אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נאמני גיבוי: 40 לקוחות עשויים להיות קשורים למעילה בחברה יהונתן כהן, בעל השליטה בגיבוי. 40 לקוחות עשויים להיות קשורים למעילה בחברה | צילום: אייל יצהר

נאמני גיבוי: 40 לקוחות עשויים להיות קשורים למעילה בחברה

לטענת הנאמנים מדובר בעשרות לקוחות החשודים במעורבות בפרשת המעילה בסניף צפון, מתוך מאות שעדיין חייבים כסף לחברה; חובות גיבוי עומדים על 217 מיליון שקל, מהם 140 מיליון שקל לבעלי האג"ח ו-75 מיליון שקל לבנקים

06.11.2022, 19:51 | אלמוג עזר

גיבוי היום שאחרי: נאמני חברת האשראי החוץ בנקאי הגישו היום (א') לבית המשפט דו"ח ראשוני שסוקר את מצבה של גיבוי אחזקות כמעט שבועיים לאחר שהשתלטו על החברה מידי בעל השליטה הקודם – יהונתן כהן (62.8%) והדיחו אותו מתפקידו כיו"ר.

נאמני גיבוי הם עו"ד רענן קליר ורו"ח איציק עידן שמונו מטעם בעלי האג"ח של החברה. הצמד התמנה בסוף אוקטובר, כאשר הוא מקבל את "ברכת" כהן, שטען בין היתר כי הוא מוותר על החברה בעקבות איומים שקיבל על חייו מטעם חלק מבעלי החוב של גיבוי. כהן השקיע בחברה 60 מיליון שקל וראה כיצד השקעתו נמחקת בתוך מספר חודשים עם התגלותה של התרמית לכאורה בסניף צפון.

הדו"ח שהוגש לבית המשפט חושף פרטים נוספים לגבי מצבה של החברה בחודשים האחרונים וברגעים שלאחר חשיפת התרמית בה. לפי הנאמנים, לאחר סגירת סניפי האשראי של החברה, הם ועובדי החברה, ממשיכים לנסות ולגבות אשראי מהחייבים, בדומה לפעילות החברה טרם הגעתם. החברה משערת כי החובות של לקוחות החברה לגיבוי נאמדים ב-300 מיליון שקל. אולם החברה אינה יכולה לקבוע עדיין מה היקף ההון שתצליח להשיב מהלווים שלה. כך או כך, מתוך אותם 300 מיליון, עד כה הצ'קים שכבר חוללו (כלומר צ'קים שלא ניתן לגבות עבורם כסף) עומד על 100 מיליון שקל.

לטענת הנאמנים מדובר במאות רבות של לקוחות אשר חלקם חשודים במעורבות בפרשת המעילה בסניף צפון. לפי הנאמנים הזמניים קבוצת גיבוי זיהתה 40 לקוחות שלהשקפתה קשורים למעילה בסניף צפון.

סך החובות של גיבוי עומד היום, על פי הנאמנים, על 217 מיליון שקל שכוללים חובות מהותיים של 140 מיליון שקל לבעלי האג"ח ו-75 מיליון שקל לבנקים. היקף המזומן בקופתה של גיבוי הינו 2.4 מיליון שקל בלבד. ההון העצמי השלילי של כמעט 15 מיליון שקל, במקרה החיובי ביותר עבור החברה במסגרתו היא מצליחה לגבות 200 מיליון שקל מתוך 300 המיליון שלקוחותיה חייבים לה.

ההוצאות החודשיות של גיבוי איתן וגיבוי פלוס, שתי החברות בנות של גיבוי אחזקות שהיו אחראיות על מתן אשראי, מסתכמות ב-450 אלף שקל. את עלויות התפעול הנוכחי של גיבוי, נושאים בעלי האג"ח יחד עם בנק דיסקונט ולאומי, שני הבנקים שסיפקו מסגרות אשראי לחברה והאחרונה לא הספיקה לחסל אותם טרם קריסתה.

המסחר במניית גיבוי ובשתי סדרות האג"ח נמצא בהקפאת מתחילת אוקטובר, לאחר שהחברה כשלה מלפרסם דו"חות מאז יוני. שווי החברה בעת הקפאתה היה 8 מיליון שקל בלבד לאחר שבמאי 2020 היא נסחרה לפי שווי של חצי מיליארד שקל. כישלון פרסום הדו"ח הכספי הגיע בעקבות אי־יכולתה של גיבוי לקבוע מה שווי הנכסים שעליהם תכריז כחובות אבודים. החובות האבודים התגלו באמצעות בדיקת החברה את תיק האשראי שברשותה, ובמיוחד האשראי שניתן ללקוחותיה בסניף בקיבוץ מזרע. הבדיקה העלתה פעילות בעלת מאפיינים של תרמית בסניף שהוביל אייל רוזן, שבמסגרתה ניתן אשראי ללקוחות ללא יכולת השבה במטרה לנפח את תיק האשראי של החברה.

גיבוי העריכה עד כה כי גובה החובות האבודים יגיע לכ־100 מיליון שקל. בתגובה לגילויים, כהן תובע 40 מיליון שקל מבכירים לשעבר בחברה, ובהם רוזן והמנכ"ל לשעבר רני קאירי, שעל פי חשד החברה והנאמנים לה, היה חלק מהתרמית.

תגיות