אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנפיקת מטבע הקריפטו שנאסר לשימוש בקנדה ובניו יורק הוסיפה לו נזילות של 30 מיליארד דולר מטבעות וירטואלים | צילום: AFP

מנפיקת מטבע הקריפטו שנאסר לשימוש בקנדה ובניו יורק הוסיפה לו נזילות של 30 מיליארד דולר

חברת טטר ניפחה את שווי השוק של המטבע הווירטואלי USDT לשיא של 97.7 מיליארד דולר; מעל פעילות המטבע מונח דגל אזהרה כבר שנים, והוא כונה "פינה אפלה" של שוק הקריפטו

21.02.2024, 18:17 | ויקי אוסלנדר

בזמן שמחיר הביטקוין מתקרב לשיאו ההיסטורי, מנפיקת מטבע הקריפטו היציב הגדול בעולם הוסיפה לשוק נזילות בהיקף 30 מיליארד דולר. שוק המטבע USDT התנפח במספר חודשים לממדי ענק ועומד נכון להיום על 97.7 מיליארד דולר – שיא כל הזמנים.

המטבע USDT נחשב לעמוד השדרה של שוק הקריפטו. הוא המטבע הנסחר ביותר בשוק הקריפטו – יותר מביטקוין, וגם השמיש מכולם - כשני שלישים מכל העסקאות בשוק הקריפטו נעשות באמצעותו.

USDT הוא האופן שבו נכסים דיגיטליים מחליפים ידיים, בזמן שביטקוין, המטבע המוכר והוותיק יותר, נותר בארנקים של משתמשים, איטי וקשה לשימוש.

הסיבה לעלייה המטאורית של USDT מבית טטר היא משום שקל להעביר אותו, הוא מציע יציבות, ולא פחות חשוב מכך גם כולל היצע כסף אדיר שנראה שעולה במהירות, בלי הפרעה או בקרה.

USDT מוצמד לדולר האמריקאי, וטטר המנפיקה שלו מצליחה לשמור על ערכו יציב למדי.

כיצד היא מצליחה לשמור אותו על מחיר פחות או יותר זהה לדולר האמריקאי ולאורך זמן? טטר מבטיחה שכל USDT שהיא מנפיקה, מגובה אחד לאחד בנכסים סולידיים כמו דולר אמריקאי אך בעיקר אג"ח ממשלתיות. אם כל USDT שהיא מנפיקה מגובה, המשמעות היא שהיא יכולה לעמוד בכל ביקוש שיידרש ממנה ו"ריצה אל הבנק" אינה דאגה רלוונטית.

ההבטחות של טטר מספיקות עבור שוק הקריפטו, אף שבפועל מדובר בחברה פרטית וחשאית, שהמכשיר הפיננסי שבו היא שולטת לחלוטין נחשב כלי למניפולציות במחירים בשוק הקריפטו. העובדה שטטר כבר הודתה ושילמה קנס על כך שלא עמדה בהבטחותיה ב-2019, אז החזיקה רק 74% בעתודות למטבעות המונפקים, מגבירה את הספקנות. לאורך השנים לא רק כמות הבטוחות אלא גם איכותן עמדה בסימן שאלה, כשנחשף שהחברה מעמידה קו אשראי של USDT לחברות שונות, ואז רושמת בדיוק את אותן הלוואות אלו כחלק מהבטוחות שלה.

לאחרונה התגלה כי אחת החברות שנהנתה מקו אשראי כזה הייתה אלמידה, החברה האחות של FTX פושטת הרגל של סם בנקמן-פריד.

לפי תביעה שהוגשה החודש מציינת מנכ"לית אלמידה לשעבר, קרוליין אליסון, שהודתה בשלל עבירות בניהן הונאת משקיעים ולקוחות, כי קרן הגידור של בנקמן-פריד, הייתה אחראית להנעת הצמיחה של טטר בין השנים 2020 ל-2021. זאת באמצעות שימוש בקו אשראי סודי, קצר טווח, מבנק בשם Deltec ובהיקף של מיליארדי דולרים.

"אלמידה יכולה הייתה ליצור USDT באשראי, דרך קו האשראי הלא רשמי של Deltec, ולמכור את המטבעות הללו תמורת רווח לפני שתצטרך לממן את הרכישה על ידי הפקדת דולר אמריקאי בחשבון Deltec של טטר", ציינה אליסון בתצהיר לבית המשפט.

אליסון גם סיפקה הודעות טלגרם בינה, בנקמן-פריד ובכירים מטטר שמעיד על הקשר העסקי הבעייתי. כך למשל כשחגגו את העליות בשווי השוק של USDT אמר בשעתו מנכ"ל טטר לשניים בהודעת טקסט: "אנחנו משפחה גדולה... אנחנו נכבוש את העולם".

מעל פעילות טטר מונף תמרור אזהרה כבר שנים. רגולטורים וכלכלנים כינו את USTD פינה "אפלה" של השוק ו"קרן פריים מסוכנת".

ממציא האית'ריום ויטליק בוטרין כינה אותו "פצצת זמן מתקתקת" באקו־סיסטם של הביטקוין, ואחרים הזהירו שהוא לבדו יכול לסכן את יציבות המערכת הכלכלית הקריפטוגרפית.

רשות ניירות הערך הקנדית אסרה את המסחר ב-USDT על גבי שתי הפלטפורמות המאושרות על ידיה, הוא נאסר לשימוש במדינת ניו יורק לאחר חקירת התובעת הכללית, ונפתחה חקירה נוספת של משרד המשפטים האמריקאי שתבחן האם מנהלים שעומדים מאחורי טטר ביצעו הונאת בנקים.

בינואר ועל רקע הזינוק בשווי שוק המטבעות שלה והספקנות הגוברת סביב הרזרבות אמר מנכ"ל בנק ההשקעות Cantor Fitzgerald הווארד לוטניק כי נכסי טטר אמיתיים והבנק מחזיק ברובם. החברה מבטיחה מעל לארבע שנים שלמען השקיפות ולהוכחת טענותיה היא בפרסם דו"ח מבקר חיצוני גדול. עד כה היא לא עשתה כך. בינתיים שוק הקריפטו רועש. מחיר הביטקוין מזנק ודוחק באנשים נוספים להצטרף, רק לא לפספס את העליות.

תגיות