אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסתמן: חברת החשמל תקים מתקני אגירה עבור חרדים, אך תחויב למכור אותם מתקן לאגירת אנרגיה | צילום: ארז עוזיר

פרסום ראשון

מסתמן: חברת החשמל תקים מתקני אגירה עבור חרדים, אך תחויב למכור אותם

התוכנית המתגבשת במשרד האנרגיה, בראשות ישראל כ"ץ, מציעה כי חברת החשמל תחויב למכור את המתקנים ליזמים פרטיים בתוך שלוש שנים. מתווה זה מגיע על רקע החשש שהביעו גורמי המקצוע כי הקמת המתקנים על ידי חברת החשמל תוביל למעשה לסבסוד של מתקני החשמל הכשר על ידי כלל הציבור. כ"ץ: "תעריף החשמל לא יתייקר"

23.04.2023, 16:24 | עדיאל איתן מוסטקי

חברת החשמל תוכל להקים מתקני אגירת אנרגיה בשכונות החרדיות, אך תחויב במכירת המתקנים ליזמים פרטיים בתוך שלוש שנים - כך עולה מהתוכנית המתגבשת במשרד האנרגיה, בראשות ישראל כ"ץ, לאסדרת החשמל הכשר בישראל.

בשבוע שעבר גורמי המקצוע הביעו חשש שהקמת המתקנים על ידי חברת החשמל, ולא על ידי יזמים פרטיים, תוביל למעשה לסבסוד של מתקני החשמל הכשר על ידי כלל הציבור. הסיבה לכך היא שהכנסות חברת החשמל מגיעות מתעריף החשמל, האחיד לכל משקי הבית בישראל. כדי שהתעריף לא יעלה, ברשות החשמל מגבשים מתווה לפיו חברת החשמל תקים את המתקנים, וההכנסות ממכירת המתקנים תוכר לחברה. ההקמה הראשונה מתוכננת לפעול כפיילוט בשכונה חדשה בצפון בני ברק.

חשמל כשר הוא כזה שהופק ללא עבודה של יהודים במהלך השבת. מכיוון שמבחינה טכנולוגית לא ניתן להפסיק את ייצור החשמל בשבת, בשכונות חרדיות רבות ברחבי הארץ מתנתקים לקראת השבת מרשת החשמל של חברת החשמל ומתחברים בצורה פיראטית לגנרטורים עצמאיים הפועלים על סולר. גנרטורים אלו אינם בטיחותיים, יקרים להפעלה, מזהמים ולא חוקיים.

טכנולוגיה חדשה שנכנסת לשווקים בשנים אחרונות מאפשרת לאגור חשמל המופק במהלך השבוע ולהשתמש בו במהלך השבת. מדובר בסוללות ליתיום יון, בדומה לאלו הנמצאות במכשירים הסלולריים, אך בגדלים של מכולה. מתקני האגירה משמשים בעולם לקידום אנרגיות מתחדשות, בעיקר אנרגיה סולארית, שכן הם מאפשרים לעשות שימוש בחשמל המופק מהפאנלים הסולאריים בשעות היום גם בשעות הערב והלילה. שימוש נוסף למתקני האגירה הוא ייצוב התדרים ברשת החשמל. מתקני אגירה אלו מיועדים לאגור חשמל למשך כארבע שעות לאזור לו הן מיועדות. המתקנים של החשמל הכשר, אף שהם פועלים באותה טכנולוגיה, נדרשים לספק חשמל למשך 48-24 שעות ברצף, וזאת בשל מצבים בהם יום השבת מתחבר לחג.

בשנת 2018 הוחלט על רפורמה בחברת החשמל, במסגרתה ייאסר על החברה להקים מתקני ייצור חשמל חדשים, מלבד שתי תחנות כוח חדשות בחדרה שנבנות בימים אלו. ואכן, ב־2023, עם הפרטת תחנת הכוח הרביעית (תחנת אשכול), צפויה חברת החשמל להפיק מתחת ל־50% מהחשמל בישראל. בשל פערי המחיר בין שעות השפל לשעות השיא, פעמים רבות נהוג בשוק החשמל להתייחס למתקני האגירה כאל מתקני ייצור נוספים, כך שהקמת היחידות מהווה הפרה של הרפורמה בחברה.

בשל היכולת לאגור את החשמל בשעות בהן זול להפיק חשמל (בשעות היום הפאנלים הסולאריים בשיאם והביקוש לחשמל נמוך), נהוג להתייחס למתקני האגירה כאל מעין מתקני ייצור. עם זאת, בשל היתרונות של מתקני האגירה בייצוב תדר החשמל, אישרה רשות החשמל לחברה להקים מתקני אגירה במקומות ספציפיים ברשת הולכת החשמל בהיקף שלא יעלה על 15% מסך שוק אגירת החשמל בארץ. גורמים בשוק האנרגיה טענו כבר בנוגע להחלטה הקודמת כי האפשרות להקמת מתקני האגירה על ידי חברת החשמל תפגע בכדאיות הפרויקטים להקמת מתקני אגירה פרטיים.

שר האנרגיה והתשתיות ישראל כ"ץ מסר בתגובה: "ציבור רחב בישראל יוכל סוף-סוף לצרוך חשמל שלא יוצר בשבת - בלי שהדבר יהווה עבורו סכנה בטיחותית ופגיעה סביבתית חמורה. תעריף החשמל לא יתייקר, וההחלטה התקבלה בהתאם למדיניות אותה אני מוביל, תוך שמירה על עקרונות של רגישות חברתית ותחרות במשק".

יו"ר רשות החשמל, אמיר שביט, מסר: "מברכים על תהליך מקצועי שנערך בשיתוף פעולה בין משרד האנרגיה לרשות החשמל, שיאפשר צריכת חשמל כשר למעוניינים בכך. זאת ללא עלות עודפת בתעריף החשמל לצרכן, ובהתאם להנחיית השר בנושא".

תגיות