אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התנודתיות בשוק גובה מחיר מהקרן הגדולה בעולם מייסד ומנכ"ל בלקסטון סטיבן שוורצמן ונשיא החברה ג'ון גריי |

ניתוח

התנודתיות בשוק גובה מחיר מהקרן הגדולה בעולם

ענקית הפרייבט אקוויטי האמריקאית בלקסטון תכננה לגייס 30 מיליארד דולר לקרן הגדולה מסוגה בעולם. בשל הירידות בשווקים, השלמת הגיוס נדחתה והוא עשוי להתכווץ

31.01.2023, 06:12 | ירדן רוז'נסקי

האינפלציה שחקה גם את הסלע השחור: בסוף 2021 החלה בלקסטון האמריקאית, חברת קרנות הפרייבט אקוויטי הגדולה בעולם, בהכנות לגיוס קרן Buyout בהיקף חסר תקדים של 30 מיליארד דולר. היקף גיוס כזה היה הופך את הקרן לגדולה מסוגה בהיסטוריה. אבל אז הגיעה 2022, האינפלציה הרימה את ראשה, הבנקים המרכזיים הכריזו עליה מלחמה והעלו את הריבית, והדבר הוביל לכך שבלקסטון נאלצה לשנות את התוכניות.

לפי דיווח בבלומברג, התוכנית המקורית של בלקסטון היתה להשלים את הגיוס לקרן הענק במחצית הראשונה של השנה הנוכחית, אולם כעת היא מאריכה את משך הגיוס ושואפת לסיים אותו במחצית השנייה. בנוסף, ייתכן שהיקף הגיוס יצטמצם ויעמוד על כ־25 מיליארד דולר - בדומה לגיוס שביצעה בלקסטון עבור קרן הדגל הקודמת שלה.

חוזקה שהיא חולשה: ביום חמישי האחרון פרסמה בלקסטון את הדו"חות הכספיים שלה לרבעון הרביעי של 2022 ובשיחת הוועידה שערכה למשקיעים אמר ג'ון גריי, נשיא בלקסטון ומספר 2 בחברה, כי "נגייס סכום דומה לסכום שגויס עבור הקרן הקודמת", והוסיף באותה נשימה כי הגיוס מתבצע ב"סביבה קשה לגיוסים עבור חברות פרייבט אקוויטי".

מדובר בשינוי ביחס למה שאמר גריי חודש קודם לכן, אז אמר הנשיא של בלקסטון שהקרן החדשה תהיה גדולה לפחות כמו הקודמת. לפי הדיווח, לאורך השנה האחרונה אמרה בלקסטון למשקיעים שלה שהקרן תגייס 27.5 מיליארד דולר. כך או כך, מדובר על גיוס של סכום אדיר של כסף ולא על דבר של מה בכך בימים אלו.

מה נשתנה למעשה? 2022 היתה שנה של ירידות חריפות בשווקים הגלובליים. מדד נאסד"ק, עתיר מניות הטכנולוגיה, ירד ב־33%, ואילו מדד S&P 500 ירד ב־19.4%, במה שהיתה השנה הקשה בשווקים מאז 2008, שנת המשבר הכלכלי העולמי. זאת על רקע העלאות הריבית החדות מצד בנקים מרכזיים בעולם, בהובלת הפדרל ריזרב האמריקאי, שעשו זאת במטרה להחזיר את שד האינפלציה לבקבוק. מדיניות ההידוק המוניטרי גררה אחריה גם ירידות חדות בשוק האג"ח.

כתוצאה מכך, מוצרי השקעה שונים של גופים מוסדיים (בתי השקעות, בנקי השקעות, חברות ביטוח ועוד) סבלו מחוסר איזון והחלק הלא סחיר בתיק, שכולל את ההשקעה בקרנות פרייבט אקוויטי, גדל משמעותית. מכיוון שרבים ממוצרי ההשקעה מחויבים לתמהיל השקעות מסוים מול הלקוח, הדבר הוביל את חלקם ללחיצה על הברקס בכל הנוגע לביצוע השקעות אלטרנטיביות חדשות.

מצב עניינים זה הפך את גיוס הענק של בלקסטון למאתגר יותר. ולא רק עבורה. לפי נתונים של חברת המחקר הפיננסי פרקין, 20% מחברות קרנות הפרייבט אקוויטי לא עמדו ביעד הגיוס שלהן ב־2022, בעוד שיעור זה עמד על 14% בשנת 2020, שנת משבר הקורונה.

נכון לסוף הרבעון הרביעי של 2022, בלקסטון מנהלת נכסים בהיקף של 975 מיליארד דולר. היא שאפה להגיע לנכסים בהיקף של טריליון דולר, אך השווקים מנעו ממנה זאת. הכוונה היתה לגייס 150 מיליארד דולר במהלך השנה הזו, ובלקסטון גייסה 100 מיליארד דולר.


תגיות