157 מיליארד דולר מסביב לעולם: הכירו את הקרן מאבו דאבי שרוכשת את הפניקס
ADQ, שחתמה על מזכר הבנות לרכישת השליטה בחברת הביטוח הישראלית, היא אחת מזרועות ההשקעה של האמירות העשירה ביותר במדינה המפרצית; יו"ר החברה הוא שיח' טחנון בן זאיד, הנחשב למספר 2 אחרי אחיו, נשיא האמירויות ושליט אבו דאבי, מוחמד בן זאיד
ADQ, או בשמה המלא חברת האחזקות של אבו דאבי, שחתמה על מזכר הבנות לרכישת השליטה בהפניקס היא אחת מזרועות ההשקעה של האמירות העשירה ביותר במדינה המפרצית. יש טוענים כי מדובר בעצם באחת מזרועות ההשקעה של המשפחה השלטת שם אאל נהיאן מאחר שבמדינות המפרץ אין הפרדה ברורה בין נכסים השייכים למדינה לבין נכסים פרטיים של השליטים.
החברה שנוסדה ב־2018 היא בעלת תיק השקעות מגוון, כולל חברות בת באמצעותן היא משקיעה בפרויקטים הן באמירויות והן ברחבי העולם. היא נחשבת לקרן ההשקעות הריבונית השלישית בגודלה באבו דאבי אחרי מובאדלה.
החברה אינה מפרסמת נתונים רשמיים על נכסיה. עם זאת על פי נתונים שפרסמה חברת גלובל SWF באוקטובר האחרון, תיק ההשקעות של החברה נאמד בכ־157 מיליארד דולר, זינוק בהשוואה לנתון ממרץ 2021 שעמד על 110 מיליארד דולר. לצורך השוואה נכסיה של הקרן הבכירה יותר, מובאדלה, נאמדים ביותר מ־250 מיליארד דולר. בשנה שעברה אחת מחברות הבת של מובאדלה רכשה את אחזקותיה של דלק קידוחים (כיום נקראת ניו מד אנרג'י) במאגר תמר.
מי שעוקב אחרי פעילותה של ADQ בשנה האחרונה לא יכול שלא להתרשם מקצב העסקאות שהחברה מבצעת. כך למשל, שלשום, במקביל להודעה שהתפרסמה בישראל על עסקת הפניקס, הכריזה חברת בת של ADQ - חברת נמלי הים של אבו דאבי כי הגיעה להסכם עם ממשלת סודאן וחברה מקומית שם להקים נמל ימי חדש על חופי ים סוף בהשקעה כוללת של 6 מיליארד דולר. העניין של האמירותים בסודאן בכלל ובים סוף בפרט אינו מקרי, מאחר שהוא נועד להציב תחרות לכוח הכלכלי הגדול ביותר באזור המאיים על ההגמוניה של האמירויות כמרכז סחר עולמי - ערב הסעודית.
כדי להמחיש כיצד השיקולים המדיניים משחקים תפקיד חשוב בשיקולי החברה יוזכר כי לפני כחודש הצהירו בכירים בממשלת האמירויות כי ADQ תשקיע 20 מיליארד דולר במהלך 10 השנים הקרובות בשוק המצרי. עוד לפני ההצהרה ל־ADQ היו אחזקות באחד הבנקים הגדולים במצרים, הבנק הבינלאומי המסחרי, אחרי שהשקיעה למעלה מ־900 מיליון דולר בעסקה שבוצעה מוקדם יותר השנה. בנוסף, ADQ השקיעה בחברות הרשומות בבורסה המצרית ובסטארט־אפים מקומיים. ההכרזה על המחויבות של ADQ לעשור הקרוב באה בתקופה רגישה עבור המשק המצרי וסימני שאלה הולכים וגוברים לגבי יציבותו של משטר הנשיא א־סיסי, בעל ברית קרוב של המשפחה השלטת באבו דאבי. גם כשהיחסים עם טורקיה הופשרו בתחילת השנה הנוכחית, אחרי שנים של נתק, ADQ הודיעה כי היא תשקיע בשוק הטורקי ולפי הידיעות כבר רכשה נתח ביצרנית תרופות מקומית.
מעבר לכך בין הנכסים הנוצצים של ADQ ניתן להזכיר את קבוצת אתיחאד, הקבוצה האחות של חברת התעופה הלאומית של אבו דאבי אתיחאד וכן היא בעלת השליטה בחברת הענק טאקה, חברת האנרגיה הלאומית של אבו דאבי.
לפי הפרסומים הרשמיים, יו"ר ADQ הוא שיח' טחנון בן זאיד אאל נהיאן. אין ספק כי המהלכים האסטרטגיים שהיא מבצעת במדינות האזור הם בידיעתו וייתכן אף ביוזמתו. למרות שטחנון רשמית נושא בתואר היועץ לביטחון לאומי בהיררכיה של משפחת אאל נהיאן הוא נחשב למספר 2 אחרי אחיו, נשיא האמירויות ושליט אבו דאבי, מוחמד בן זאיד.
מקור כוחו של טחנון לא נובע רק מקרבתו לאחיו או מתוקף תפקידו כמי שאחראי על מנגנוני הביטחון של המדינה. טחנון נחשב למי שמנהל את האימפריה הכלכלית של משפחת אאל נהיאן ששוויה מוערך בלפחות 300 מיליארד דולר. והוא גם יו"ר חברת ההשקעות רויאל גרופ וקבוצת 42.
את פעילותו הוא עושה הרחק מזרקורי התקשורת בה הוא ממעט להופיע. שיח' טחנון נחשב תומך נלהב של הסכם השלום עם ישראל ומי שדוחף מאחורי הקלעים להגברת השת"פ הביטחוני והמודיעיני בין המדינות. בעבר חברות שבראשן הןא עומד הודיעו על עסקאות עם חברות בישראל.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת. www.concordmena.com