אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנסיקה של קפטן ארסנל: "ברגעים הקשים ביותר הוא לוקח את הכדור"   מרטין אודוגור, קפטן ארסנל. "ההשפעה שלו על הקבוצה נהדרת" | צילום: Neil Hall / EPA

הנסיקה של קפטן ארסנל: "ברגעים הקשים ביותר הוא לוקח את הכדור"

מהירות מחשבה וזריזות רגליים: מורשת האימונים של מגרשי הכדורגל הקהילתיים בנורבגיה היא שבנתה את מרטין אודוגור, קפטן ארסנל ומהשחקנים הטובים באירופה העונה. אחרי שנים של ואקום מנהיגותי בסגל, מאמן הנבחרת האגלית מודה למי שלוקח את המושכות לרגליים

04.01.2023, 06:30 | אוריאל דסקל

המילה Kjappen בנורבגית ניתנת לתרגום כ"זריזות" או "מהירות". זה גם הכינוי שמעניקים למגרשי הכדורגל שפוזרו ברחבי נורבגיה על ידי הממשלה והרשויות המקומיות. אלו מגרשים קטנים שכדי להצליח בהם צריך להראות מהירות מחשבה וזריזות רגליים. רובם עם דשא מלאכותי. רבים מתוחזקים על ידי הקהילות שבהן הם נמצאים.

בדראמן, עיר נמל בדרום־מזרח נורבגיה עם אוכלוסייה של פחות מ־65 אלף תושבים, גם יש מגרשים כאלה. ועל אחד מהם גדל מרטין אודוגור, קפטן ארסנל ואחד מהשחקנים הטובים באירופה העונה. ונחשו מה, מה שמאפיין אותו זו חשיבה מהירה ועבודת רגליים זריזה. דברים שעבד עליהם מגיל גן.

כשאודוגור הבטיח את מעברו לריאל מדריד בגיל 15, הוא תרם חלק מהסכומים הגדולים שקיבל לשיפוץ ה־Kjappen בדראמן. העיר צמודה לפיורד ואוכלוסייתה גדולה במעט מהתפוסה של אצטדיון האמירייטס בלונדון, אך יש בה 20 מועדוני כדורגל שונים. אודוגור, אחרי שבילה כל רגע חופשי שלו במשחקים על ה־Kjappen, הצטרף לקבוצת הכדורגל הבכירה בעירו, סטרומסגודסט.

גם ארלינג הולאנד, הכוכב הנורבגי הגדול האחר בפרמיירליג, גדל באולם ספורט ענקי ציבורי - בו הוא ועוד 40-30 ילדים הגיעו לשחק ולהתאמן אחרי שעות בית הספר. המתקן מומן על ידי הציבור וכך גם השכר של האחראים על המתקן ועל הילדים (מאמנים שיקבלו סיוע גם מהורים ספורטאים שהתנדבו כדי ללמד את הילדים ענפי ספורט שונים).

כמו במקרה של הולאנד, גם במקרה של אודוגור מגיל 6 היה ברור שהוא בעל כישורים מיוחדים. אביו, כדורגלן לשעבר ומאמן כדורגל, פיתח לו "תוכנית לימודים" בכדורגל שהתמקדה בלהפוך כל אימון - לבד או עם קבוצה - ליעיל יותר. האנס אריק אודוגור, קשר בעצמו, ראה איך בנו, בגילאים 12-13-14-15, הופך לשחקן טוב ממנו בהרבה. קשר חרוץ ויצירתי שמחפש מסירות עומק באופן תמידי ובעל יכולת כדרור מעוררת קנאה. אודוגור הנער בילה במועדון הכדורגל שלו בכל רגע פנוי. הוא חיכה בצדי המגרש לאחרים שירצו להתאמן איתו וצפה באימונים של שכבות הגיל האחרות.

"כדורגל היה עניין של 24 שעות עבורו", סיפר יוסטיין פלו, שחקן נבחרת לשעבר והמנהל הספורטיבי של סטרומסגודסט, ל"אתלטיק". המועדון נתן לאודוגור לבלות את כל הזמן הזה במועדון: "אביו היה יכול להשאיר אותו אצלנו בבוקר ולחזור לקחת אותו הביתה בערב. מרטין היה מצטרף לאימונים כשהיה צריך. אפשר היה לראות שהכישרון שלו לא נורמלי. הוא היה ילד שקט שרק רצה לשחק. אביו לימד אותו הרבה כישורים גם".

אודוגור תמיד שיחק עם ילדים ונערים גדולים ממנו, ובגיל 15 כבר קיבל הזדמנות לשחק בקבוצה הבוגרת של סטרומסגודסט. זה לא היה מופרך מדי להאמין שהוא יכול. אחרי הכל, הוא שיחק בקבוצת המילואים (ליגה חמישית) בגיל 13 - וגם התאמן עם הבוגרים מדי פעם. את החתימה על החוזה המקצועי הראשון שלו בגיל 15 הוא חגג באימון נוסף שתמיד נהג לעשות בערב. השוני: הפעם הוא גם קיבל על זה כסף.

בגיל 15 שמו כבר הפך למוכר לסקאוטים והוא עורר עניין רב באירופה. הוא אפילו הוזמן למבחנים בארסנל, אבל בסוף חתם בריאל מדריד ב־2015, שבאותה תקופה חיפשה להחתים את הכישרונות בני העשרה הטובים ביותר בעולם.

בריאל מדריד אודוגור לא מצא את עצמו, לא קיבל את אמון המערכת ונשלח בהשאלה לוויטסה והירנביין (הולנד), הצטיין והושאל לריאל סוסידאד, שגם שם הצטיין. גם לארסנל הגיע תחילה בהשאלה בחורף 2021. בקיץ 2021 מיקל ארטטה דרש מההנהלה שתחתים אותו. אודוגור מהווה את המודל להחתמות של ארסנל תחת ארטטה והמנהל הספורטיבי אדו: מוכשר, צעיר אבל גם עם הרבה ניסיון בכדורגל בוגרים ועדיפות לקפטנים של הנבחרות שלהם או הנבחרות הצעירות של מדינתם.

"עברתי הרבה", הסביר אודוגור, קפטן נבחרת נורבגיה (והשחקן הצעיר ביותר בכל הזמנים ששיחק בנבחרת - בגיל 15 ו־253 ימים), ל־BBC. "היו הרבה ירידות ועליות, ואני חושב שזה חיזק אותי. יש לנו כמה כישרונות גדולים מאוד. אני מאמין שהם גם כולם עברו הרבה. אני משתף את הניסיון שלי עם כולם, ואני מרגיש כיום הרבה יותר רגוע ובטוח על המגרש - אז אני רק רוצה להשתמש בניסיון הזה על המגרש בשביל להשיג את מה שהכי טוב למגרש. ברגע שאתה לוקח תפקיד מנהיגותי, אפילו צעיר, זה מוציא ממך את המיטב".

"ההשפעה שלו על הקבוצה נהדרת", הסביר מיקל ארטטה, "וברגעים הקשים ביותר הוא רוצה לקחת את הכדור. זה מה שהוא עושה עבורנו".

במשך שנים ארסנל סבלה מוואקום מנהיגותי בסגל. כוכבים גדולים לא ידעו למלא את תפקיד הקפטן, ושחקנים בעלי אישיות חזקה מצאו את עצמם מחוץ למועדון כי לא היו מוכנים לקבל את הירידה בסטנדרטים שהתרחשה בשנים האחרונות של ארסן ונגר. אבל סביב אודוגור והיכולות שלו נבנתה קבוצה שכרגע מוליכה את הליגה.

רכישות גדולות של ארסנל מאז 2019

ניקולא פפה - 72 מיליון ליש"ט (כישלון)

בן ווייט - 50 מיליון ליש"ט (הצלחה)

תומאס פארטי - 45.5 מיליון ליש"ט (הצלחה)

גבריאל ז'זוס - 45 מיליון ליש"ט (הצלחה)

מרטין אודוגור - 34 מיליון ליש"ט (הצלחה)

ארון ראמסדייל - 30 מיליון ליש"ט (הצלחה)

תגיות