אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אדלטק וקיסטון בחוץ: רשות החשמל אישרה את המועמדות במכרז להקמת תחנת הכוח שורק אמיר שביט מנכ"ל רשות החשמל | צילום: אוראל כהן

אדלטק וקיסטון בחוץ: רשות החשמל אישרה את המועמדות במכרז להקמת תחנת הכוח שורק

הרשות אישרה שמונה מתוך תשע הקבוצות שעשויות להשתתף במכרז להקמת תחנת הכוח; אך פסלה את קבוצת אדלטק-קיסטון, בשל נתח השוק הגדול של אדלטק בייצור החשמל הפרטי בגז טבעי; בין המשתתפות שאושרו - שיכון ובינוי אנרגיה, אשטרום, דליה, שפיר ואו.פי.סי

20.03.2024, 15:47 | עדיאל איתן מוסטקי

רשות החשמל שבניהולו של אמיר שביט פוסלת את קבוצת אדלטק-קיסטון מהשתתפות במכרז להקמת תחנת הכוח שורק. מבין 9 הקבוצות שעברו את שלב המיון הראשוני, אדלטק-קיסטון היא הקבוצה היחידה עליה נאסר להשתתף במכרז, עקב נתח השוק הגדול של אדלטק בייצור החשמל הפרטי בגז טבעי בישראל.

על אף שנכון להיום יש 8 קבוצות שעברו את השלב הראשון במכרז, ההערכות בשוק האנרגיה הן שלא כל הקבוצות אכן יתמודדו ויגישו הצעה בסופו של דבר.

זכייה של אדלטק וקרן ההשקעה בתשתיות קיסטון (בעלת השליטה באגד) במכרז להקמת תחנת שורק, הייתה מובילה לכך שהן היו מחזיקות ב-21.5% מהשוק (בתוספת החשמל מהתחנה בשורק). על פי התקנות אסור לשום חברה או קבוצה להחזיק ביותר מ-20% מסך החשמל המופק בישראל באמצעות גז טבעי על ידי יצרנים פרטיים.

המועמדות האחרות שהשתתפותן אושרה על פי החלטת רשות החשמל: שיכון ובינוי אנרגיה (14.4% מהשוק); קבוצה של רפק אנרגיה, אשטרום, מבטח שמיר וג'נריישן קפיטל (9.3%); קרן נוי ומנרב (3.5%); שפיר (4.1%); או.פי.סי (11.4%); דליה (16%); רימון והפניקס (3.5%); דניה סיבוס, לפידות קפיטל ומשאב אנרגיה (4.2%).

המכרז להקמת תחנת הכוח בשורק מקודם על ידי החשב הכללי באוצר, וכולל הקמה של תחנת כוח חדשה בהספק של 630-900 מגה-וואט, כאשר בשלב הראשון יאושר ליזם לחבר רק 670 מגה-וואט לרשת. על פי המכרז, המטרה היא שהתחנה תחל לפעול כבר ב-2028, וזאת במטרה לספק את צורכי החשמל בגוש דן, בשל חשש של שורת גורמי מקצוע מכך שאי-הקמה של תחנות כוח חדשות עד סוף העשור יובילו להפסקות חשמל יזומות במרכז הארץ.

אדלטק מחזיקה כיום שורה של תחנות כוח, בשיעורי אחזקה שונים. בין היתר אדלטק מחזיקה ב-18.75% מתחנת הכוח דוראד שליד אשקלון וב-50% מתחנת הכוח רמת חובב בהספק של 1.1 ג'יגה וואט, יחד עם שיכון ובינוי. סך הכל, לאדלטק הספק של כ-3 ג'יגה וואט.

על אף שזכתה במכרז אשכול, עם הספק מותקן של כ-1.6 ג'יגה-וואט, "הבוננזה של התחנות" כפי שכונתה בעבר, קבוצת דליה תוכל להתמודד גם במכרז על תחנת הכוח שורק, שכן היא תחזיק רק ב-16% משוק ייצור החשמל הפרטי בגז טבעי. ביוני הקרוב צפויה דליה לקבל את השליטה בתחנת הכוח, במחיר של כ-9 מיליארד שקל. הכסף שייכנס ממכירת התחנה יועבר בחלקו למימון תעריף החשמל (מה שאיפשר להעלות את התעריך ב-2.6% בלבד בתחילת השנה, ולא בשיעור דו-ספרתי). חלק נוסף מהכסף יעבור למימון חלק מהחובות של חברת החשמל שמתקרבים ל-40 מיליארד שקל.

רשות החשמל בוחנת את הכוח של הקבוצות במכרז בשוק החשמל בלבד. לעומתה, ועדת הריכוזיות שבראשות הממונה על התחרות מיכל כהן בוחנת את הכוח שיש לחברות גדולות בישראל בהיבט כלל משקי. כלומר, במידה ויש חברה ללא נתח שוק משמעותי בייצור החשמל, אך בעלת נכסי תשתית רבים בתחומים אחרים כמו מתקני התפלה או מכרזים להקמת תשתיות, יכולה ועדת הריכוזיות להמליץ שלא לאפשר לאותה חברה להשתתף במכרז, מחשש לכוח מיקוח משמעותי מול המדינה.

במאי של השנה שעברה המליצה ועדת הריכוזיות לאפשר את ההשתתפות של אלקטרה, אשטרום, כלל תעשיות והפניקס, במקביל לבחינה נוספת של או.פי.סי, שיכון ובינוי ושפיר. אחת הסיבות שבוועדה המליצו לבחון בשנית את או.פי.סי היא התמודדותה של החברה בניהולו של גיורא אלמוגי במכרז להפרטת תחנת הכוח אשכול. לאחר מאבק משפטי, זכתה קבוצת דליה במכרז.


תגיות