אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים בלבנון נסגרו לתקופה בלתי מוגבלת בעקבות גל מקרי שוד של לקוחות זועמים בנק סגור בלבנון | צילום: EPA

הבנקים בלבנון נסגרו לתקופה בלתי מוגבלת בעקבות גל מקרי שוד של לקוחות זועמים

בשבוע שעבר התרחשו בלבנון שבעה מקרי שוד של סניפי בנקים. ה"שודדים": לקוחות נואשים הדורשים להשיג גישה לפיקדונות שלהם שהוקפאו בשל המשבר הכלכלי במדינה. בהיעדר הגנה פיזית של המדינה על הסניפים הודיעו הבנקים: סוגרים את השערים

22.09.2022, 14:02 | פייננשל טיימס

הבנקים בלבנון יישארו סגורים לתקופת זמן "בלתי מוגבלת" בעקבות גל של מקרי שוד חמושים מצד בעלי פיקדונות זועמים הנואשים להשיג גישה לחשבונות שלהם. איגוד הבנקאות במדינה הודיע היום (ה') שהבנקים יישארו סגורים בשל "היעדר ערבויות" מצד הממשלה לאבטחת הסניפים. האיגוד, המייצג את מרבית הבנקים במדינה, ציין את "הסיכונים המתמשכים לעובדי הבנקים והלקוחות בתוך הסניפים, זאת לנוכח אווירת ההסתה הנמשכת".

הבנקים סגרו את הדלתות לאחר שורה של מקרי שוד בשבעה סניפים בשבוע שעבר, זאת בעוד המשבר הכלכלי במדינה שפרץ לפני שלוש שנים העמיק, ומצבם הפיננסי של רבים מתושבי המדינה החמיר. סקטור הבנקאות הקפיא את הפיקדונות במשך למעלה משנתיים והטיל הגבלות על כמות הכסף שניתן למשוך, ובמקביל כ-75% מהאוכלוסייה נפלו אל מתחת לקו העוני.

רבים בלבנון מאשימים את הסקטור הפיננסי והבנק המרכזי במשבר. באוגוסט אדם עורר תשומת לב רבה וגרף תמיכה ציבורית נרחבת לאחר ששדד סניף של הבנק המרכזי ויצא ממנו עם 35 אלף דולר מכספו שלו. הוא לא הואשם בביצוע פשע.

נראה שלקוחות מאוכזבים נוספים החלו לחקות אותו, ובשבוע שעבר בשבע תקריות שונות פרצו חמושים לסניפים מנופפים באקדחים וברובי אוויר בדרישה שהפקידים יעבירו להם את הפיקדונות שלהם. חלקם הצליחו במשימה, וקיבלו לידיהם שקים של כסף שהספיקו להעביר למשפחות לפני שנעצרו או נמלטו מהחוק, אך אחרים נעצרו בלי לקבל את הכסף המבוקש.

חמישה ממקרי השוד אירעו ביום שישי האחרון, ולאחר מכן הכריזו הבנקים על סגירתם לשלושה ימים. הבנקים קוראים לממשלה להגביר את האבטחה בסניפים. הם היו אמורים להיפתח מחדש היום (ה').

הרשויות, בעלי הבנקים והעובדים גינו את המקרים, אך פעילים ובעלי פיקדונות טוענים שהבנקים ובעלי המניות הרוויחו מהמשבר, ומעניקים עדיפות לבנקים על פני הלקוחות, שאיבדו את החסכונות שלהם.

בחודש שעבר הבנק העולמי פרסם דו"ח שמאשים את הרשויות בלבנון בארגון הונאת פונזי רחבת היקף שגרמה "נזק כלכלי וחברתי חסר תקדים". לפי הדו"ח, המימון הציבורי במדינה שימש להענקת חסות פוליטית על המשאבים וליצירת מיתון "מכוון". עוד הוסיפו כי חלק ניכר מהחסכונות של האנשים "נוצל לרעה ובוזבז בצורה לא נכונה ב-30 השנים האחרונות".

על אף העמקת המשבר הכלכלי, המפלגות הפוליטיות בלבנון לא מצליחות להסכים על הקמת ממשלה כבר ארבעה חודשים לאחר הבחירות. המדינה מנהלת מגעים עם קרן המטבע הבינלאומית על חבילת חילוץ בגובה 3 מיליארד דולר. באפריל הושג הסכם ראשוני, אך התהליך כמעט ולא התקדם מאז. היום הודיעה קרן המטבע כי כלכלת המדינה נותרה "במיתון חמור על רקע המבוי הסתום המתמשך סביב הרפורמות הכלכליות הנחוצות וחוסר הוודאות".


תגיות