אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דיור מוגן ודירות להשכרה: המהפך המתוכנן בבנייני האומה בירושלים בנייני האומה | צילום: שלומי כהן

דיור מוגן ודירות להשכרה: המהפך המתוכנן בבנייני האומה בירושלים

הוועדה המחוזית ירושלים תדון ביוזמת בנייני האומה להקים בשטח של 30 אלף מ"ר דיור מוגן בגובה 14 קומות לצד כ-300 דירות להשכרה. ההכנסות ישמשו למימון שיפוץ רדיקלי במבנה ההיסטורי. מדובר בתוספת מפורטת לתוכנית שאושרה כבר ב-2018, שכוללת גם הגדלה של מרכז הקונגרסים והקמת חניון, שלושה בתי מלון ושטחי מסחר ותעסוקה

28.09.2023, 13:26 | גיא נרדי

הוועדה המחוזית ירושלים תדון בישיבתה הקרובה (9 באוקטובר) ביוזמת בנייני האומה בירושלים להקמת דיור מוגן ודירות להשכרה בשטח של 30 אלף מ"ר.

התוכנית שבה ידונו היא תוספת מפורטת לתוכנית שאושרה כבר ב-2018, ומאפשרת הגדלה של מרכז הקונגרסים ובניית מרכז תערוכות "אקספו" מתחת למבנה הקיים, בניית חניון בתת הקרקע (141 אלף מ"ר), שלושה בתי מלון ברמות אירוח שונות (70 אלף מ"ר), מסחר (35 אלף מ"ר) ותעסוקה (105 אלף מ"ר). יש לציין כי התוכנית מאפשרת בנייה בשלבים ויש לה תוקף של עד 20 שנה.

תוכנית התחדשות המבנה, שנערכה ע"י משרד האדריכלים האנגלי פופולוס והמשרד הירושלמי גולדשמידט ארדיטי בן נעים, מציעה יצירת קומפלקס ענק. קופסת החזית המוכרת של בנייני האומה תשופץ ותשוחזר ולמבנה ייבנה גג חדש, "אייקוני", דמוי צדפה ענקית, עשוי מתכת. מכל עבריו של המבנה המוכר יתווספו מבנים גבוהים. מבנה הדיור המוגן, שיוקם בדופן הצפון-מערבית של מבנה האודיטוריום, יתנשא לגובה של 14 קומות. הדיור המוגן יכלול גם מחלקה סיעודית ומחלקה לתשושי נפש. לצד זאת יוקמו גם כ-300 דירות להשכרה שיופעלו ע"י יזם אחד ללא אפשרות למכור אותן.

הדמיית התוכנית, הדמיה: גולדשמידט, ארדיטי, בן נעים אדריכלים הדמיית התוכנית | הדמיה: גולדשמידט, ארדיטי, בן נעים אדריכלים הדמיית התוכנית, הדמיה: גולדשמידט, ארדיטי, בן נעים אדריכלים

תוספת התעסוקה, המסחר, המלונאות והמגורים הוסברה ע"י בנייני האומה כ"פעילות תומכת, המשרתת את הקמתו ופעילותו הציבורית החשובה של מרכז הקונגרסים. יודגש, מרכזי קונגרסים ותערוכות בכל העולם נבנים היום עם תמיכה מסחרית, משרדים, מרכז מבקרים, הכל כחלק מחווית האירוח של הכנס והבילוי".

לעניין יש גם היבט כלכלי: "בנסיבות אלה, ולאור עלויות ההקמה העצומות הצפויות עבור הקמת מרכז הקונגרסים, כולל שיחזור החזית ההיסטורית של אודיטוריום אוסישקין וטרקלין אגם, בגובה של מאות מיליוני שקלים, וכן עלויות גבוהות מאוד נוספות להקמת מלונות כנסים, ישנו צורך וחשיבות רבה בהוספת שטחים 'תומכי פעילות מרכז הקונגרסים' בצורת זכויות ושימושי מגורים אופציונליים במתחם בנייני האומה והגדלת מספר יח"ד מוגן, אשר יתמכו בעצם היתכנות הקמתו וגם ישלימו ויספקו את צורכי מבקרי ומשתמשי מרכז הקונגרסים המחודש".

בנייני האומה הם יוזמה של הסוכנות היהודית, שהציעה לראש הממשלה הראשון של ישראל, דוד בן גוריון, להקים "בית קונגרס", שישמש כמקום לכינוסים וחגיגות בשטח אדמות הכפר הערבי שיח' באדר. בתחרות אדריכלים שנערכה לצורך תכנון המבנה זכה זאב רכטר. הבניין עוצב בסגנון מודרניסטי, כגוש אחיד בעל חזית ענקית ושקופה, ברוח מבני ציבור אחרים מהתקופה. במבנה התקיימו ארועים חשובים כמו תערוכת העשור, הקונגרס הציוני, פסטיבלי הזמר והפיזמון של רשות השידור וגם תחרות האירוויזיון.

את ההתחדשות של מבנה בנייני האומה ויצירת הקומפלקס מרובה השימושים יש להבין על רקע המהפך שעובר האזור. על פי התוכניות, שהן יוזמה של רמ"י, משרד האוצר ועיריית ירושלים, אמור להיבנות בשטח של 300 דונם רובע חדש, "רובע הכניסה לעיר", בהיקף של כ-1.5 מיליון מ"ר, שיוכל לקלוט חברות הייטק וביו-טק ויהיו בו שטחי מסחר, מלונאות ומגורים. גובה הבנייה יגיע ל-42 קומות. חלק מהעניין הוא ה"האב התחבורתי", שיחבר רכבת, רכבת קלה ותחנת אוטובוסים וע"פ הצפי יעברו בו כ-350 אלף איש ביום.

תגיות