אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשת סינוורלד מאשרת כי היא בדרך לבקש הגנה מפני נושים מוקי גרידינגר ברקע סניף של סינוורלד | צילום: film.list

רשת סינוורלד מאשרת כי היא בדרך לבקש הגנה מפני נושים

רשת בתי הקולנוע שבשליטת האחים מוקי וישראל גרידינגר מתכננת להגיש את הבקשה לביהמ"ש בארה"ב. גורמים המעורים בנושא אמרו לכלכליסט כי מטרת האחים היא להגיע להסדר עם הנושים, שיקבלו את מרבית מניות החברה תמורת חוב של 9 מיליארד דולר

23.08.2022, 06:12 | גולן חזני

משוועת להורדת מסך על החוב: רשת בתי הקולנוע סינוורלד אישרה אתמול כי בכוונתה להגיש בקשה להגנה מפני נושים לבית משפט בארה"ב. ככל הנראה ארה"ב נבחרה בשל ההגנה המשמעותית יותר לחברות שנקלעו למצבה של סינוורלד מאשר בריטניה, שם נסחרת המניה של החברה ושם מצוי חלק מהותי מבתי הקולנוע שבבעלותה. סינוורלד מצויה בשליטת האחים מוקי (המנכ"ל) וישראל גרדינגר. גורמים המעורים בנושא אמרו ל"כלכליסט" כי ככל הנראה מטרת האחים היא להגיע להסדר חוב עם נושיה, מחזיקי אג"ח ובנקים שלהם חייבת החברה כ־8.9 מיליארד דולר.

הסדר כזה יהיה כרוך בהמרת רוב החוב למניות של החברה באופן שידלל את בעלי המניות הקיימים לעד כ־10% ממניות החברה. במצב כזה ישארו האחים גרדינגר שמחזיקים בכ־20% מהמניות עם עד כ־2% ממניות החברה. בעלי החוב הן קרנות פיננסיות בעיקר, וככאלה אין בידן הידע הדרוש לנהל חברת ענק בתחום נישתי מורכב כמו בתי קולנוע. סינוורלד היא החברה השניה בגודלה בעולם, עם 9,500 מסכים ו־37 אלף עובדים. בהסדרי חוב גדולים מעין אלה, נוטים בעלי החוב להשאיר את המנהלים של החברה בתפקידם, תמורת נתח קטן של מניות ושכר נאה. אם הבקשה להגנה מפני נושים תתקבל, החברה תקבל מעט חמצן ותשלומי הריבית על החוב שלה נעצרים. בנוסף היא יכולה לגשת אל בעלי הנכסים במתחמים של בתי קולנוע ההפסדיים שלה, ולבקש להפסיק את הסכמי השכירות. לבעלים של מתחם כזה יש אפשרות להפסיק ולחפש שוכר אחר או לפחות במו"מ על מחיר שכירות מופחת.

באמצעות צעד זה מורידה החברה מעל גבה חלק ניכר מהחוב שיומר למניות, ומבחינת סינוורלד יש משמעות נוספת שכן בית המשפט הקנדי פסק לה לשלם פיצוי של 1.6 מיליארד דולר לרשת סינופלס שאותה רכשה לפני כשלוש שנים, ועצרה את ההסכם בשל מגיפת הקורונה שהכריעה את הענף. סינופלקס תיאלץ להיכנס לתור של הנושים ולהסתפק גם היא במניות תמורת החוב בהסדר כזה.

יש גם נקודה ישראלית בנכסים של סינוורלד. תיאטראות ישראל, חברה־בת של סינוורלד, שמחזיקה בנכסיה בארץ וכוללת את שישה המתחמים של יס פלאנט בחיפה, זכרון יעקב קניון איילון באר שבע ירושלים וראשון לציון, וכן את מתחמי בתי הקולנוע הקטנים יותר של רב חן. בנוסף כוללת החברה את פורום פילם, בעלת זכויות ההפצה של דיסני וסוני. מוקי גרידינגר הורשע לאחרונה במסגרת הסדר טיעון בעבירות על חוק התחרות הכלכלית לאחר שהודה בסירוב לספק שמונה סרטי ילדים לבית הקולנוע לב דיזנגוף שבתל אביב — המתחרה של רשת הקולנוע רב חן.

הרשת, שהוקמה בידי משפחת גרדינגר מחיפה מובלת כאמור, על ידי מוקי גרדינגר, נכדו של המייסד משה גרידינגר. ב־1997 פרץ גרידינגר את גבולות ישראל והתרחב למזרח אירופה שם הקים בתי קולנוע עם יותר מ־15 מסכים תחת המותג סינמה סיטי אינטרנשיונל. הרשת נהפכה לגדולה ביותר במזרח אירופה, וב־2014 נהפכה לשנייה בגודלה בכל אירופה, כשחתמה על מיזוג ענקי עם רשת בתי הקולנוע הבריטית סינוורלד. סינוורלד, שנסחרת בבורסת לונדון, שילמה כחצי מיליארד ליש"ט על העסקה, שהפכה את האחים גרידינגר לבעלי המניות הגדולים בחברה החדשה). כיוםפועלת החברה בעשר מדינות, בבריטניה, ארה"ב, ובמרכז אירופה.

הרשת קרסה בתקופת הקורונה יחד עם כל הענף, וכשנראה היה כי היא מתאוששת הודיעה בשבוע שעבר כי מספר המבקרים בה קטן מהצפוי. מנייתה קרסה בשבוע שעבר ב־80% ואתמול היא איבדה 20% נוספים לשווי 40 מיליון ליש"ט בלבד, בעוד שלפני המגפה היא נסחרה בשווי של 4.4 מיליארד דולר.

את 2021 סיכמה אמנם סינוורלד עם זינוק של יותר מ־100% בהכנסות ביחס לשנת הקורונה (ל־1.8 מיליארד דולר), אך בשורה התחתונה עדיין נרשם הפסד ניכר של 566 מיליון דולר - זאת לאחר מגה הפסד של ל 2.65 מיליארד דולר בסיכום 2020.

סינוורלד משכה אחריה גם את הרשת הגדולה בעולם AMC שעל רקע המשבר של סינוורלד הודיעה אתמול על רישום של מניות מועדפות בהיקף דומה למניותיה הרגילות, מניות שיוענקו לבעלי המניות הקיימים. המשמעות היא צעד ביניים בין חלוקת דיבידנד להנפקת זכויות, שמדללת את בעלי המניות של החברה שצנחה ב־40% במסחר בוול סטריט.

תגיות