אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת לונדון

אלכס ברזייר: "המצב הכלכלי מורכב, אבל יש מקום לאופטימיות"

המנהל הבכיר בבלאקרוק הסביר בוועידת Mind The Tech של כלכליסט ובנק לאומי שנערכת בלונדון: "הבנקים המרכזיים פועלים כדי לשמור על הכלכלה ולכן יש קריסות בתעשיית הבנקאות. לא סביר שהבנקים יעצרו, אבל הנקודה האופטימית היא ששורשי הבעיות הכלכליות של היום הם הזדמנויות המחר"

21.03.2023, 12:46 | סופי שולמן

"לאורך 30 שנה היה לנו מזל. זה היה זמן נהדר להיות בנקאי מרכזי ואני הייתי שם. תחשבו על כלכלה כמנוע - המנוע רק הלך והתחזק, כל פעם שהייתה בעיה כלכלית - פשוט נתנו יותר גז והאצנו. הייתה צמיחה מהירה ואינפלציה יציבה, חלום. אבל זה השתנה. המכונית הכלכלית של העולם המערבי נתקלת בבעיות מנוע - הוא מתחמם יותר מדי והיא צריכה להאט. צריך או ללחוץ על הבלמים או לתת למנוע להתחמם. 30 שנה לא התמודדנו עם מצב כזה". כך אמר אלכס ברזייר, מנהל בכיר בבלאקרוק בוועידת Mind The Tech של כלכליסט ובנק לאומי שנערכת בלונדון.

"מדוע המנוע התחיל לזייף? יש לכך שלוש סיבות - הראשונה הייתה זמנית, בגלל הקורונה. נוצרו צווארי בקבוק, הדברים לא הגיעו בזמן למקום הנכון. אבל הסיבות המהותיות יותר - אנחנו מזדקנים, האוכלוסייה המזדקנת משמעותה פחות כוח עבודה ומדינות רבות חוות את זה. במקביל הייתה ירידה במקורות אנרגיה זמינים בגלל המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. הסיבה השלישית היא מצב גאו-פוליטי לא יציב, שרשראות אספקה נפגעו וגם זה הוביל להאטה".

"הבנקים בחרו ללחוץ על הבלמים כדי לשמור על המנוע הכלכלי. העלאת הריבית הנוכחית היה המהירה והחדה מאז 1980 וזה גרם למיתון בארה"ב. במכונית יודעים שאם תלחץ על הבלמים המכונית תעצור, בכלכלה זה פחות וודאי - לא יודעים מתי בדיוק זה יקרה. עכשיו רואים כבר את ההאטה בשוק הנדל"ן, אבל הצרכן האמריקאי עדיין מבזבז. הוא אגר סכומי כסף אדירים בקורונה והוא ממשיך להוציא אותם".

"כשבולמים כל כך חזק אתה גם יכול להזיק לרכב וזה מה שקורה עכשיו עם תעשיית הבנקאות. קריסת SVB היא תוצאה כמעט ישירה ממהלכי הבנקים המרכזיים. עכשיו הבעיה הנקודתית שם נפתרה, אבל תהיה פגיעה באספקת אשראי לתעשייה. הבעיה מורגשת גם באירופה עם קרדיט סוויס וזה עוד גורם לירידה הצפויה באשראי הזמין לכלכלה".

"האם הבנקים המרכזיים יעצרו? לא סביר. הם נלחמים בהתחממות הכלכלה ולכן תקופה נפיצה לפנינו, אבל בכל זאת יש סיבה לאופטימיות: שורשי הבעיה במחסור בעובדים, באנרגיה ומצב גאו-פוליטי בהם יש גם את ההזדמנות. האוכלוסייה המבוגרת - יש ביקוש לשירותי בריאות ולחדשנות בהם, זה דורש אוטומציה ודרושות השקעות, המחסור באנרגיה - הממשלות מתמרצות יותר השקעה באנרגיה ירוקה וגם זה אומר שיהיו השקעות. מתח גאופוליטי - דוחף ממשלות להבטיח שרשראות אספקה וזה כולל את תעשיית השבבים למשל. הכלכלה העולמית תהיה חסינה ועמידה יותר אחרי האירועים הנוכחיים".

תגיות