אבל לא משמעותית, הם עשויים לתמוך באחים אמיר. לפחות לגבי אלטשולר הסברה היא שהחברה לא נלהבת מהשדרה הניהולית בשופרסל כרגע.

גם יתר הגופים סבורים שלאחים אמיר יש פרמיה מסוימת עבור הניסיון שלהם, אבל מוגבלת יותר, והם צפויים לתת משקל יותר גדול לגובה ההצעה של קבוצת אלפרט.

אך ייתכן שבמידה שמנורה ואלטשולר או גוף נוסף יחליטו שלא למכור לאמריקאים מניות, עדיין יהיו גופים שימכרו להם נתח גדול יותר מהדרוש, אם יסברו כי המחיר המוצע הוא כלכלי ורווחי. הרעיון בחבירה לקבוצה הוא גם בהישארות כשותף למעשה עם גורם קמעונאי שיידע להשביח את החברה. כרגע לא ברור מי הגורם הקמעונאי שעליו מסתמכים האמריקאים. בכל מקרה, ההערכות הן שההצעה שיגישו תהיה גבוהה מספיק כדי לגרום למוסדיים כאב ראש.

תגיות