אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפקט הריבית: 50 מיליארד שקל לפיקדונות בחודש? זה רק הפרומו ל־2023 שטרות. הר הכספים בעו"ש עדיין גבוה למדי | צילום: שאטרסטוק

בדיקה

אפקט הריבית: 50 מיליארד שקל לפיקדונות בחודש? זה רק הפרומו ל־2023

בעוד הריבית במשק עלתה ב־0.5%, הבנקים גלגלו בממוצע רק מחצית מהעלייה לריבית בפיקדונות • הבנקים נותנים ריבית כפולה בפיקדונות לשנה לעומת פיקדונות לחודש • סיום תהליך העלאת הריבית עשוי לסייע לזינוק במעבר לפיקדונות השנה

08.01.2023, 06:40 | שקד גרין ועירית אבישר

בנק ישראל העלה בשבוע שעבר את הריבית במשק ב־0.5% לרמה של 3.75%. העלאת הריבית מייקרת את ההלוואות ומכבידה על המשק. אולם בצד החיובי, היא גם אמורה להביא לעלייה בריבית בפיקדונות, ולהפוך אותם לאפיק אטרקטיבי יותר.

אלא שהבנקים לא ממהרים להעלות את הריבית על הפיקדונות באותו הקצב שבו הם מעלים את הריבית על ההלוואות. מבדיקת "כלכליסט" עולה, כי בעוד הריבית במשק עלתה ב־0.5% בשבוע שעבר, הריבית בפיקדונות עלתה בממוצע ב־0.25% בלבד בפיקדונות לשנה, כלומר כמחצית משיעור עליית ריבית בנק ישראל. עם זאת, מדובר בשיפור מסוים לעומת תחילת הדרך – בהעלאות הריבית הראשונות שבוצעו אשתקד, הבנקים גלגלו רק כשליש מעליית הריבית אל הפיקדונות.

בעוד הריבית במשק עלתה ב־0.5% בשבוע שעבר, הריבית בפיקדונות עלתה בממוצע ב־0.25% בלבד בפיקדונות לשנה, כלומר כמחצית משיעור עליית ריבית בנק ישראל


מהנתונים עולה כי ממשיך להיות פער משמעותי בין הריבית המוצעת בפיקדונות לחודש, שעומדת כעת בממוצע על 1.72%, לעומת הריבית המוצעת בפיקדון הסגור לתקופה של שנה, שבו הריבית יותר מכפולה ומגיעה בממוצע ל־3.65% (הנתונים מתייחסים להפקדת כספים של 10,000 שקל ומעלה).

הפער הזה נובע מכך שהבנקים רוצים להסיט את הלקוחות להפקדות לטווח ארוך יותר, וזאת מכיוון שגם ההלוואות שהם נותנים ניתנות גם הן לתקופה ארוכה, והפיקדונות מהווים בעבורם את המקור להלוואות.

בנק ירושלים בראש

דוגמה לניסיון של הבנקים להסיט כספים לחיסכון לטווח ארוך ניתן היה לראות כשבשבוע שעבר הודיע בנק הפועלים על תוכנית חיסכון חדשה, שבה בהפקדה לתקופה של שנה וחצי הבנק משלם ריבית של 7%, המגלמת ריבית שנתית גבוהה יחסית של 4.61%. לשם השוואה, בפיקדון לחודש מציע הפועלים ריבית של 1.5% בלבד. חשוב לציין שמדובר בתוכנית ללא נקודות יציאה, והריבית האטרקטיבית יחסית נועדה לפצות על סגירת הכסף לתקופה ארוכה יחסית.

באשר לפיקדון החודשי, את הריבית הגבוהה ביותר מציע בנק ירושלים עם 2.9%. אחריו נמצא הבנק הדיגיטלי וואן זירו המעניק ריבית של 2.65%, הצמודה לשינוי בריבית הפריים. על אף העלייה בריבית בנק ישראל, וואן זירו לא העלה את הריבית בפיקדון זה, אולם זו עדיין מהריביות הגבוהות ביותר המוצעות בפיקדון לחודש. בנק ירושלים ווואן זירו הם שני הבנקים היחידים שמציעים ריביות הגבוהות מ־1.5% בפיקדון חודשי.

לעומת זאת, את הריבית הנמוכה יותר מציע בנק דיסקונט עם 0.85% בלבד, והוא היחיד שמציע ריבית הנמוכה מ־1%. עם זאת, בפיקדון לשנה הוא דווקא מציע את הריבית הגבוהה ביותר מבין הבנקים הגדולים.



בפיקדון שנתי, הריבית הממוצעת כיום היא 3.65%, זו כבר ריבית שאינה רחוקה מריבית בנק ישראל, כאשר ישנם בנקים שמציעים אף ריבית גבוהה יותר מריבית הבנק המרכזי. את הריבית הגבוהה ביותר בפיקדון שנתי מציע בנק ירושלים עם 4.1%, כשבמקום השני נמצא וואן זירו עם 4%, אלא שבוואן זירו הריבית היא צמודה לריבית הפריים, ולכן מי שיפקיד כיום לתקופה של שנה, צפוי ככל הנראה ליהנות מעלייה בריבית במהלך התקופה.

במקום השלישי נמצא בנק דיסקונט עם 3.9%. בנק לאומי שמציע ריבית של 3.5%, הוא הבנק שביצע את ההעלאה הכי משמעותית במסלול זה: העלאה של 0.4% לעומת ריבית של 3.1% שהציע בתחילת השבוע. מדובר בעלייה בשיעור של 80% מעליית ריבית בנק ישראל. על אף קצב העלייה החד, הריבית של לאומי כעת אינה חריגה, וההעלאה החדה יחסית בעיקר מצמצמת פערים אל מול הצעות הבנקים המתחרים. את הריבית הנמוכה ביותר מציע בנק יהב, והיא עומדת על 3.25%.

בדרך ל־20 מיליארד שקל

בעוד בצד ההלוואות הבנקים מגלגלים כמעט תמיד את מלוא עליית הריבית על מחיר ההלוואה, בצד הפיקדונות הם מגלגלים באופן חלקי את עליית הריבית, וזהו גורם מרכזי שהביא לשיפור משמעותי ברמת הרווחיות שלהם השנה. את 2022 צפויים הבנקים לסיים עם רווחי עתק של מעל 20 מיליארד שקל.

במסיבת העיתונאים שנערכה בשבוע שעבר במסגרת ההודעה על העלאת הריבית, התייחס נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון לסוגיית גלגול עליית הריבית אל הפיקדונות ואמר: "כבר תקופה ארוכה אני אומר שאני רוצה לראות את הריביות על הפיקדונות עולות, שכן לא הייתי מרוצה, ואני חייב להגיד שהנושא באמת שופר. גם בהשוואה בינלאומית, הריבית בפיקדונות עולה יחסית יותר בישראל, ואני רוצה לראות אותה עולה עוד יותר".

עם זאת, הנגיד ציין כי גם ללקוחות הבנקים ישנה אחריות גדולה לוודא שהריבית מתגלגלת אל הפיקדונות: "אנחנו אתגרנו את הבנקים, ופה אנחנו רוצים לראות גם את הלקוח מאתגר את הבנק, מתמחר ועובר בנק ככל שהוא או היא רואים לנכון".

האטרקטיביות עלתה

עליית הריבית בפיקדונות (גם אם נעשתה באופן חלקי) הגדילה את האטרקטיביות של האפיק הזה לאחר שנים ארוכות שבהן הוא הניב תשואה אפסית בשל הריבית הנמוכה שהיתה במשק. בתוספת חוסר היציבות בשוק ההון בשנה האחרונה, ראינו זרימת כספים גדולה לאפיק הסולידי. בחודשים האחרונים זרמו מדי חודש יותר מ־50 מיליארד שקל לפיקדונות, יותר מכפול לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

לפי הערכות במערכת הבנקאית, זרימת הכספים לפיקדונות רק תלך ותגבר השנה. הסיבה היא שנראה שגל העלאות הריבית ככל הנראה קרוב למיצוי. כל עוד הריבית היתה בתהליך עלייה מהיר, האטרקטיביות של הפיקדונות היתה מוטלת בספק. ראשית, בפיקדונות לטווח קצר הריבית המוצעת די נמוכה. בפיקדונות לשנה היא אולי היתה סבירה במועד ההפקדה, אולם נוצר מצב שבו לקוחות סוגרים את הכסף בריבית קבועה לתקופה של שנה, אבל חודשיים לאחר מכן הריבית במשק כבר עלתה משמעותית, והפיקדון נשאר באותה ריבית, שכבר אינה אטרקטיבית - במיוחד ביחס לריבית החדשה בשוק. ישנה אמנם גם אלטרנטיבה של הפקדה בפיקדון הצמוד לשינוי בריבית הפריים, אולם ברוב המקרים הריבית בו מראש היתה נמוכה יחסית.

הר הכספים בעו"ש עדיין גבוה למדי, ועומד נכון לסוף ספטמבר על כ־550 מיליארד שקל, כסף שנשחק בשל האינפלציה. כך שקיים פוטנציאל של כספים שיעברו לפיקדונות

לעומת זאת, כעת הריבית בפיקדונות לשנה היא כבר מעל 3.5%, ובמקרים מסוימים אפילו מעל 4%. וחשוב מכך – ככל הנראה מוצו רוב העלאות הריבית (אלא אם יקרה תרחיש קיצוני של התפרצות האינפלציה או אירוע אחר), ולכן החשש לסגור כעת חיסכון בריבית שלא תהיה רלבנטית בעוד שנה, ירד משמעותית.

במקביל לכך, הר הכספים בעו"ש עדיין גבוה למדי, ועומד נכון לסוף ספטמבר על כמעט 550 מיליארד שקל, שלא צוברים תשואה, וערכם אף נשחק ריאלית בשל האינפלציה. כך שקיים פוטנציאל של כספים שיעברו לפיקדונות. לכן, בהחלט ייתכן שהשנה הקרובה תהיה שנת שיא בגיוס כספים לפיקדונות.

תגיות