אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חתימת הסכם הקמת איקאה באשדוד מתעכבת בשל מחלוקת על גובה הארנונה מימין: מתיו ברונפמן וצחי אבו. מו"מ קשה מול העירייה | צילום: אוראל כהן

בלעדי

חתימת הסכם הקמת איקאה באשדוד מתעכבת בשל מחלוקת על גובה הארנונה

עיריית אשדוד העבירה לרשת הרהיטים דרישה לתשלום ארנונה של 5.1 מיליון שקל בשנה, 205 שקל למ"ר, לעומת 80 שקל למ"ר שמשולמים בסניפים האחרים. איקאה מסרבת וחתימת ההסכם מתעכבת

06.11.2022, 06:20 | גולן חזני

חתימת ההסכם לפתיחת סניף איקאה באשדוד נתקלת בקשיים על רקע דמי ארנונה של 205 שקל למ"ר שדורשת עיריית אשדוד עבור המתחם. ל"כלכליסט" נודע כי הן איקאה והן בעלי הקרקע במתחם באשדוד, מנהלים מו"מ קשה עם העירייה על מחיר הארנונה ודורשים להוריד אותו למחיר של חנות רהיטים, כ־110 שקל למ"ר. המחיר שנדרש עבור השכירות של איקאה גבוה משמעותית מערים אחרות.

מחזיקי אשדוד היא בעלת השליטה (72%) בחברה המחזיקה קרקע בשטח כולל של כ־110 דונם, בייעוד מסחר ותעסוקה, סמוך לכניסה הדרומית לאשדוד, ליד תחנת הרכבת בעיר. ביתרת הזכויות במתחם, שעליו זכויות בנייה של כ־180 אלף מ"ר, מחזיק מושב שדה עוזיהו. באפריל דיווחה ארי נדל"ן שבשליטת צחי אבו על חתימה על מזכר כוונות למכירת מחצית ממניות חברת מחזיקי אשדוד שבה שותפה ארי נדלן שבשליטת אבו עם ניסים ברכה, לקרן JTLV של רוני בירם ואריאל רוטר, ולקבוצת ברונפמן פישר, זכיינית איקאה בישראל, תמורת 226 מיליון שקל.

עבור ארי נדל"ן אגב, מדובר היה בעסקה עם אקזיט משמעותי. בתחילת ינואר השנה רכשו ארי נדל"ן ביחד עם ברכה את הבעלות המלאה על מחזיקי אשדוד תמורת כ־121 מיליון שקל בלבד, כך שבעסקה עם הקרן ובעלי איקאה מוכרו מחצית ממנה לפי שווי גבוה ביותר מפי שלושה. מחיר העסקה הנוכחית מתבסס על קיומו של הסכם חכירה מהוון למתחם, על בסיס הזכויות הקיימות לפי התוכניות המאושרות למתחם והיעדר חובות היטל השבחה. באותו מזכר הבנות סוכם כי שטח של כ־30 דונם במתחם ישמש כחנות של איקאה שתוקם במתחם.

העסקה לא הושלמה עד היום ומועד חתימתה נדחה כמה פעמים. ההסכם, כך נודע ל"כלכליסט", מוכן לחתימה סופית כבר כחודש, אבל מחלוקות לגבי גובה הארנוה הארנונה מונעות את חתימתו כאמור. במזכר הכוונות נקבע כי שטח של 30 דונם מתוך 110 הדונם במתחם ישמש כחנות של רשת הרהיטים איקאה, החנות השביעית בארץ של הרשת, בכפוף לקבלת כל האישורים הנדרשים.

ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע שעבר העבירה עיריית אשדוה לאיקאה את התעריף שהיא צפויה לשלם כארנונה ולפיו היא תידרש לשלם 1.53 מיליון שקל לשנה עבור שטחי אחסון ושירות של 13.9 אלף מ"ר ועוד 3.54 מיליון שקל לשנה עבור 10.9 אלף מ"ר של מסחר ומשרדים. סך הכל נדרשת איקאה לשלם ארנונה של 5.08 מיליון שקל בשנה, גבוה משמעותית מערים אחרות שבהן פועלות החנויות שלה בראשן נתניה, שם משלמת איקאהף, על פי הערכות, כ־80 שקל למ"ר. נציג של בעלי איקאה הודיע לעיריית אשדוד כי במחירים האלה אין היתכנות לפתיחת סניף באשדוד.

מארי נדלן נמסר בתגובה כי: עסקת jtlv וקבוצת ברונפמן פישר נמצאת בישורת האחרונה ולפני חתימה. איקאה ביקשו, ובצדק, לברר את תעריפי חיוב הארנונה בטרם החתימה. יש תעריפים מקובלים לחנויות ריהוט מסוג איקאה, ובוודאי אם עריית אשדוד תדרוש תעריף פי 3 העסקה לא תצא אל הפועל. כשתתקבל החלטה נעדכן בהתאם".

מעיריית אשדוד נמסר: "צו הארנונה של עיריית אשדוד אינו מותאם לסיווגים המיוחדים הנדרשים לעסק כמו איקאה. בהמשך להסמכה שהעניק ראש העיר יחיאל לסרי, צוות מקצועי, בראשות סגן ראש העיר שמעון כצנלסון, פועל באינטנסיביות לשינוי צו הארנונה, באופן שיבטיח את הקמת חנות איקאה באשדוד. גם ללא השינוי המקודם בימים אלה, התעריף באשדוד נמוך משמעותית מערים מקבילות: התחשיב המשוקלל למ"ר באשדוד יעמוד על כ-205 שקל. בבאר שבע התעריף המשוקלל הינו 302.7 שקל למ"ר לפני השגה שהוגשה על ידי איקאה לעיריית באר שבע, ואם ההשגה תתקבל הוא יעמוד על 287.7 שקל. ובראשון לציון התעריף המשוקלל הוא 344.4 שקלים. התעריף בנתניה - 81 שקלים, נמוך בכל קנה מידה והינו תוצר של אישור מיוחד שניתן על ידי משרד הפנים בזמנו, על מנת לגרום לרשת לפתוח סניף ראשון במדינת ישראל. עיריית אשדוד מקדמת בברכה כל עסק חדש בעיר ותפעל כאמור למציאת פתרון ראוי והולם".

מאיקאה לא נמסרה תגובה.



תגיות