אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גם מחוץ להפיכה, הקואליציה מקדמת חקיקה הרסנית נתניהו. הח"כ שדאג לחוק המתנות למשפחה, דאג גם לחוק שמסייע לאריה דרעי | צילום: אלכס קולומויסקי

גם מחוץ להפיכה, הקואליציה מקדמת חקיקה הרסנית

פוליטיקת המקורבים של אריה דרעי מכה שוב - החוק שיאפשר לראש הוועדה הקרואה של טבריה, בועז יוסף, לרוץ בבחירות לראשות העירייה אולי אינו חלק מ"הרפורמה המשפטית" שמקדמת הקואליציה, אך מהווה נדבך נוסף בדרכה לכיפוף הדמוקרטיה במדינת ישראל

06.07.2023, 12:41 | משה גורלי

1. איך יודעים ש"חוק טבריה" שעבר בלילה בין שלישי־רביעי בכנסת הוא חוק מושחת, חוץ מזה שהוא רטרואקטיבי, פרסונלי והוא משנה את כללי המשחק תוך כדי המשחק? וזאת, כפי שהיטיב לנסח ח"כ גדעון סער בוועדת הכנסת: "זה כמו לשנות את כללי הנבדל תוך כדי המשחק, בדקה ה־90, תוך כדי התקפה של קבוצה מסוימת...". אינני יודע כמה סער מבין ברשויות מקומיות, אבל בכדורגל הוא בהחלט מבין.

אז איך יודעים שהחוק שהגה ח"כ עמית הלוי, שמאפשר לראש הוועדה הקרואה בועז יוסף להתמודד בבחירות הקרובות לראשות עיריית טבריה הוא מושחת? כי מדובר כאן בחוק שש"ס ואריה דרעי מעוניינים בו, אבל כדי להרחיק את עצמם מהתבשיל - החוק הונח, קודם ונדחף בידי ח"כ מהליכוד. אותו ח"כ שיזם את חוק המתנות המושחת לטובת משפחת נתניהו, משרת עכשיו את דרעי. ובשני המקרים הוא כלי לחקיקה מפוקפקת.

2. אפילו ח"כ טלי גוטליב חושדת שיש כאן משהו מסריח. "חבר הכנסת עמית הלוי הגיש הצעת חוק שבאופן הזוי קיבלה פטור מחובת הנחה בלי שום סיבה הגיונית, אלא מסיבות שהשתיקה כנראה יפה להן", כתבה גוטליב בווטסאפ שצוטט בוועדת הכנסת, "הצעת חוק מסוכנת שמבטלת תקופת צינון ליו"ר ועדה ממונה לרוץ לראשות העירייה. המשמעות היא שיו"ר ועדת קרואה המכהן בעיריית טבריה יוכל לרוץ בבחירות לראשות עיריית טבריה. מה יוצא לעמית לוי מזה, אין לי מושג, ויו"ר הוועדה הקרואה הוא מש"ס".

והנה, לאחר דין ודברים עם הלוי, משיבה לו גוטליב: "זו הצעת חוק פרסונאלית פר אקסלנס, שקיבלה פטור מחובת הנחה, ויותר לא אוסיף. יו"ר ועדה קרואה מונה ונסללה לו דרך להשתמש במנגנון הרשות לטובת הליך הבחירות. רשום בפניך שזאת הצעת חוק שערורייתית ואין לי ספק שכוחות חזקים ממך עומדים מאחוריה. כולי תקווה שחברינו יפעילו שיקול דעת אמיתי כמתחייב מתפקידם, ולא יצביעו על הצעת החוק הזאת שבמפתיע לא הוגשה על ידי מפלגת ש"ס, דבר שאומר דרשני".

3. אגב, המהות הפרסונלית של החוק שנתפר למידותיו של בועז יוסף, זכתה לאתנחתא משעשעת בדיון בוועדת הכנסת. ח"כ הלוי הסביר את הרציונל בכך ש"50 אלף תושבי טבריה שיבואו לקלפי יוכלו לבחור את המועמד הטוב בעיניהם. זה צריך להיות הערך המכריע בדמוקרטיה. הנוסח המקורי שאותו כתבתי מלכתחילה התייחס רק לראש מועצה ממונה שהבריא את העיר". וכאן, כשהיועצת המשפטית של הוועדה עו"ד ארבל אסטרחן העירה על "המניע הפרסונלי", שאל הלוי למה את מתכוונת. סער השיב: "אתה בעצמך אמרת את זה. אתה בעצמך אמרת טבריה. אתה בעצמך אמרת ראש הוועדה הקרואה של טבריה".

הלוי הבין שהסגיר את עצמו פצח במתקפה: "פרסונלי זה כשיש אדם מסוים שרק אליו נועד החוק. אני מוקף בשטויות ובשקרים גסים. אמרו שמישהו מש"ס פנה אלי. מעולם אף אחד מאנשי ש"ס לא פנה אלי בנושא. אריה דרעי מעולם לא פנה אלי באף נושא, גם לא בנושא הזה".

4. אם כך, נעזוב בצד צבע ורכילויות. דרעי לא פנה, איש מש"ס או מטעמו לא פנה. הלוי סייר בטבריה בענייני מורשת וארכיאולוגיה והתוודע עצמונית לסגולותיו ולמעלותיו של בועז יוסף. מיד אץ רץ לכנסת ודחף במהירות רוטמנית, כולל פטור מחובת הנחה, הצעת חוק שתשנה את החוק ואת המצב הקיים כדי לאפשר לראש הוועדה הקרואה, איש ש"ס, להתמודד בבחירות לעיריית טבריה.

חשוב לציין שיוסף עשה עבודה טובה בטבריה, ועדיין – ביטול הצינון שמאפשר לראש ועדה קרואה לקפוץ מכהונת "עובד ציבור" ל"נבחר ציבור" הוא בעייתי. לזאב אלקין מהמחנה הממלכתי יש דעה טובה על יוסף, אבל גם הוא לא מבין את המהלך: "אנחנו מדברים פה על חוק רטרואקטיבי ופרסונאלי, חוק שאני לא מבין למה אתם, אנשי הליכוד, מקדמים. אתם נותנים פה תמריץ להדחה של ראשי ערים על ידי שר הפנים שיוכל לשים מועמד כלבבו כיו"ר ועדה קרואה שאחר כך יוכל לרוץ. למה הליכוד, שזאת המפלגה שהכי הרבה משתייכים אליה, עושה את זה אני לא מבין. אחת הסיבות לתיקון ב־2008 הייתה לא לתת יותר מדי תמריץ להקים ועדות קרואות. דיברת על דמוקרטיה, עמית. פה זה בדיוק הפוך. הפעולה של החוק הזה לעתיד תהיה בדיוק הפוכה מדמוקרטיה".

החוק לא שייך ישירות ל"רפורמה" המשפטית, אבל הוא חלק מההפיכה המשטרית. הוא חוק מושחת בכך שהוא מגדיל את מרחב המניפולציות של השלטון המרכזי על השלטון המקומי


5. הביקורות שצוטטו עד כה - של גוטליב, סער ואלקין – תורגמו לשפה המשפטית ומשתקפים בעתירה לבג"ץ שהגישו אתמול עוה"ד אביה אלף, בעז ארד ועומר מקיים בשם התנועה לטוהר המידות, תנועה ישראלית ועו"ד שני אילוז - עו"ד פלילית שהחליטה להתמודד על ראשות עיריית טבריה ועכשיו, המועמדות של יוסף טורפת לה את הקלפים. החלטתה להתמודד בבחירות, נכתב, נבעה מן הסתם על הערכת סיכויים וסיכונים שלקחה בחשבון את הדין הקיים האוסר על התמודדותו של יוסף, וכך גם מאות אלפי השקלים שהוציאה עד כה. התבססו על התמודדות מול רשימה שלא כללה את יוסף.

6. בעתירה מצוטט מחקרו של ד"ר אמיר הורקין: "לראש עירייה או מועצה מכהן סיכוי של כ־70% להיבחר מחדש לתפקיד. יתרון זה נובע הן מהמעמד וההיכרות של ציבור הבוחרים עם ראש הרשות, והן מגישתו של ראש הרשות למשאבים בתקופת כהונתו ויכולתו לכוון את פעילות הרשות". כאשר מדובר בראש עיר נבחר מדובר ביתרון דמוקרטי לגיטימי, אבל לראש ועדה קרואה שלא נבחר יש סל גדוש ביתרונות: אין לו אופוזיציה פנימית, הוא נהנה מתקציבים עודפים על פני רשות מקומית רגילה, הוא לא כפוף למגבלות הריסון שנבחרי ציבור חייבים בהם בשנת בחירות. יוסף, נכתב בעתירה, הגדיל את תקציב הפרסום של העירייה ל־2023 וחילק בעת האחרונה שי מטעם העירייה המציין את שמו לכלל תלמידי העיר.

ובתרגום לטבריינית: אריה דרעי מסייע לבועז יוסף להצליח, ועכשיו הוא מקדם אותו להיבחר בבחירות רגילות ללא תקופת צינון. זה לא היה אפשרי בגלל החוק שאסר על ראש ועדה קרואה להתמודד – אז מה עושים? משנים את החוק בעזרת שחקן חיזוק מהליכוד, שבמקרה סייר בטבריה והחליט שתושביה ראויים להמשיך עם הראש המוצלח.

7. הסיפור תפס תאוצה. החוק עבר שלשום בלילה, העתירה הוגשה אתמול וכבר אתמול קצב בג"ץ לממשלה ולכנסת שבועיים להשיב. 2 באוגוסט הוא המועד האחרון להגשת מועמדות לבחירות המקומיות, ובג"ץ, לפי התגובות, יחליט כיצד לנהל את האירוע. נציג היועצת המשפטית לממשלה עו"ד עמי ברקוביץ הצביע בדיון על החוק על הקשיים שהוא מעורר - פרסונלי, מהותי, שינוי כללי המשחק. ועדיין, היועצת גלי בהרב־מיארה תצטרך להחליט אם החוק מעורר קשיים אבל אין מניעה לחקיקתו, או שהקשיים עוברים את רף המניעה והיא תבקש את פסילתו. החוק אינו פוגע בזכויות האדם הקלאסיות, כך שהביקורת המשפטית עליו מצומצמת מלכתחילה.

החוק הזה לא שייך ישירות ל"רפורמה" המשפטית, אבל הוא חלק מההפיכה המשטרית במרחב המוניציפלי. הוא חוק מושחת במובן זה שהוא מגדיל את מרחב התמרון והמניפולציות שבכוחו של השלטון המרכזי לחולל בשלטון המקומי. הוא מחליש את הדמוקרטיה של שלטון הנבחרים ומחזק את שלטון הפקידים, שתלותם בשלטון המרכזי תבטיח לא רק את טובת הרשות שעליה הופקדו, אלא גם ואולי בעיקר את טובתם שלהם. "יושב ראש הוועדה (הקרואה)", נכתב בעתירה, "אשר במקרים רבים כלל אינו תושב העיר בעת המינוי, יוכל לנצל את היתרונות הגלומים במעמדו ולהיבחר בבחירות לרשויות המקומיות, ובכך להשלים מעין 'השתלטות' של נציגים אשר מונו על ידי השלטון המרכזי על הרשות".

ככה זה אצל דרעי. הוא יזם בלתי נלאה של עסקאות מכל הסוגים. כשרות, מפוקפקות, מושחתות. ועכשיו, כשבג"ץ הרחיק אותו מהממשלה יש לו זמן לארגן את בחירת הרבנים הראשיים, את הרב של עיריית ירושלים ואת הבחירות בטבריה. חבל שלא כל הציבור יכול ליהנות מהאנרגיות השופעות האלה.

תגיות